Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A Kilimanjaro meghódítója Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Első alkalommal beszél nem hétköznapi kalandjairól a szélesebb nyilvánosság előtt az a mezőhegyesi fiatalember, aki tavaly ősszel megmászta Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimanjaro-t. Kinyó Zsolt február 14-én, csütörtökön 17 órakor a vásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban tart élménybeszámolót az 5895 méteres csúcs meghódításáról.
Kinyó Zsolt már a Kilimanjaro előtt is büszkélkedhetett több hegymászó kalanddal. Egyik nagy élménye volt, amikor néhány éve egy a Mont Blanc melletti csúcsra sikerült felérnie. Hegymászási ars poeticája a következőképen foglalható össze: "Az a legnagyobb tett, ha önmagad tudod legyőzni. Másokat legyűrni könnyebb, tedd meg ezt azzal a személlyel, aki mindig veled van, vagyis saját magaddal".

A mezőhegyesi fiatalember nagy híve a próbatételeknek. 2007. augusztus végén beállította például a 24 óra alatt leadott legtöbb ijjlövés világrekordját. A sikeres csúcsbeállítás után közel két héttel azonban már Afrikában volt – úton a Kilimanjaro csúcsa felé.

A hegymászási túrát egy komoly regisztráció előzi meg. Fegyveres őrök vigyázzák a rendet a Tanzániai Nemzeti Park környékén. A kalandvágyók kánikulában indulnak neki a nagy menetnek; a csúcs közelében azonban már mínusz 25 fok körüli hőmérséklettel kell megbirkózniuk.

A magyar férfi négy nap alatt érte el hivatásos kísérőivel az 5895 méteres magasságot. A három-négy nyelvet beszélő szikár és zárkózott, főfoglalkozású hegyi kísérők évente 4-5 alkalommal tekinthetnek le a csúcsról a mélybe.

Kinyó Zsolt szerint a hegymászó kaland utolsó két és fél órás szakasza számított a leginkább embert próbálónak, de az sem volt könnyű, amikor közel két órahosszáig egy szinte teljesen függőleges sziklafal megmászásával lehetett csak tovább haladni. "A hegyet, mint a hölgyeket csakis tisztelettel szabad megközelíteni" – mondja az Afrika csúcsát megjárt rekorder, aki már tervezgeti, hogy miként lehet meghódítani a világ legmagasabb hegységrendszerét, a Himaláját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négycsillagos szállót terveznek a Fekete Sas mellé

Hódmezővásárhely - Négycsillagos szállodát terveznek a Fekete Sas Szálló mellé Vásárhelyen. A befektetők magántőkéből és pályázati pénzből húznák fel a több mint egymilliárd forintba kerülő épületet. Tovább olvasom