Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A lakók is fizetnek az átminősítésért

Hódmezővásárhely - Belterületté kell nyilvánítani Új-Kishomokot a szennyvízcsatornázáshoz. Ez ingatlanonként 77 ezer forintot jelent, amelynek egy részét az önkormányzat fizetné, a többit megelőlegezné. A lakók szerint 14 év mulasztásáért vennének ki pénzt a zsebükből.
Ahhoz, hogy csatornázhassanak Új-Kishomokon, a városrészt belterületté kell nyilvánítani. Ennek költségét pedig az ott élőknek kell viselniük – jelentette ki a helyi rádióban tartott minapi fogadóóráján Lázár János, Vásárhely polgármestere.

Vásárhely első körben még 2009-ben nyert a kishomoki csatornázásra mintegy 50 millió forintot. A második fordulóra 2011 júliusában adták be a pályázatot. Utóbbi 1,9 milliárd forintot jelentene, a beruházás (csatornázás, szennyvíztisztító korszerűsítése) összesen 2,3 milliárdba kerül – tájékoztatták lakossági fórumon az érintetteket.

A második körös pályázat feltétele Új-Kishomok belterületté nyilvánítása – közölte Benkő Zsolt. A városrész képviselője hozzátette: voltak már erre próbálkozások.

2 éve fizetnek

Az új-kishomokiak 2009 szeptemberétől fizetik a csatornázási hozzájárulást, ami egy összegben 200 ezer forint, lakáskassza elő-takarékossággal 169 ezer 900 forint. A többség 96 hónap alatt törleszti havonta 2710 vagy 2090 forintonként (lakáskasszával).

– A belterületbe vonás az ott élők érdeke, és az önkormányzaté is – vette át a szót Makó András, a város aljegyzője. – A város összefogást kínál. Az eljárási díjjal összesen 61 millió 326 ezerbe kerül a belterületté nyilvánítás. Ez ingatlanonként (794 darab van) 77 ezer 244 forint lenne, ennek egy részét átvállalná az önkormányzat (hogy mekkorát, még nem ismert), a fennmaradót pedig megelőlegezné a tulajdonosoknak, akik 4–6 hónap alatt törlesztenék vissza – magyarázta Makó András.

Csalódás volt a tájékoztató – jelentette ki egy idős asszony. 2 éve az elsők között volt, aki befizette a csatornázási hozzájárulást, 200 ezer forintot, most újra több 10 ezret kérnek tőle, pedig hónap végén 5 forint sem marad a nyugdíjából. Egyébként is csak telke van Új-Kishomokon – mondta. – 14 év mulasztásáért vesznek ki a zsebekből újabb 10 ezreket – vélte egy másik felszólaló.

– Mi történik, ha nem tudják vagy nem akarják kifizetni a lakók a belterületté nyilvánítás költségét? – kérdezte Mag István.

– Ha nem lesz belterület, nem lesz csatornázás sem – válaszolta erre Benkő Zsolt, aki közölte: az érintetteket hamarosan tájékoztatják a pontos konstrukcióról.

Olvasóink írták

 • 12. Én2 2011. október 09. 09:22
  „A pm. nagyszívű ad törtesztésre lehetőséget.”
 • 11. hajnalka 2011. október 08. 19:08
  „A belterületté nyilvánítás költsége nem éri el a megpályázni kívánt összeg 3 %-át. Ha jól értelmezem, még nem nyújtották be...
  Egy kérdés foglalkoztat: Hol van és mit csinál a megnyert 50 millió Ft?”
 • 10. beaver 2011. október 07. 22:02
  „Javaslom elolvasni az ezen a linken lévő cikket:
  http://promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=103714

  Itt kimutatja a foga fehérjét mindenki. Nagy lelkűen kapunk részletfizetést! Hát most aztán megnyugodtam! Most látszik, hogy az önkormányzati képviselőnk Rendezvényházi "felszólalásai" is csak blöff halmaz volt Kishomok fejlesztését illetően. Nem lesz itt soha semmi a büdös életben. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a belterületbe vonás költségei ráterhelhetőek-e az ott lakókra. Ez azért nem a víz vagy gáz bevezetésének kategóriája. Most pedig szutyok leszek: fizettessék ki azokkal, akik nem minősíttették át a kertjüket. Tudok jó néhány telekről ill. rajta lévő csili-vili házról, amelyik még mindig zártkertként szerepel.”
 • 9. Lázárhelyi 2011. október 07. 19:32
  „Segítsen már valaki!
  Fogalmam sincs mit kap az ingatlantulajdonos ezért a pénzért, mi is kerül ennyibe?
  Arra persze van tippem, miért pont most, fokozatosan kell adagolni a tulajdonosoknak: önerős útépítés, önerős közmű, önerős csatornázás, belterület...”
 • 8. Én2 2011. október 06. 12:45
  „Miért nem tudták ezt előre az önkorinál, akkor fizessék meg ők!”
 • 7. mivan? 2011. október 06. 11:39
  „Na, kezdjük az elején. A belterületté nyilvánítás nem a lakókat terheli, mint ahogy többen helyesen leírták. Tehát akkor mi is a gond? Az, hogy egy telek mennyit ér a lőtéri kutyát sem érdekli! Van olyan telek ami idős embereké és nem akar építkezni mégis be kell fizetni. Lakik ám itt is sok szegény ember, csak nem látszik, mert rendben tartja a portáját. Aki meg megteheti, hogy kifizesse az ki fogja fizetni, mert nem akar majd szippantani havonta. DE! Ha kiálltak volna elénk tisztességesen és elmondták volna, hogy nincs pénze a városnak...De nem, már megint támadásba lendültek, hogy ez a mi érdekünk, meg akkor bukjuk az egész pályázatot, meg akkor környezetvédelmi bírság stb... A belterületen kéne ám tisztítani a havat, meg járdát kéne építeni. Amúgy meg a magyar ember 2 ft-ot se fizet ha nem neki kell!! Márpedig itt ez a helyzet”
 • 6. balihoho 2011. október 06. 07:49
  „Vásárhely "rózsadombja" éppen ezért csodálkozom, ezen a vitán! Azt hittem, látva, micsoda épületek vannak ott, hogy a pénz az oda települteknek nem gond, de úgy látszik tévedtem!”
 • 5. beaver 2011. október 05. 23:15
  „Én ott voltam a városházi tájékoztatón és úgy érzem hogy erősen bűzlik ez az egész.

  Számtalan kérdés merült fel bennem utólag a fórumon hallott 77 ezer forintos "sokk" után:
  Miért csak most két év után jöttek rá, hogy a pályázat elnyeréséhez szükséges Új-kishomok belterületbe vonása is? Mit etették eddig a népet a pályázat beadásával, ha senki sem volt tisztában a pályázati kiírásban foglaltakkal? Hogy olvasták el és miként értelmezték a pályázati kiírást? Nem lehetett volna a belterületbe vonást párhuzamosan előkészíteni, hogy mikorra a második fordulóra is sor kerül addigra rendben legyen? Ki viszi el a balhét?
  A másik, hogy az egyik csatornázással kapcsolatos fórumon - a Rendezvényházban - még arra biztatták a kishomokiakat, hogy aki még nem tette meg, az vonassa ki művelés alól a kertjét a Földhivatalnál kétezer pár száz forintért. Ha pedig az összes kert átminősítésre kerül, akkor a városnak már nem kerül majd semmibe sem a belterületbe vonás. Nem kell megfizetnie a földvédelmi járulékot, stb. Ezzel szemben most meg azt közölték, hogy a művelésből való kivonás már nem is elegendő a belterületbe vonáshoz. Normálisak? Tiszta káosz az egész. Jól jellemzi a mai magyar állapotokat. Egyébként látszott az is, hogy vaj van az illetékes munkatársak füle mögött mert olyan pofát vágtak mint akik belecsináltak a gatyájukba. Nem is igen mertek senkinek a szemébe nézni, csak bámultak maguk elé bambán amikor éppen nem beszéltek vagy pénzért kuncsorogtak.

  Arra is kíváncsi leszek, hogy miként próbálják majd "rábírni" a lakosságot arra, hogy kifizesse a város helyett ezt a telkenkénti csekélyke 77 ezret. Vagy majd a "rábírásban" az lesz a követendő eljárás mint két éve augusztusban, hogy aki nem kötötte meg már az első héten a csatornaszerződését, annak jött a második héten a felszólítás, hogy mutassa be a szennyvíz szippantási számláit.

  Lázár kijelentésére pedig:
  Nem árt ha tudja az Audis polgármester is, hogy itt vannak ám olyan háztartások is, akik nem millióból gazdálkodnak havonta, hanem néhány tízezer forintból. Nekik nem lesz ám megváltás az sem, ha nagylelkűen kapnak néhány havi részletfizetési kedvezményt.

  Én úgy gondolom, hogy a város illetékesei hibáztak abban, hogy nem kezdték el időben a belterületbe vonás előkészítését. Ezért pedig nem a lakosokon kellene most nagy hirtelen tízezreket követelni. Ha hibáztak akkor viseljék a következményeit és oldják meg ahogy akarják, de ne a lakosságot akarják lehúzni. Egészen más lett volna a helyzet és senki sem morogna ennyire, ha a 77 ezret is szépen elosztották volna nyolc évre. Kevesebb mint ezer forintot kellett volna fizetni havonta.

  Az már csak hab a tortán, hogy a városházi fórumra - szeptember 28., 17 órára - szóló meghívót, amelyet 23-án kelteztek, szeptember 29-én adták postára (!) és hétfőn érkezett meg. Erre az egy levélre 80 forint volt a díj. Másoktól is hallottam, hogy panaszkodtak a későn érkező meghívó miatt. Hány ilyen 80 forintot dobtak ki az ablakon. Még szerencse, hogy a helyi Kanászkürtből is "tájékozódom".”
 • 4. booo 2011. október 05. 22:43
  „Miért nem természetes az, hogy a tulajdonosoknak kell fizetni a díjat? A korábban pár száz ezerért vásárolt kiskertek, már most, de a városrésszé való nyilvánításkor az sokszorosát érik majd! Szerintem mindenki nyerne!”
 • 3. karakán 2011. október 05. 14:15
  „"2. eldorádó 2011.10.05. 10:38"

  Tisztában vagyok vele! A kettő nem ugyan az! Amikor a zártkertemben építkezni akartam ki kellett vonatnom a mezőgazdasági művelésből a területemet, természetesen saját érdekből-saját költségen. Ez egy dolog.
  A belterületté nyilvánítás az egy államigazgatás hatáskörébe tartozó közigazgatási eljárás, alapból nem csak a műveltségi terület változásáról szól, amiben a magánszemélyeknek nincs szerepük.
  Többek között infrastruktúrálisan kell a követelményeknek megfelelni, úgymint megfelelő közművek, utak, gyalogjárdák, közvilágítás, stb.”
 • 2. eldorádó 2011. október 05. 10:38
  „1. szatyi
  biztos vagy benne, hogy a belterületté nyilvánítás és a földművelésből kivonás illetékei nem a TULAJDONOSt terhelik !?”
 • 1. szatyi 2011. október 05. 09:06
  „Belterületté nyilvánítás költsége soha nem az ott lakóké! Ez egy közigazgatási eljárás.
  Ezen az elven fizettetni lehetne a közvilágítás villanyszámláját is az ott élőkkel?
  Bár nem akarok ötletet adni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Hősök tere Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Megújul a Hősök tere Vásárhelyen, ahol 2 új körfogalmat, buszmegállót és fedett… Tovább olvasom