Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

A kulturális városnegyeddel folytatódott a hódmezővásárhelyi közgyűlés

Hódmezővásárhely - A szolgáltatás minősége nem lehet alacsony – mondta Lázár János országgyűlési képviselő a Tornyai János Kulturális Városnegyeddel kapcsolatban a múlt hét csütörtökön bombariadó miatt félbeszakadt közgyűlés folytatásán.
Sikerült azonosítani azt a személyt, aki a meglapozott gyanú szerint a múlt héten csütörtökön azzal fenyegetőzött, bombát helyezett el a polgármesteri hivatal épületében – közölte az akkor félbeszakadt közgyűlés esti folytatásán a vásárhelyi képviselőkkel Rádi Norbert, a város rendőrkapitánya. Az elkövetőről bővebb információval nem szolgálhatott, annyit mondott: a férfi tagadja a bűncselekmény elkövetését, amely 2 év szabadságvesztéssel járhat.

A Tornyai János Kulturális Városnegyed negyedéves működési koncepciójának megtárgyalásával folytatódott a közgyűlés. Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója arról beszélt, jelenleg 5 attrakcióval várják a közönséget. A felújított, kibővített épület is látványos, ugyanakkor megtekinthető a korábbi régészeti kiállítás, valamint Csernus Tibor festőművész munkái, egy Munkácsy-festmény, a látványraktár. Minden korosztálynak – az óvodásoktól a felnőttekig – szerveznek programokat. A Bessenyei Művelődési Központról Gajdán Bálint igazgató számolt be. Egyebek mellett elmondta: szeptember 22-én újra nyílt napot tartanak.

– Több településnek is biztosít kulturális bemutatkozási lehetőséget a művelődési központ – állapította meg Almási István polgármester. Kíváncsi volt, jelentkeztek-e már erre. Összművészeti napokat szerveznek. Mindszent, Fábánsebestyén és Mártély is jelentkezett már, de érdemes lenne újra kiírni a pályázatot – válaszolta Gajdán Bálint.

Vásárhely kulturális infrastruktúrája messze kimagasló – közölte Lázár János országgyűlési képviselő (Fidesz). Úgy vélte: meg kellene kérdezni a helyieket, milyen tartalommal töltsék meg az épületeket. – Ha magasra teszik a mércét, magasan indulnak, ha alacsonyra, alacsonyan. A szolgáltatás minősége azonban nem lehet alacsony. Havonta kétszer 300 embert minőségi előadásra össze kell tudni szedni, ha nem megy, le kell tenni a lantot – jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 13. killust 2012. szeptember 19. 14:05
  „,,Újabb nyílt nap a Bessenyeiben" - olvasom a Délvilág sorait és rögtön azon gondolkodom, hogy mekkora legyen az örömkitörés mértéke, amelyet megengedjek magamnak e nagyszabású kulturális esemény hallatán. Majdhogynem egy teljes nap áll rendelkezésemre, és reggel 9 órától éppen délután 5 óráig ámulhatok a megújult központ folyosóin, termeiben és megadatik a lehetőség számomra, hogy elképzelhessem azt, hogy milyen is lehet egy valós kulturális esemény. S még mielőtt bárki megkérdőjelezné a kultúrához való hozzáállásom, érdeklődésem, igenis érdekel az igazi színház, zene, művészet, amely valós felemelő érzést és maradandó élményt nyújt.

  Csakhogy elsősorban a nagyvilágon sehol a kulturális eseményeken való részvételt nem a helyi városvezetés, politikai hatalom határozza meg, hanem sokkal inkább az ehhez hozzáértő szakemberek. Mert a kultúrát nem lehet és nem szabad ráerőltetni senkire sem, gyerekre, fiatalra aztán meg főképp nem. És semmiféle Lázár János nem jelenti ki sehol, hogy kétszer egy hónapban össze kell tudni szedni 300 embert minőségi előadásokra. Ez épp ellenkezően működik. Valós, igazi előadásokra, eseményekre kell összpontosítani, és akkor válik nyilvánvalóvá, hogy nem elég a hely a teremben.

  A teltház szó fogalma nem a ráerőltetett, hatalom által kötelezővé tevő előadások, események során alakult ki, hanem a személyes igény volt az, amely ezt kialakította. Ha valami jó és szellemi minőséget nyújt egy közönség számára, akkor bármilyen szegény legyen az ember, kiszorítja magának azt az összeget, amellyel erre a szellemi táplálékra szert tehet. Hogy kizökkentse magát, családját a hétköznapok szürkeségéből, hogy mosolyogni vagy épp sírni tudjon két óra erejéig, hogy tanulhasson valami újat és hogy átélhessen valami fennköltet.

  A szomorú az, hogy egy több mint négymilliárdos beruházás egyáltalán nem biztosítja a jó minőségű kulturális életet városunk számára. És bármilyen furán hangzik, egy csűrszínház is egy életre szóló élményben részesítheti az embert. Bizony sok olyan város, település van hazánkban, de a határon túli magyarok lakta városainkban is, ahol fölöslegesnek találnak négy milliárd forintot elkölteni új kulturális városnegyedre, hanem inkább úgy vannak vele, hogy tatarozzák a régit, és néma csendben arra törekednek, hogy a magyarságot, a nemzeti érzelmet és öntudatot erősítsék.

  És ezalatt Hódmezővásárhely népe csendben, némán, görcsösen bólogat, az intézmények, iskolák vezetői és tanárai Tiszta Szívvel jelennek meg kötelezően minden egyes ,,kulturális" eseményen. Egy olyan sznob, önmagát felső tízezernek vélő társadalom alakult ki városunkban, amely csak látszatra ,,merít erőt" magának ebből a kultúrából.

  Mint ahogyan nem a ruha teszi az embert, ugyanúgy nem egy újfent giccsesnek mondható kulturális városnegyed adja meg ízét az igazi művészi eseményeknek egy város életében. Nem kötelezővé kell tenni ezeket az eseményeket, hanem olyan ízt adni ezeknek, hogy az alföldi parasztpárizsi embör bajszát mögpödörve ne tudjon ellenállni a csábításnak és úgy érezze, ha törik, ha szakad, neki bizony erre az előadásra el köll mönni, és még az asszonyt is, de a gyerököt is magával akarja vinni.

  Talán érdemes volna példát venni néhány határon túli magyar városról is, ahol a színház, a hangverseny, a kiállítás, vagy bármilyen kulturális esemény nem kötelező, hanem ihletet adó, erőt merítő, és akár az értelmiségi, akár az egyszerű ember számára önmagát megerősítő élményt nyújt.

  S hogy mennyire igaz ez az eszmefuttatásom, városunk elkövetkezendő nagymenő ,,kulturális" eseményei tükrözni fogják.

  Hódmezővásárhely, 2012. Őszelő Havának 19. napján

  Kovács Sándor”
 • 12. xenopus 2012. szeptember 18. 16:52
  „8. besenyőmiskabácsi

  Almási - Polgármester
  Lázár - Alpolgármester
  Almási mindent átruházhat az Alpolgármesterre.
  Ennyire egyszerű a képlet. Érted már hogy miért osztja az "észt"?”
 • 11. bölcsleo 2012. szeptember 18. 16:44
  „miskám....nem csak a nép hite vesztett....hanem a jelöltek egy része is gyenge volt sajnos........”
 • 10. UtólagKapitány 2012. szeptember 17. 20:10
  „A munkahely teremtéssel is folytatódhatott volna a hódmezővásárhelyi közgyűlés!”
 • 9. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 16. 22:20
  „közölte az akkor félbeszakadt közgyűlés esti folytatásán a vásárhelyi képviselőkkel Rádi Norbert, a város rendőrkapitánya.

  Nos ez elég különös történet. Hiszen a bombariadó után a polgármester (nevezetesen most már Almási István) elnapolta a közgyűlést. Hogyan lehet egy elnapolt közgyűlést, még ugyanazon a napon folytatni ? Nem gyanús ez senkinek sem ?”
 • 8. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 16. 22:16
  „3. mivan? 2012.09.16. 08:35
  Halkan én meg azt kérdezném: ha már NEM polg.maister mit osztja az észt a közgyűlésen mintha mi sem történt volna??

  Eső után köpönyeg. Ezért nem volt mindegy a szavazás eredménye. De döntött a hite vesztett nép hitetlensége.”
 • 7. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 16. 22:13
  „Havonta kétszer 300 embert minőségi előadásra össze kell tudni szedni, ha nem megy, le kell tenni a lantot - jegyezte meg.

  Saját maga lantjára gondolhatott a díszvendég ?”
 • 6. portis 2012. szeptember 16. 17:13
  „Üljön be a Almási másik oldalára egy ellenzéki országgyűlési képviselő, mondjuk Botka. :)”
 • 5. mivan? 2012. szeptember 16. 12:08
  „Ja, az lehet. De ha te bemennél egyből Almási mellé ülnél, ugye? Őt hozza kellemetlen helyzetbe, mert azt ugye nem gondoljuk, hogy Ő is le tudna vezetni egy közgyűlést...”
 • 4. portis 2012. szeptember 16. 10:23
  „3. mivan? 2012.09.16. 08:35

  Minden bizonnyal ez egy nyilvános közgyűlés volt ahova bárki bemehet... :)”
 • 3. mivan? 2012. szeptember 16. 08:35
  „Halkan én meg azt kérdezném: ha már NEM polg.maister mit osztja az észt a közgyűlésen mintha mi sem történt volna?? Jó, értem én, hogy mint o.gyű.képv., de akkor üljön le hátul azt akkor szólaljon meg ha kérdezik.”
 • 2. hajnalka 2012. szeptember 15. 20:16
  „Akkor most derül ki, hogy hiába volt a beruházás, mégiscsak a bugyivásárok fogják fenntartani az intézményt?
  Én még emlékszem arra, hogy Lázár János állandó színházat vizionált a volt PMK-ba...

  Halkan jegyzem meg: havi két előadás elegendő? Ezért volt a nagy hajcihő?

  És ha "letesszük a lantot", mi következik?
  Az állam megvásárolja, hiszen jó viszonyban vagyunk a főnökkel. Hajrá FIDESZ!”
 • 1. muhelyiek 2012. szeptember 15. 07:34
  „Talán hamarabb kellett volna gondolkodni azon,hogy megtöltjük-e élettel a BFMK-t.Tévedés ne essék,igény van-volna rá,de anyagiak híjján sok embernek nincs rá lehetősége,pénze.Bizony jónéhányszor előfordult,hogy érdeklődés hiányában maradt el előadás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészség- és sportnap Vásárhelyen

Családi egészség- és sportnapot rendeznek holnap 10–19 óráig az Aranyossy Ágoston Általános Iskolában, a Szék utca 5. szám alatt. Tovább olvasom