Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A mártélyi iskola megmentői

Egy császári, egy galgamácsai, egy szegedi és egy szentesi család kapott tegnap telket Mártélyon. Összesen tizenhét család jelentkezett az ország minden részéből a község önkormányzata által meghirdetett ingyentelekprogramra, melynek célja, hogy megőrizzék a kis létszámú iskola önállóságát.
Egy császári, egy galgamácsai, egy szegedi és egy szentesi család kapott tegnap telket Mártélyon. Összesen tizenhét család jelentkezett az ország minden részéből a község önkormányzata által meghirdetett ingyentelekprogramra, melynek célja, hogy megőrizzék a kis létszámú iskola önállóságát. A családoknak három éven belül be kell építeniük az ezer négyzetméteres közművesített telket, amit nyolc évig nem adhatnak el.

– A képviselőkkel arról döntöttünk, hogy ingyentelkek osztásával próbálunk meg olyan családokat a faluba csábítani, melyekben három vagy annál több gyermek van. Az akció akkora sikerrel járt, hogy az eredetileg tervezett négy telken túl az ősszel vagy jövő tavasszal újabb nyolcat kell kialakítanunk – mondta Balogh Jánosné polgármester. Az ingyentelekprogramot azért hirdették meg, hogy önálló maradhasson az iskola, ugyanis a 2008/2009-es tanévtől csak az az intézmény maradhat szuverén, amelynek hetedik és nyolcadik osztályában többen tanulnak, mint tizenöten. Mártélyon kevesebben lettek volna a hetedikesek és nyolcadikosok, ha nem lép az önkormányzat.

A jelentkezők közül nem mindenki szeretne, illetve tud építkezni, de ennek ellenére Mártélyra kívánnak költözni. Ezért az önkormányzat nemcsak telkeket oszt, hanem albérleti lehetőségeket is kínál a betelepülőknek.

A községben tegnap vendégül látták mind a tizenhét érdeklődő családot. A faluházban rövid ismertetőt tartottak a faluról, majd bemutatták nekik az óvodát és az iskolát. Ezt követően építésügyi, valamint bankszakemberek beszélgettek velük a különféle lehetőségekről.
Délutánra maradt a mindenki által már nagyon várt esemény: a sorsolás.
A helyiek várják az újakat

Katona-Kis Gyuláné maga se tősgyökeres mártélyi, 1969 óta lakik családjával a faluban. Ezért ő igazán tudja, hogy a helyiek nagyon vendégszerető emberek, s gyorsan befogadják az idegeneket, ahogy ezt velük is tették. Mind a három gyermeke itt járt iskolába, ezért nagyon örül annak, hogy önálló maradhat továbbra is az intézmény. Azt is elmondta, hogy az iskolától mintegy száz méterre lévő kis házukat kiadja albérletbe, s már több leendő mártélyi is megnézte az épületet.

Ekkor derült ki, melyik az a négy szerencsés család, amely az első körben hozzájuthat a telkekhez. Fortuna végül a galgamácsai (Pest megye) Oravecz Józseféknek, a császári (Komárom-Esztergom megye) Rigó Józseféknek, a szegedi Zámbori Zoltánéknak, valamint a szentesi Berki Sándoréknak kedvezett.

A most kisorsolt telkek egyenként ezer négyzetméteresek, s teljesen közművesítettek. A családoknak három éven belül be kell építeniük, valamint nyolc évig nem adhatják el. Ha később meg akarnak tőle válni, akkor a mindenkori piacértéknek megfelelő összeget kell az önkormányzatnak kifizetniük a telek után.

– Jelenleg anyósoméknál lakunk öt gyermekünkkel. A szomszédtól hallottunk erről a lehetőségről, s belevágtunk. Zsófi lányom jövőre lesz elsős, a 13 éves Dávid fiam pedig szeptemberben hetedikes. Jó lenne, ha mind a ketten Mártélyon tanulhatnának – árulta el a szegedi Zámboriné Pintér Szilvia, aki két kisebb gyermekével gyesen van, a nagylánya pedig középiskolás.

Rigó Józsefék már meghirdették császári házukat. Amint sikerül rajta túladniuk, már kezdik is az építkezést új ingatlanukon. A családfő elmondta, nagyon jó lenne, ha minél kevesebb hitelt kellene felvenniük, ehhez azonban az kell, jó áron keljen el a mostani házuk.

Bérci Tamásné iskolaigazgató tegnap körbevezette az érdeklődőket az intézményben. Tőle tudtuk meg, hogy az idei tanévet 115 diákkal zárták. Húsz nyolcadikosuk ballagott el, de csak nyolc elsőst írattak be szüleik, így 103-an kezdik el a 2007/2008-as tanévet. Hozzátette, a jelentkező tizenhét családban lesz annyi gyermek, hogy az iskola megtarthassa a jövőben önállóságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb hobbi a családfakutatás

Az Elek család 1745-ben került Vásárhelyre az Ung megyei Nagykaposról, ahol még mindig élnek… Tovább olvasom