Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A legtöbben segélyt kérnek a koordinátortól

A legtöbben különféle segélykérelmek miatt keresik fel a január elseje óta szolgálatban álló vásárhelyi külterületi koordinátorokat. Ami a közügyeket illeti, mindenütt más érdekli az embereket. Barattyoson mind a mai napig lajtos kocsi hozza az ivóvizet, Kútvölgyön egy ifjúsági klubot szeretnének, Erzsébeten pedig önerős útépítést terveznek.
Az öreg-kishomoki Nagyistók Lászlóné lakáscélú támogatást szeretne igényelni, ezért kereste fel fogadóóráján Saja Máriát. Fotó: Tésik Attila
Vásárhely hatalmas külterülettel rendelkezik. Több ezren élnek 10-12 kilométerre a városközponttól, a polgármesteri hivataltól. Ezért a közgyűlés úgy határozott, hogy január elsejével egy koordinátori hálózatot állít fel, melynek elsősorban az a célja, hogy a hivatalok szolgáltatásait helybe vigye a külterületen élőkhöz – foglalja össze a döntés hátterét Benkő Zsolt, a városstratégiai iroda munkatársa, aki egyben a hat külterület egyikének, Szikáncsnak a koordinátora is.

Benkő Zsolttól megtudtuk, hogy elsősorban segélykérelmek miatt keresik fel őt és öt munkatársát. Ezen kívül telekkialakítással, fakivágásokkal kapcsolatos ügyintézéssel, és közérdekű ügyekben is. Szikáncson idén két nagy beruházást terveznek: a postát és az orvosi rendelőt magába foglaló épület tetejét cserélik, a vasúti átjárót fénysorompóval biztosítják, s ezzel együtt egy buszfordulót is szeretnének építeni.

– Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb bizalommal fordulnak hozzám a batidaiak. Elsőként abban kérik a segítségemet, hogy igényeljek nekik különféle támogatásokat, illetve magyarázzam el a különféle dokumentumok kitöltését is. Emellett a meghibásodott közvilágítás, a nem működő nyilvános telefonfülke miatt is engem kerestek fel – mondta Oláh Zoltánné koordinátor.

Barattyosi kollégája, Török Pál elárulta, hogy náluk még a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs rendes ivóvizük. Mind a mai napig lajtos kocsi jár hozzájuk. A másik gond: a telepre vezető valamennyi út földes, szilárd burkolatot szeretnének. Pozitívum, hogy most már naponta négy alkalommal fordul meg náluk az iskolabusz, így a 20-25 iskolásnak kevesebbet kell várakoznia.

Az erzsébeti koordinátor, Páncél Sándor a segélyek mellett kiemelte, hogy ők most önerős útépítést terveznek. Hozzátette, a hatvanas évek óta nem épült szilárd út a faluban. Több erzsébeti azért kereste fel, mert ingyenes önkormányzati telkekhez szeretne itt jutni, ha lehetséges. A telepiek összefogtak, s közösen fákat, virágokat ültettek az utcákban.

– A kútvölgyi Petőfi utca elején az önkormányzat járdát épít, s ezt kalákában mi fogjuk folytatni. Ezenkívül hatvan helyi fiatal azzal a kéréssel keresett meg, hogy a nemrég megkapott pingpongtermet fel kellene újítani, s egy ifjúsági klubot kellene benne kialakítani – tájékoztatott Lázár Annamária.

Öreg-Kishomokon mintegy negyven egyedülálló idős ember él. Kisnyugdíjukból nem tudják bevezetni a gázt, a vizet, illetve öreg házaikon a nagyobb felújításokat elvégeztetni. Saja Mária koordinátor ezért a lakáscélú támogatások megpályázásban segít nekik. Emellett hamarosan megszervezik az ebéd házhozszállítását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wakeboard a bányatavon

Kishomok és Kopáncs határában, a homokbánya tőszomszédságában nem mindennapi látvány fogadja az arra… Tovább olvasom