Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A lakók újíttatták fel a vásárhelyi Újhelyi palotát

Hódmezővásárhely - Újabb épület újult meg Vásárhelyen: az Újhelyi palotaként ismert, városképi jelentőségű társasház külsejét önerőből, tizennégymillió forintból újították fel nyugdíjas lakói – összeadták rá a pénzt.
Újabb épület újult meg Vásárhelyen: az Újhelyi palotaként ismert, városképi jelentőségű társasház külsejét önerőből, tizennégymillió forintból újították fel nyugdíjas lakói – összeadták rá a pénzt. Az itt 55 éve élő Steiner Béla zeneszerző emlékei szerint utoljára 1972–73-ban folyt renoválás, akkor lett szürke a ház. Az új vakolat sárgás árnyalatú. Mióta kész, sokan eljöttek megnézni.

Eredeti fényképek, tervek alapján, a műemlékvédelmi szakemberek felügyelete mellett folyt a Kálvin János tér 3. szám alatti Újhelyi palota felújítása. A házban hat lakás van, nyugdíjasok élnek itt. Három hónappal ezelőtt határozták el, hogy elvégeztetik a külső homlokzatfelújítást, melyre az önkormányzat is ösztönözte őket. Sőt, a hulló vakolat miatt már büntetést is kellett fizetnie a háznak.

– Mindenki megszavazta a lakógyűlésen a tetőszerkezet, a kémények, illetve a külső vakolat felújítását – árulta el a részleteket Steiner Béla zeneszerző, nyugalmazott pedagógus, aki 55 esztendeje él itt. Hozzátette: az épületet utoljára 1972–73-ban újították fel, már akkor sem a legjobb minőségben, s akkor került rá a korszakra jellemző szürke vakolat is. Ez a szín most már eltűnt, helyette a lakók a szomszédos épülethez, illetve az átellenben lévő zeneiskola színéhez illeszkedő, sárgás árnyalatot választották. Elsőként a tetőszerkezet s a hét kémény felújítását végezte el a Takács és Kun Kft., majd a falak elé épített állványzat alatt folyamatosan megszépült a homlokzat is, a maga tornyával, s újjáépített kupolájával.

– Mindenkinek más összegbe került ez, hiszen arról is határoztunk, hogy a lakások alapterülete alapján viseljük, önerőből a költségeket. Azaz mindenki megtakarításaihoz és kölcsönlehetőségeihez nyúlt. Ránk 2 millió 606 ezer forint jutott, ráadásul még százezerbe került, hogy újrafessék lakásunk nyílászáróit, s rendbe hozzák a redőnyeinket – mondta Steiner Béla. Hozzátette: mióta lebontották az állványokat, már nagyon sokan fényképezték le a megszépült házat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már épül az új krónikus osztály Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórházban július elsejével megkezdődött az egynapos… Tovább olvasom