Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A lovak harapnak, a birkahús finom

Hódmezővásárhely – Csúcsforgalom volt a hétvégi állattenyésztési napokon Vásárhelyen. Volt, akit csak a birkák érdekeltek, mert finom a húsuk. Mások a saját lovaik miatt jöttek. A gyerek sem unatkoztak, műtehént fejhettek – tej helyett vizet.
– A lovak nem érdekelnek, mert harapnak és rúgnak. A birkák, azok annál jobban. Finom a húsuk – közölte érdeklődésünkre egy fiatalember a hétvégén az állattenyésztési kiállításon Vásárhelyen. Majd a hömpölygő tömegbe vetette magát – csúcsforgalom volt a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában.

Lovak, disznók, birkák, tehenek meg emberek: állattenyésztési napok Hódmezővásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A bemutatótér körül ottjártunkkor annyian verődtek össze a magyar kutyafajták szemléjére, hogy a későn érkezők jószerivel csak a hangosbemondó segítségével képzelhették el, mi zajlik a pályán. Sokakat vonzott a csikósok produkciója is. A karikás ostor csattogtatása mellett itt sem maradt el a szakavatott kommentálás. „A pusztán nem volt dívány, meg sezlony, de ott is lehetett sziesztázni, jót pihenni" – hallottuk a hangszóróból, miközben a csikósok a lefektetett lovuk nyakára hajtották a fejüket.

Lovak, disznók, birkák, tehenek meg emberek: állattenyésztési napok Hódmezővásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az állati jó játszóparkban a szülők szusszanhattak egy kicsit. Mialatt gyerekeik szalmabála labirintusba vetették be magukat, vagy azon ügyeskedtek – több kevesebb sikerrel –, hogyan maradjanak fenn a műbikán. Műtehénfejést is kipróbálhattak – tej helyett viszont csak víz csordogált a tőgyekből.

Lovak, disznók, birkák, tehenek meg emberek: állattenyésztési napok Hódmezővásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Újdonság a vízfejés a műtehénből a mi gyerekeinknek – jegyzete meg a közelben nevetve Tóth István – otthon valódi tehén van. Igaz – mint hallottuk – még Erik és Ivett sem próbálta ki a fejést. Mindszentről érkeztek, Vásárhely határában rakták le az autót, és gyalogoltak ki a 47-es főút mellett a kiállításra. – Így nem kellett parkolójegyre költeni, no meg a mozgás is jól esett. Eddig egy gombóc fagyit kaptak a gyerekek, de messze még az este – mondta István.

Szinte minden eddigi kiállításra eljöttek Szarvasról Mesterék. A családfő, Károly agrármérnök, hobbiként lovakat tart. Gondozásukból lányai, a 10 éves Dóri, 14 éves Zsófi is kiveszi részét. 2 éve már nemcsak látogatóként, kiállítóként jönnek. Az idén 2 kancával, Szidóniával és Tangóval érkeztek. Hogy készültek a kiállításra? Ágnes, a feleség jót nevetett a kérdésen, merthogy – kiderült – sehogy.

– Nálam mindig kiállítási kondícióban vannak a lovak. Gondozottak, jól vannak tartva – magyarázta Károly. Mesterék kicsit csalódottak voltak, legalábbis a férj, aki azt remélte: Tangó nyerő lesz, vagy díjazott, de nem így történt. A bíráknak más volt a véleménye, igaz – ismerte el Károly – nehéz is 3–4 perc alatt véleményt mondani. Harag nincs, jövőre is jönnek – ígérték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steinway zongorát vásároltak

A vásárhelyi gyűjtés sikerrel zárult: másfél év alatt 141 magánszemély és vállalkozás 49 millió forintot adott össze. Tovább olvasom