Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

A lelőtt munkásra emlékeztek

A vásárhelyi forradalom egyetlen áldozatára, az 1956 decemberében meghalt Gácsi Lászlóra emlékeztek a minap a város Emlékpont-múzeumában.
A vásárhelyi forradalom egyetlen áldozatára, az 1956 decemberében meghalt Gácsi Lászlóra emlékeztek a minap a város Emlékpont-múzeumában. Az egykori mérleggyári munkást a Kálvin János téren lőtték meg. Csoma Lajos – aki maga is részt vett a megemlékezésen – Az Elfelejtett forradalom című könyvében is felidézte Gácsi tragédiáját.

Kötetében azt írja, hogy egy téves bejelentés alapján emelték ki a tömegből Gácsit. A karhatalmisták karon ragadták, majd az egyik a melléhez nyomta a fegyvere csövét. A szemtanúk szerint Gácsi elnyomta azt, ekkor dördült el a lövés. A sebesült két nappal ezután, a kórházban halt meg.

Gácsi László egykori kollégája, Kálmán Tibor a minapi megemlékezésen a temetésen zajlott furcsaságokról is beszélt. Elmondta például, hogy a szertartáson nem működött a hangosítás, de azt is megemlítette, hogy eltűnt a kabátja zsebéből a barátja búcsúztatására szánt beszéd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

578 góllal emlékeztek Székkutason Puskásra

Összesen 578 gól született a Puskás Ferenc emlékére szervezett huszonnégy órás focitornán… Tovább olvasom