Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A Magyar Örökség városa

Hódmezővásárhely - A Magyar Örökség városa lett Hódmezővásárhely. Az elismerést szombaton Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián vették át a település elöljárói. Művészi munkásságáért Kligl Sándor szegedi szobrászt is kitüntették.
Sopron a leghűségesebb, Balassagyarmat a legbátrabb, most megszületett az első Magyar Örökség városa: Hódmezővásárhely – fogalmazott szombaton Budapesten, a Tudományos Akadémia dísztermében Jókai Anna író. A Magyar Örökség díj bírálóbizottságnak tagja hangsúlyozta: Vásárhely úgy őrzi meg a múltját, hogy abból a jelennek is ad. A Magyar Örökség és az Európai Egyesület 59. alkalommal rendezte meg az ünnepséget, amelyen hét díjazott – köztük Vásárhely elöljárói, illetve Kligl Sándor szegedi szobrász – vette át a Magyar Örökség címmel járó oklevelet és aranyjelvényt.

Vásárhelynek – állampolgári javaslat alapján – az egyesület bírálóbizottsága a kultúraőrző és -teremtő tevékenységéért, példás nemzetszolgálatáért ítélte meg az elismerést. Ezzel a város neve is bekerült a Magyar Örökség díjazottjainak nevét őrző Aranykönyvbe. Szenti Tibor vásárhelyi néprajzkutató ismertette a zsúfolásig megtelt díszterem közönségével a város történelmét. A település jövőjéről szólva elmondta: cél, hogy élhető várost, benne európai és magyar kultúrát, egy kis Hódmező-Magyarországot teremtsenek.

Az oklevelet és az aranyjelvényt Jókai Anna írótól vette át Lázár János polgármester és Kószó Péter alpolgármester. Fotó: Szilágyi Gergely
Az oklevelet és az aranyjelvényt Jókai Anna írótól vette át Lázár János polgármester és Kószó Péter alpolgármester.
Fotó: Szilágyi Gergely

– Minden vásárhelyi számára kitüntető a Magyar Örökség díj, amely nem a polgármestert vagy a képviselőket, hanem a helybelieket illeti – mondta el lapunknak az ünnepséget követően Lázár János. A városvezető hangsúlyozta: óriási erkölcsi elismerés ez, amit aprólékos munkával sikerült elérni. A vásárhelyiek bebizonyították, lehet olyat létrehozni, ami érdemes a magyar szellem kiválóságainak elismerésére.

Kligl Sándor szegedi szobrász Fekete György építésztől vette át az elismerést.is. Fotó: Szilágyi Gergely
Kligl Sándor szegedi szobrász Fekete György építésztől vette át az elismerést.is.
Fotó: Szilágyi Gergely

A 10 évig Vásárhelyen alkotó szegedi szobrász, Kligl Sándor plasztikai világa is kiérdemelte a Magyar Örökség díjat. Az elismerés átadása előtt Feledy Balázs művészettörténész méltatta Kligl munkásságát. Figurális szobrász, aki rendkívül érzékenyen mintáz. Dinamikus, szuggesztív alkat. A hét díjazott nevében Kligl Sándor mondott köszönetet. A kitüntettek eltérő teljesítményekért vehették át az elismerést, ugyanakkor közös bennük a nemzeti összetartozás érzése, a magyarság tisztelete, az értékek gyarapítása. A magyarság szellemi múzeumához tartozni megindító, és felelősség is – állapította meg.

Nemzeti önbecsülés erősítése

A Magyar Örökség díjat 1995-ben alapították. Feladata, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek a múltban és jelenben is hozzájárulnak a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához. Az elismerést korábban megkapta többek között Egerszegi Krisztina, a Magyar Rádió vagy a Pannonhalmi Főapátság.

Olvasóink írták

 • 20. ava44 2010. június 28. 21:12
  „2-es lelőtted a poénomat, nem baj. Szerintem ez egy olyan "nesze semmi,fogd meg jól" díj. Lehet mellet veregetni, hogy adtak díjat a városnak, csak senki ne kérdezze meg miért is jár ez a díj. Vajon mitől is élhetőbb ez a város Szegednél? Semmitől, ahol a buszok 2-óránként járnak, ahol nem biztonságos a város egyik fő utján ( Bajcsy utca) közlekedni, még a járdán sem, mert oda nem jutnak el a hülye falombtól a fények, ahol ha végig mégy a Hódtói csatorna parton azt látod, hogy kb 15 éve nem tisztították, a pm meg parádézik a fővárosban. Nahát ez igazán élhető város. Valóban őriz a város magyar örökséget, de már megint nem az illetékesek vették át a díjat.”
 • 19. Hód 2010. június 24. 20:48
  „Nahát!
  Szegedet azért ne hasonlítsuk Vásárhelyhez, szerintem te is szívesebben sétálsz a Kárászon, mint Vásárhelyen az Andrássy utcán, a többiről nem is beszélve. És ezt nem azért mondom, mert Vásárhelyt akarom lehúzni, de az almát csak almával szabad összehasonlítani. Egyébként nyugodtan leírhatod, mi tetszik jobban Vásárhelyen!”
 • 18. marhahalom 2010. június 24. 15:48
  „Én2 nincs igazad. Egyáltalán nincs rosszabb helyzetünk, mint más hasonló méretű városokban munka szempontjából. Hogy a kocsma sok? Talán ezen érdemes elgondolkodni, még az is lehet,hogy ebben van a továbblépési lehetőség (keressünk például igényes szórakozóhely-étterem kombinációt a városban).”
 • 17. Én2 2010. június 23. 17:06
  „VásárhelyiÁgi-örülök, hogy van munkád a véleményeddel sokan nem értünk egyet. NINCS munka csak egyeseknek. Sok ember akar dolgozni de nincs hol.Hogy nem szemetes a város? dehogy nem csak szét kell nézni. Mit jelent az élhető város Neked. Nekem a munkahelyet jelenti amiből meg lehet élni, a szórakozást jelenti ami itt nincs , a tiszta kulturált körülmények közötti életet .Kocsma itt is van de nem egy hanem 100 minden sarkon.”
 • 16. VásárhelyiÁgi 2010. június 23. 16:56
  „Azért élek Vásárhelyen, mert ez egy szép, valóban élhető város ( aki dolgozni akar, az talál munkahelyet),csak az emberek mentalitásával van néha egy kis probléma.
  Szülőfalum hiába gyönyörű helyen fekszik, ha szó szerint nincs a közelben munkahely, az egyetlen szórakozást pedig a kocsma nyújtja.
  És nemrég figyeltem fel rá, hogy vagy a közmunkások dolgoznak nagyon ügyesen, vagy mi, lakosok ügyelünk jobban, de alig van szemét az utcákon.”
 • 15. Nahát! 2010. június 23. 15:37
  „Én Szegedről mindig nagy örömmel megyek át Vásárhelyre.
  Sok részén felüdülés ránézni a városra. Most nem írok egy hosszú listát.

  Vásárhelyen viszont látszólag sokan, a valóságban kevesen vannak,
  akik (Interneten) nagyokat köpnek a városukra.”
 • 14. hetedik 2010. június 22. 23:00
  „Igazán nem kötekedés, de tulajdonképpen miért kaptuk eme nagyszerű elismerést?
  Ugye nem a jól működő kapcsolatokról szól a dolog? "Te, nem kaphatnánk meg most mi?"”
 • 13. Hód 2010. június 22. 21:20
  „Szép dolog a kultúra, de korgó gyomorral nem esik olyan jól a szellemi táplálék sem...”
 • 12. Lixus_kzs 2010. június 22. 18:56
  „A trollkodással magatokat húzzátok le kedves kommentelő tárasak!”
 • 11. deszkás 2010. június 22. 15:31
  „Annácskanyalintunk.”
 • 10. Én2 2010. június 22. 09:55
  „hecsedi- miért is mennénk el ha nem tetszik valami?? Nem azért vannak a város vezetői, hogy egy ÉLHETŐ várost csináljanak ahol az emberek munkához jutnak és szépen megélnek.Szerinted nem ez kellene.”
 • 9. csakugyirok 2010. június 22. 09:28
  „6. Ki érzi ? Hát Szenti Tibor”
 • 8. JB007 2010. június 22. 09:17
  „7. hecsedli 2010.06.21. 20:24

  Miért, Te elmentél Magyarországról?”
 • 7. hecsedli 2010. június 21. 20:24
  „Akkor miért vagy még itt,tudod akinek nem tetszik el lehet menni,hát akkor hajrá”
 • 6. Én2 2010. június 21. 19:20
  „Szenti Tibor az átadason úgy nyilatkozott Vásárhelyről, hogy egy gazdag élhető város.
  Mit szóltok hozzá, ki érzi ezt mert én nem.”
 • 5. hajnalka 2010. június 21. 17:10
  „De jó!
  A gyerekeink már úgyis csak adósságot fognak örökölni, ha valami nem változik sürgősen a városban.”
 • 4. Én2 2010. június 21. 12:46
  „Mivel lesz jobb a város lakóinak???SEMMIVEL!”
 • 3. totya66 2010. június 21. 10:22
  „Hopp megint egy olyan díj aminek semmi értelme!
  Már 15 éve osztogatják, de igazából holnapra elfelejtik hogy éppen ki kapta.”
 • 2. tobaccoroad 2010. június 21. 09:38
  „Biztos csak felcseréltek két mássalhangzót.
  Szerintem ez Magyar Ökörség városa lett....”
 • 1. abrakapokusz 2010. június 21. 08:24
  „Hódmezővásárhely a legszebb nevű magyar városok közé tartozik.
  Vásárhelyként is szoktuk említeni, ami a szűkebb régión kívül valóban magyar örökség,
  hiszen ezt a titulust a történelmi Magyagyarországon Marosvásárhely birtokolta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktoristalányok: a Rákosi-korszak celebjei

Június 19., a múzeumok éjszakája elvarázsolt este, éjszaka volt Vásárhelyen. Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók. Tovább olvasom