Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A megyén dolgozna Zsótér, a városházán nem

Február 12-e óta betegállományban van Zsótér István. Mindszent polgármestere nem fekvő beteg. Magas vérnyomással küszködik, s orvosi javaslatra kerüli a városházi konfliktusokat. A megyei közgyűlésbe viszont szívesen visszatérne képviselőként, mert ott szerinte „semmilyen személyes konfliktus nem érheti."
Zsótér István Mindszent polgármestere február 12-e óta folyamatosan betegállományban van. Magas vérnyomással küszködik, s a legutóbbi orvosi felülvizsgálaton született szakorvosi vélemény szerint stresszmentes környezetben kell megvárnia egészségi állapotának javulását.

– Nem azért vagyok táppénzen, mert kisebbségben vagyok a képviselő-testületben. A betegállomány az egészségi problémámhoz, s nem a polgármesteri feladatom ellátásához kötődik. A kettőnek nincs köze egymáshoz – válaszolta kérdésünkre Zsótér István.

Táppénzes idők

Maximum egy esztendeig lehet valaki táppénzen, ha előtte legalább ugyanennyi ideig biztosítási jogviszonyban állt, azaz fizetett tb-járulékot – tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ezt követően táppénz már nem jár. Az orvos előtt két lehetőség is áll: vagy megindítja a rokkantsági eljárást vagy munkaképessé nyilvánítja a betegét.

A betegeskedő polgármester kérdésünkre elmondta: csak akkor gondolt a lemondásra, amikor az októberi önkormányzati választáson nyilvánvalóvá vált, milyen összetételű képviselő-testülettel kell majd együtt dolgoznia. Azóta a lemondás gondolata nem merült fel benne.

– Hamar kiderült számomra, hogy kevés együttműködési szándék van a testületben. Azt érzem, hogy a többségben folyamatos az ellenem irányuló ellenszenv, s ennek része az ellenem távollétemben indított fegyelmi eljárás is. Ez ügyben azóta sem történt semmi – mondta Zsótér, aki a fegyelmit az ellene folyó hangulatkeltés részének tartja.

Betegeskedő polgármesterek

Két polgármester is hosszasan betegeskedett a megyében hivatali ciklusa alatt a rendszerváltást követően. Ásotthalom 1990-ben, majd 1994-ben is megválasztott polgármestere Krisztin András 1993 áprilisától 1994 augusztusáig volt betegállományban. Nagy Tibor Kiszombor 1998-ban megválasztott polgármestere 2000 novemberétől két alkalommal is hosszabb ideig betegeskedett, végül 2001. december 27-én elhunyt.

– Jól jellemzi a hangulatot, hogy amióta nem járok be a munkahelyemre, csak egyetlenegy képviselő hívott fel, s érdeklődött hogylétem felől. Pedig a testület többségével az előző ciklusban is együtt dolgoztam.

Zsótér István azt mondta, most csak az egészségi állapotával törődik, s családjával kívánja az időt tölteni. Éppen ezért jelezte a polgármesteri hivatalnak, hogy semmiféle aláírni való dokumentumot, határozatot ne küldjenek ki neki. Hangsúlyozta: azért választott a testület alpolgármestert, hogy az ellássa az ő helyettesítését.

– Gyógyszert szedek, de nem vagyok fekvő beteg – mondta Zsótér István, aki maga viszi a gyerekekeit az iskolába, s ő is megy értük, ezért találkozhatnak vele a helybeliek az utcán. Most azt fontolgatja, hogy – konzultálva szakorvosaival – visszatér a megyei közgyűlésbe. Ott ugyanis – hangsúlyozta – semmilyen személyes konfliktus nem érheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év a vásárhelyi Ádám Zoltánnak

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla tegnapi tárgyalásán a megyei bíróság ítéletét, amely jogerősen 8… Tovább olvasom