Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A Kertvárosban nő a gyermeklétszám

A folyamatosan növekvő gyermeklétszámnak köszönhetően hamarosan új épülettel bővül a vásárhelyi Tornyai János Általános Iskola. Míg a város másik fertályán iskolát zárnak be, vagy vonnak össze, addig itt fejleszteni kell. A nyolcvanas évek eleje óta négy konténerépületben is tanítanak itt.
Banduláné Török Ágnes osztályfőnök és elsősei a konténerteremben. Fotó: Tésik Attila
A legutóbbi közgyűlésen szóba került, hogy a csökkenő gyermeklétszám, illetve a gazdaságtalan fenntartás miatt a Szántó Kovács János-iskolát bezárják. Ezzel szemben a Kertvárosban működő Tornyai János Általános Iskolát bővíteni kell, mert ebben a városrészben, illetve a közeli Új-Kishomokon egyre több a kisdiák.

– Hat évfolyamban mintegy 230 gyermekkel indult 1975 szeptemberében az oktatás az intézményünkben. Mivel a Kertvárosba újabb és újabb fiatal, gyermekes családok költöztek, a Hóvirág utcai iskola kicsinek bizonyult. Ezért a nyolcvanas évek elején négy konténertantermet húztak fel az udvaron – mondta a kezdetekről Juhászné Wolf Edit igazgató.

A konténereket – vagy ahogy a tanárok nevezik: az alutereket – ideiglenes megoldásnak gondolták, de mind a mai napig itt tanulnak az első és a második osztályosok. Mivel a kezdeti gyermeklétszám 300-ra nőtt, ez sem volt elég, ezért 1991-ben kibérelték a szomszédos MÁV-óvodát is, ahol hat tantermet rendeztek be.

Hideg alutér

– Az alutér legnagyobb problémája, hogy a rossz szigetelés miatt alig lehet felfűteni. Míg nem korszerűsítették a rendszert, akadt olyan kemény tél, hogy a kisdiákok kabátban ültek a padokban – mondta Banduláné Török Ágnes, az 1/a osztályfőnöke. Az elsős Molnár Imre a városi tévében hallotta, hogy új iskolájuk lesz. A kisfiú már várja, mikor költözhetnek. A másodikos Lhotsky Fanni szereti az aluteret, de mint mondta, az új rész közelebb lesz az otthonához. Az elsős Halasi Vanda pedig a technika és a rajzórán képeket készített, melyekkel a konténeres termüket díszítették.

Jelenleg a szak- és a kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas helyiségekkel együtt összesen 24 tanterme van a Tornyainak, s az idei tanévben 438 tanuló jár ide. A demográfiai mutatókat nézve pedig a következő 5-6 esztendőben is marad, illetve emelkedhet is ez a szám, így újabb bővítés esedékes.

Egy egész oktatási komplexum alakulhat ki a Hóvirág utcában. Hiszen itt egymás mellett van a bölcsőde, az óvoda, valamint az általános és középiskola. A tervek szerint a konténereket elbontanák, az általános iskola központi épületének nyolc termébe költözne a szomszédos Corvin Mátyás szakközép felsőfokú szakképzése. A Hóvirág és az Ipoly utca sarkán lévő üres telken pedig felépülne az általános iskola új szárnya.

Az új szárnynak köszönhetően sem a diákoknak, sem a tanároknak nem kell majd ingázniuk, hiszen jelenleg a konténerekben tanulnak a legkisebbek, a harmadik és negyedik osztályosok a MÁV-oviban, a felsősök pedig a főépületben.


Tervezés alatt

A polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetőjétől, Weszely Tamástól megtudtuk, most készül az új iskola megvalósíthatósági tanulmánya. Egyelőre nem lehet tudni, mennyibe kerül majd a beruházás, pontosan mekkora lesz az épület, és azt se, mikor indul a kivitelezés. Az azonban biztos, hogy az önkormányzat pályázati lehetőségeket keres, mert saját erőből nem tudja kibővíteni a Kertváros és Új-Kishomok általános iskoláját. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van, ahol a roncsot is beszámítják

A megkérdezett vásárhelyi autókereskedők közül mindenki beszámít használt autót új vásárlása esetén.… Tovább olvasom