Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A kilenc jelöltből három nő

Empatikusabbak, higgadtabbak és diplomatikusabbak a női politikusok, mint a férfiak – véli a három vásárhelyi női induló közül Balogh Jánosné és Gyovai Tiborné. A harmadik jelölt, Dömötör Júlia szerint viszont mindegy, hogy férfi vagy nő az induló, csak az számít, mit képvisel.
Balogh Jánosné, Dömötör Júlia és Gyovai Tiborné Fotó: Tésik Attila

Hazánkban a politizálás többnyire férfias szakma. A Csongrád megyei hatos választókerületben, vagyis a vásárhelyiben eddig igazi férfiuralom volt. A rendszerváltás óta eltelt tizenhat esztendőben az idén fordul elő először az, hogy a gyengébbik nem tagjai is harcba szállnak a képviselőségért. Ráadásul mindjárt hárman is: Balogh Jánosné (független), Dömötör Júlia (Zöldek Pártja) és Gyovai Tiborné (Centrum Párt).

– Nálunk, Mártélyon ez nem újdonság, mivel a község közéletében csupa nő tevékenykedik. Nő a polgármester, a jegyző, a háziorvos, de az önkormányzati intézmények vezetői is – nyilatkozta Balogh Jánosné.

Szerinte ez most teljesen véletlen, hogy a vásárhelyi választókerületben
A megyében összesen heten

Csongrád megye hét választókerületében vasárnap összesen 35 jelölt száll harcba az országgyűlési képviselői posztért. Közülük annyi nő van, ahány kerület, vagyis hét. Az egyesben mind a három induló férfi, a kettesben ketten, Sándor Klára (SZDSZ–MSZP) és Ványai Éva (MDF), a hármasban pedig egy, Tímárné Horváth Magdolna Jolán (MDF) indul. Csongrádon és Szentesen mind a négy-négy aspiráns férfi. A makói körzetben pedig a hat jelöltből csupán egyetlen nőre, Szabó Jenőnére (Munkáspárt) adhatják le szavazataikat a választók.  
a jelöltek egyharmada a gyengébbik nemhez tartozik. Úgy véli, a mai magyar politikai életből hiányzik az empátia, a tisztelet, a higgadtság és a nyugalom. Ezek az előbb említett tulajdonságok inkább a nőket jellemzik, s azért van rájuk szükség, hogy az előtérbe kerüljenek a felsorolt értékek, tette hozzá. – A történelem során bebizonyosodott, hogy a nők is lehetnek jó politikusok, s nyugodtan rájuk lehet bízni a választók képviseletét. Azt is figyelembe kell venni, hogy a voksolók fele is nő – tette hozzá végül Baloghné.

Dömötör Júlia eddig nem foglalkozott politikával. A fiatal állatvédő úgy gondolja, hogy egyik nemet sem kell a másik elé vagy mögé tenni.

– Egyes egyedül az a fontos, hogy az ember találja meg a belső nyugalmat, a belső békét, hiszen csak így lehet jó döntéseket hozni – vélte Dömötör Júlia. Kiemelte: szerinte a választók nem aszerint mondanak véleményt, férfi vagy nő a jelölt. A politikában is a legjobb a sokszínű, vagyis ha nagy a választék.

Gyovai Tiborné már régóta jelen van a közéletben, így szerinte őt mint nőt egyenrangú félként kezelik. Azzal azonban egyetért: jó dolog, hogy a magyar közéletben is egyre több a nő. Hiszen ez Nyugat-Európában már természetes, de nálunk még gyermekcipőben jár. Sok időnek kell ahhoz eltelnie, hogy Magyarországon is kiforrja magát ez a folyamat, de legalább most már nőkre is lehet szavazni, nem csupán férfiakra.

– Nekünk nagyobb a szociális érzékenységünk, a kompromisszumkészségünk, valamint egy nő az anya családösszetartó szerepét át tudja vetíteni egy tágabb közösségre, így akár egy térség lakóira is – mondta végül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választók alig ismerik a jelölteket

A Csongrád megyei hét választókerületből a hatosban, vagyis Vásárhelyen indulnak a legtöbben,… Tovább olvasom