Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A kishomoki B. D. Z.

Karikaturista, újságíró, kirakatrendező, keramikus, fafaragó, porcelángyári vezetőtervező és vályogvető – csak ízelítő azokból a szakmákból, melyekbe Bálint Dezső Zoltán eddig belekóstolt. A 62 éves B. D. Z. – így ismerik Öreg-Kishomokon – nyugdíjasként sem tétlenkedik.
Karikaturista, újságíró, kirakatrendező, keramikus, fafaragó, porcelángyári vezetőtervező és vályogvető – csak ízelítő azokból a szakmákból, melyekbe Bálint Dezső Zoltán eddig belekóstolt. A 62 éves B. D. Z. – így ismerik Öreg-Kishomokon – nyugdíjasként sem tétlenkedik. Szobrokat farag, halastavat ásott, és azért gondozza a kertjét, hogy az ott termett zöldségeket, gyümölcsöket szétoszthassa a nagycsaládosok és a magányos idősek között.

1994 óta lakik Bálint Dezső Zoltán a vásárhelyi Öreg-Kishomokon. A 62 esztendős férfi egyedül él kis házában, két lánya és vejei, valamint unokái azonban gyakran felkeresik Budapestről.
– Egyszerűen csak önkéntes száműzetésnek nevezném a költözésemet. Sokfelé megfordultam már életem során: Kübekházáról Budapestre kerültem, onnan Mórahalomra, majd Szegedre, s végül itt kötöttem ki – mondta B. D. Z.

Zoli bácsi a pesti képző- és iparművészeti gimnáziumban érettségizett. Már ötévesen remekül rajzolt, ezért választotta ezt az iskolát. A Népszabadság gyermekrajzpályázatát 1957-ben meg is nyerte. Pesten kollégiumban lakott, ahonnan éjszakánként barátjával kiszökött vagont rakodni, mert kellett a pénz. Édesapja akkoriban 920 forintot keresett, s a fia fővárosi koszt és kvártélya havonta több mint 200-ba került. Egyik este ketten egy-egy szívlapáttal 270 mázsa szenet pakoltak le, amibe a fiatal Zoli bele is betegedett.

Gyurcsány, a kapuőr

B. D. Z. Gólya- és Sziget-dűlő sarkán lévő kertjének kapuját egy öreg körtefából faragott Gyurcsány Ferenc-szobor őrzi. A miniszterelnök karikatúrája mellé tett padon szokott üldögélni a házigazda és néhány szomszédja esténként. Miközben beszélgetnek, a faragvány álla alá szerelt zománcbögrében nyomják el a csikket. A nagyobb hitelesség kedvéért egy szemüveget is erősített a faarcra az alkotó.

Az iskola befejezése után a mórahalmi Földműves Szövetkezethez került, mint boltjainak kirakatrendezője. Az egyik leltározást azonban megjárta. Pesti egyetemistákkal levelezett, s néhány levél a munkahelyi rajzasztalán maradt. A párttitkár ezeket gyanúsnak találta, s feljelentette, mert azt gondolta, a rendszer megdöntésére készülnek.

– Autóval vittek fel a pesti Gyorskocsi utcába. Három nap után elengedtek, de utána még hosszú hetekig figyelték, mit csinálok. Mivel politikailag megbízhatatlanná váltam, el kellett jönnöm Mórahalomról, de Szegeden se vettek fel egyik üzletbe sem, s grafikusnak se kellettem sehová – folytatta történetét.

Valamiből meg kellett élni, ezért fizikai munkát vállalt. Többek között vályogot is vetett. A budapesti porcelángyárba 1980- ban vették fel, ahol korongozott és tervezett. A vásárhelyi Alföldi Porcelángyárba öt évvel később került, ahol 1993-ig dolgozott, mint vezetőtervező. Munkái – főleg egyedi csempéi – Európa-szerte díszítik a fürdőszobák falát.

A porcelángyári munkával párhuzamosan a Délmagyarországban, valamint a Reggeli Délvilágban, a Népszabadságban jelentek meg karikatúrái, néha írásai is.
– Politikai témákat rajzoltam. Az első karikatúrám a 67-es izraeli–arab konfliktusról szólt, de nem merték közölni. Az erős szarkasztikus ábrázolás miatt több képem is hasonló sorsa jutott – árulta el.

Ma már nem rajzol karikatúrákat, csak grafikákat. Ezenkívül fából faragja ki azt, amivel nem ért egyet. Kishomoki otthonában saját halastavába pecázgat, ápolja a kertjét, melynek terményeit a nagycsaládosoknak adja. Emellett igazi ezermester: kerékpárokat alakít át, babakocsiból készít bevásárlókocsit, valamint szívesen segít a kishomokiaknak, ha vas- vagy famunkáról van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többségbe kerültek a katolikusok Vásárhelyen

Vásárhelyen már több a katolikus, mint a református – legalábbis a legutóbbi népszámlálási… Tovább olvasom