Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

A Kertvárosból is indult a bakterház

Hódmezővásárhely - Indult a bakterház – a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából a Petőfi Sándor Művelődési Központ színpadára érkezett a hétvégén. Az évtizedek óta méltán népszerű komédiában az iskola 451 diákja közül 300 szerepelt.
A vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai és tanárai pénteken és szombaton elfoglalták a Petőfi Sándor Művelődési Központot. A magyar szakos Daridáné Papp Erika rendezésében Rideg Sándor Indul a bakterház című művét zenés komédiaként vitték színre.

– Választásunkat a főszereplő, a Bendegúzt játszó Baranyi Csanád ihlette – árulta el Daridáné. – Két évvel ezelőtt nagyszerű volt a Lúdas Matyiban, ezért úgy gondoltuk, ezt is ki kell próbálni.

A tanárnővel az előadás előtt beszélgettünk – még néhány perccel a függöny felgördülése előtt is jöttek hozzá tanácsért, utasításért: az egyik fiúnak kackiás, a másiknak kicsi bajuszt „rendelt" festeni, a banyát asszonyosra kellett sminkelni. A darab igazi összefogással valósult meg: az intézmény 451 diákja közül 300 kapott benne valamilyen szerepet, közülük 200 alsós és 100 felsős (a kukoricatáblát, az egereket, a lovakat, a sorompót, a vonatot is diákok személyesítették meg), és szinte a teljes tanári kar segített, amiben csak tudott.

Baranyi Csanád azt mondja, a valóságban nem akkora csibész, mint Bendegúz. Fotó: Miskolczi Róbert
Baranyi Csanád azt mondja, a valóságban nem akkora csibész,
mint Bendegúz. Fotó: Miskolczi Róbert

A darabhoz, a szövegkönyvhöz Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész segítségével jutottak; decemberben kapták meg, ebből kialakították azokat a jeleneteket (vásári sokadalom, lakodalom), amelyekben minél több tanulót szerepeltethetnek. Ehhez a Ghymes és a Lux együttes zenéje társult, a koreográfiát Kleska Tamás készítette, a díszleteket a diákok rajzolták, festették. A próbák februárban kezdődtek, és hetente egyszer gyakorolt a társulat. A végeredmény egy nagyon szórakoztató darab lett. A 800 forintos jegyek megvásárlásával mindenki az iskola modern oktatástechnikai eszközeinek beszerzését támogatta. Mindkét napon telt ház volt, és a nézőtéren is legalább annyi csillogó szempárt láthattunk, mint a színpadon.

– A Lúdas Matyit, s ezt az előadást is nagyon élveztem, de a rengeteg tapsból ítélve ezzel nem voltam egyedül... – mondta a Bendegúzt alakító, tavaly megyei balladamondó-versenyt nyert hatodikos Baranyi Csanád. – A végére akkor és most is elfáradtam kicsit. Bendegúz figurája közel áll hozzám, szimpatikus, mert a banyának mindig ellátja a baját. Én is szeretek tréfálni, viccelődni másokkal, de – talán nem cáfol meg senki – nem vagyok olyan nagy csibész.

Olvasóink írták

  • 1. eldorádó 2009. május 12. 07:38
    „GRATULÁLOK AZ ELŐADÁSHOZ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4000-ből csak 2 elhunytat exhumáltak Mindszenten

Mindszent - 4 ezerből mindössze két elhunyt földi maradványait helyeztették át a rokonok a mindszenti képviselő-testület által felszámolásra ítélt Oncsa sori és a szomszédos, régi temetőből.
Tovább olvasom