Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A meteorológus gyakran téved, Sanyi bácsi ritkán

Nem hibázott nagyot a vásárhelyi Szabó Sándor, amikor az év elején felállította idei időjárási prognózisát, az előző évre adott jóslatai is 70 százalékban teljesültek.
Nem hibázott nagyot a vásárhelyi Szabó Sándor, amikor az év elején felállította idei időjárási prognózisát, az előző évre adott jóslatai is 70 százalékban teljesültek. Nagy szó ez, hiszen tavaly a hivatásos meteorológusok is elnézést kértek, miután nyári előrejelzésük nem jött be. A férfi negyvenöt éve vezetett naplója alapján arra következtet, ebben az esztendőben nagyjából megismétlődik 1983 időjárása.

Prognózis az év végéig

Szabó Sándor elkészítette az év hátralévő részére is előrejelzését. E szerint júliusban a hónap végéig 30 fok fölött lesz a hőmérséklet. Augusztus elsején folytatódik a kánikula, de 3-a és 8-a között 25-26 fokra esik vissza a hőmérséklet, majd záporok, zivatarok tarkítják a napokat. 20-a után viszont hűvösebbek lesznek az éjszakák. Szeptemberre változó, csapadékos időt és a 24-26 Celsiust mond. Komolyabb fagyokra az idén először október 20-a után számíthatunk. November közepétől mínusz 10-12 fokra süllyed le a hőmérők higanyszála, majd 24-én esővel jön az enyhülés. A tartós fagy az idén december 11-én mínusz 10-15 fokkal köszönt be, pár napig kevés hó is esik, ami szinte azonnal el is olvad. Bár többször is fog havazni, a karácsony ismét fekete lesz. Ígérjük, január elején visszatérünk Sanyi bácsihoz.

Nem maradt eddig szégyenben a vásárhelyi Szabó Sándor, aki viszonylag száraz, meleg nyarat jósolt erre az esztendőre még az év elején. A 75 esztendős férfi negyvenöt esztendeje vezeti naplóját, melyben mindig feljegyzi a napi időjárás jellemzőit. Úgy gondolja, az egyes évek időjárási viszonyai periodikusan ismétlődnek. Azt azonban adataiból még nem tudta lemérni, vajon hogyan jelentkezik nálunk itt kicsiben a globális felmelegedés.

Idén az 1983-as év időjárását látja visszaköszönni. Sanyi bácsi akkor szeles márciust jövendölt. Úgy gondolta, április elején sok széllel köszönt be a nyárias meleg, amit a hónap közepétől sok csapadék kísér. Májusra két hét 30 foknál is nagyobb hőséget, több napig fújó szelet, kevés csapadékot, de futó záporokat jelzett. Júniusra 30-33 fokot de azzal, hogy 17-e és 21-e között hidegebbre fordul az idő, majd visszatér a 26-30 fok, kisebb nagyobb záporok kíséretében.

A valóságban – azaz a most vezetett időjárási feljegyzései szerint – majdnem teljesen beigazolódtak előrejelzései. Márciusban esett az eső, áprilisban egy csepp sem hullott, viszont szinte állandóan fújt az észak-keleti szél, mely hajnalonként gyenge talaj menti fagyokat is okozott. A május hideg északi széllel köszöntött be, a hónap eleji erős talaj menti fagy Sanyi bácsi krumpliját is feketére fagyasztotta. Később június első hete 30 foknál is nagyobb meleggel kezdődött aztán lement 25-26 Celsius-fokra, hogy a hónap végére ismét elérje a 30 fokot.

Sanyi bácsi hangsúlyozta, tévedhetetlen ember nincs, csalhatatlan is csak a pápa, azaz Vásárhely időjárására vonatkozó prognózisát sem kell készpénznek venni. Annak viszont az idén is örülni fog, ha 60-70 százalékban eltalálja a jövőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskaput is találtak a parkolórendszeren a vásárhelyiek

Lassan visszaszoknak Vásárhely belvárosába azok az autósok, akiket a május óta működő fizetőparkoló… Tovább olvasom