Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

A lakópark miatt is pereskednek

A bíróságon keresi az igazát a debreceni Keviép Kft., miután a vásárhelyi nyugdíjaslakópark építése körüli elszámolási vitában a város 86 milliós kötbérigénnyel lépett fel, s garanciális okokra hivatkozva visszatart 47 millió forintot.
Szabó Mihályné lakóparki otthonában is megjelent a penész. Fotó: Tésik Attila
Továbbra is pereskedik a debreceni Keviép Kft. a vásárhelyi önkormányzattal. A nyugdíjaslakópark építésére kiírt közbeszerzési eljárás győzteseként befutó Keviép Kft. nem tudta tartani a teljesítési határidőt, azt a cég kérésére többször is módosították – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Végh Ibolya, Vásárhely aljegyzője. Hozzátette: mivel a lakópark jelentős állami támogatással épült, ezért a lakásinnovációs kht. a szerződésben szereplő határidőben ellenőrzést tartott, s megállapította, hogy a park csak 83 százalékban készült el. A létesítményt végül 2003 márciusában adták át. A késés miatt a város 86 millió forintos kötbérigénnyel lépett fel, s a szerződésben szereplő 47 millió forintos garanciális összeget is visszatartotta.

– Nem alaptalanul éltünk ez utóbbi lehetőséggel, hiszen az átadást követően folyamatosan merültek fel garanciális problémák – hangsúlyozta az aljegyző. A Keviép egy év után azonban kérte ezt az összeget is. Mivel az önkormányzat nem fizetett, éppen a kötbérigényére hivatkozva, a Keviép három alkalommal is inkasszó számlát küldött a város számlavezető bankjának – hiába. A cég ezután a bíróságtól kérte fizetési meghagyás kibocsátását, ám ez ellen Vásárhely kifogást emelt, így a dologból végül per lett.

A megyei bíróság az önkormányzati követelésből végül 76 millió forint jogosságát állapította meg, a Szegedi Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet szakvéleménye alapján. A Keviép ezt követően azzal állt elő, ha az önkormányzat 54 millió forintot kifizet neki, megszünteti a pert. Ezt azonban a város nem fogadhatta el – hangsúlyozta az aljegyző, aki elmondta, a garanciális probléma egyes lakások nem megfelelő hőszigetelését jelenti.

Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. igazgatója szerint nonszensz, amit az igazságügyi szakértő megállapított. Úgy véli, a szakvéleményben számszaki, azaz összeadási és szorzási hibák is szerepelnek. A szakértő szerint ráadásul nem akkor teljesült a szerződés, amikor átadták az épületeket, hanem amikor azokat az önkormányzat kifizette, tette hozzá.

– Mi rendben átadtuk az épületeket, az önkormányzat pedig átvette azokat – mondta Miklóssy Ferenc. Az igazgató szerint a város etikátlanul jár el, amikor a fizetés helyett az időt húzza, s újabb és újabb indokokat talál ki, hogy ne kelljen kiegyenlítenie a számláját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági főzőverseny Kovács Lázárral és Kaszás Gézával

Szaván fogta a honvédség az RTL Klub két sztárját, Kovács Lázárt és Kaszás Gézát, a vásárhelyi… Tovább olvasom