Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A mártélyi körzeti megbízott veszélyes munkája

Mártély - Mártélyi körzeti megbízottként dolgozik a vásárhelyi Ferenczi László rendőr törzszászlós, a megye egyetlen hadra fogható kutyás bombakutatója. Bár az utóbbi tizenegy évben sokszor volt szükség szaktudására, eddig csak egy élethűen kivitelezett, Szegeden talált álbomba volt a legveszélyesebb eszköz, amivel találkozott.
Bombafenyegetést kapott néhány évvel ezelőtt az egyik szegedi hipermarket, az áruházat a rendőrség kiürítette, szerencsére a rendőrség bombakutató csoportja semmilyen robbanóeszközt nem talált. Csakhogy másnap reggel az áruház egyik takarítója különös csomagot lelt az egyik pult alatt, s ismét kihívták a rendőröket. Ferenczi László rendőr törzszászlós, a megye egyetlen hadra fogható kutyás bombakutatója kapta a feladatot, hogy derítse fel, mi is van csomagban. Az óraszerkezetből, elemből és drótokból, valamint agyagból összebarkácsolt szerkezetről aztán kiderült, hogy csak álbomba. A mártélyi körzeti megbízottként dolgozó Ferenczi Lászlónak eddig ez volt a legveszélyesebb bevetése.

Aggódó feleség

Kíváncsiak voltunk, mit szól ehhez a munkához a felesége. Ferenczi László azt mondta, felesége már hozzászokott, hogy bombariadók alkalmával őt is riasztják, de megnyugodni akkor nyugszik meg, amikor telefonál neki, hogy indul haza a bevetésből.

– Mindig érdekelt a rendőri munka, ezért jelentkeztem tizenegy évvel ezelőtt a testületbe – mondta a törzszászlós. A vásárhelyi kapitányságról akkor ment nyugdíjba Kovács Sándor, az akkori bombakereső kutya gazdája.

– Mindig szerettem a kutyákat, s elvállaltam, hogy akkor majd én foglalkozom Macival, a vezető nélkül maradt kutyával. Ezzel együtt megkaptam elődöm szerepét is, bombakutató lettem.

Így egyszerűen hangzik, ám Ferenczi Lászlónak kutyakiképző tanfolyamot kellett végeznie az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszin lévő iskolájában, amellyel együtt járt a bombakutató-tanfolyam is. Saját és kutyája tudását évente kell frissítenie, anélkül nem dolgozhatna ebben a beosztásban. Jelenlegi német juhásza, Pici rendszeresen vizsgázik bombakutatóként, Maci ugyanis időközben elpusztult.

A törzszászlós szerint nyolc-tíz évvel ezelőtt több dolga akadt, hiszen akkoriban gyakran jelentettek iskolai bombariadót. Aztán ezek elmaradtak, amikor a kiesett órákat szombatonként kellett bepótolniuk a diákoknak.

– Azért van szükség a kutyára, mert az állat az emberek számára nehezen hozzáférhető helyekre is be tud jutni, ráadásul megérzi azoknak a vegyszereknek a szagát, amelyekből robbanószert lehet fabrikálni. Nem csupán a megyében, de már azon kívül is szükség volt ránk – tette hozzá a törzszászlós, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy munkáját mindenféle védőruha nélkül végzi, azt csak a zömében világháborús lőszerekkel foglalkozó honvéd tűzszerészek, illetve a fővárosi bombakutatók hordanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révbe ért a Legyen ön is milliomos! vásárhelyi játékosa

Hódmezővásárhely - Áprilisban 800 ezer forintot nyert a Legyen ön is milliomos! című televíziós… Tovább olvasom