Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A menetrend módosítását tervezik Vásárhelyen

Több módosítást is tervez a tavalyi vásárhelyi utasszámlálás adatait felhasználva a Tisza Volán Zrt. Éves szinten 50 ezer kilométerrel kevesebbet közlekednének a helyi járatok, s a 3-as busz nyári szüneteltetése is szerepel abban az anyagban, amelyet a társaság az önkormányzatnak küldött el bírálatra.
Csak nagyon kevesen veszik igénybe a Kincses temető és a népkerti vasútállomás között közlekedő járatot. Fotó: Tésik Attila
Már a vásárhelyi önkormányzat műszaki irodáján van a helyi buszközlekedés módosításáról szóló javaslat, amelyet a Tisza Volán Zrt. készített. A társaság tavaly őszi utasszámlálása alapján állították össze az anyagot. Ebben azt nézték, mennyire kihasználtak a járatok, melyik időpontokban vannak a legtöbben a buszokon, illetve az utasok mennyire elégedettek a szolgáltatással.

A tapasztalatok alapján a legtöbben az 1-es járattal utaznak, amely a Volán-telep és a porcelángyár között közlekedik. A második legkihasználtabb pedig a 7-es, vagyis a Szivárvány otthon–Kincses temető vonal.

Ezzel szemben a legkevesebben a 3-as buszt veszik igénybe. A népkerti vasútállomás és a Kincses temető közötti járatot tavaly januárban indították be. A Volán most azt tervezi, hogy ezek a buszok a nyáron egyáltalán nem közlekednek, szeptembertől pedig módosított menetrenddel szállítják újra az utasokat.

– Kéthetes kipróbálásra kaptunk egy 28-30 fős buszt. Ezt a kisméretű járművet a vásárhelyi 3-as vonalon teszteljük. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem az a busz, ami nekünk kell, ugyanis túl kicsinek találjuk. Ezért tovább keressük azt a járművet, amelyet a kisvárosi, vásárhelyi, csongrádi, szentesi tömegközlekedésben használni tudunk – nyilatkozta lapunknak Mező István, a Tisza Volán Zrt. Csongrád megyei közlekedési közszolgáltatói divíziójának igazgatója.

– A polgármesteri hivatalba elküldött anyagban úgynevezett körjáratok indítása is szerepel. Ez egyelőre csak ötlet, megvalósítása várat magára – mondta Kelemen László, a Volán társaság vásárhelyi kirendeltségének vezetője.

A körjáratok több alacsony kihasználtságú járatot váltanának ki. A felmérésből kiderült, vannak olyan buszok (például a 4A, a 6T, a 7T, a 12 vagy a 13), amelyek alkalmanként kevesebb mint tíz utast visznek. A járatmódosítással éves szinten 50 ezer kilométerrel kevesebbet futnának a helyi járművek.

A menetrend módosítása június 19-én lép életbe. Miután a műszaki iroda munkatársai áttanulmányozzák a lehetséges változásokat, továbbküldik az anyagot a polgármesternek. A végső döntést Lázár János hozza meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs bérlője a felújított vámháznak

Nem akarja bérbe venni senki a vásárhelyi vámházat. Az önkormányzat három éve felújította a mártélyi… Tovább olvasom