Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A királyok madarát tenyészti

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Imre Csaba (39) 5 éve tenyészt fürjet, és volt időszak, amikor munkanélküliként az apró madarak jelentették egyetlen bevételét. Jelenleg 300 tojó, 150-200 kakas és 300 csibe alkotja az állományt.
A fürjek élete és halála

A japán vagy gazdasági fürj valóban aprójószág: a tojó 25-30, a kakas 20-25 dekás, egy tojás általában 15, a kikelő csibe 10 grammos. A kakas bővérű, ezért 1 kakasra általában 3-6 tojót számolnak. Intenzív tartás mellett 1 évig él mindkét nemű egyed, míg hobbiállatként 3-5 évig. A tojás ára 13 forint, a vágható, 17-20 dekás kakasé 350, vagyis a fürj kilója 1750 és 2100 forint közötti.
 

– A cimborám, Pap Zoltán fertőzött meg a fürjtenyésztéssel, 5 évvel ezelőtt 6 darabbal kezdtem – emlékezett a startra a 39 éves vásárhelyi Imre Csaba. Az állományt most már 300 tojó, 150-200 kakas és 300 csibe alkotja. A tojókat, a tojást és a vágó- vagyis az étkezésre szánt fürjet keresi a piac, főként tavasztól őszig. A ketrecben tartott madarak, az úgynevezett gazdasági vagy japán fürjek reggel, délben, este kapnak enni, naponta takarítják a helyüket, a vitamint a vizükbe adagolják, hogy a tojás vitamintartalma jó legyen. A gyerekek, a 8 éves Csaba és a 6 éves Petra is segítenek a munkában.

– Tanyán születtem, ott cseperedtem fel, onnan származhat az állatok szeretete. Nem tudok meglenni nélkülük, számomra elképzelhetetlen, hogy legalább kutyám ne legyen – mondta Csaba. – Feleségemmel, a panelben felnőtt Gizellával is éltünk már tanyán: tartottunk tyúkot, gyöngyöst, libát, kacsát, disznót, galambot, utóbbihoz is Pap Zoli csinált kedvet. Aztán mikor beköltöztünk a városba, mindet eladtuk, de itt, a kertes házban újra vannak állataink – mesélte.

– Számunkra a fürj a baromfi, amióta tartjuk, nem kell tojást venni – tette hozzá a 31 éves Gizella, aki 15 esztendeje él Csabával.

Az állattenyésztési napokon 3. éve vesznek részt, a szombati Hód-tavi csata rendezvényén ők nyerték a főzőversenyt. Nemcsak tenyésztik, fogyasztják is a sokféleképpen elkészíthető, korábban a királyok, gazdagok étkeként ismert fürjet. Került már az asztalra leves, paprikás, pörkölt, sült, töltött és rántott formában, az íze a gyöngyös és galamb közé tehető – sorolta Gizella, azt is megemlítve: reggelire tükörtojást is rendszeresen készítenek a tojásából, de a mérete miatt négyszer-ötször annyi kell belőle, mint a tyúktojásból.
 

A szerző felvétele
A szerző felvétele


– A ketreceket Csaba csinálta – az elsőket rozzant kétajtós szekrényből fabrikálta –, az ahhoz szükséges anyagokat is ő szedte össze, majd egyszer csak itt volt egy keltető. Nem forintosítható a ráfordítás, a családi kasszában sincs külön a fürjbevétel, Csaba sok időt tölt vele, de most, hogy van munkája, rengeteget segít az édesanyja – mondta Gizella. Csaba megemlítette: elkeseríti, hogy a támogatást aranykalászos gazda minősítéshez vagy szakirányú mezőgazdasági végzettséghez kötik, pedig több tenyésztőnek – így neki is – egy kis segítség, anyagi támogatás sokat jelentene, nagyot léphetne előre, jobban fejleszthetne. – Pozitív a mérlegünk, de amikor felmerül, takarmányt vegyünk előbb, vagy csekket fizessünk, az elsőt választjuk – mondta Imre Csaba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mary Popkids is fellép augusztus 20-án

Közel negyedszázados hagyomány, hogy a város augusztus 20. alkalmából közös ünneplésre hívja a helyieket és a környékbelieket. Tovább olvasom