Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A mezőgazdaság elitje Vásárhelyen

Hét ország kétszázötvenkét kiállítója várja tegnap reggel óta a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában a XIV. alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok szakkiállítás és vásár vendégeit. Már az első napon több ezren látogattak ki, az egyik slágerprogram a disznóvágás volt.
Már a hivatalos 9 órai kezdés előtt többen jegyet váltottak, és elkezdték körbejárni a pavilonokat, csarnokokat standokat a tegnap kezdődött XIV. alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok szakkiállítás és -vásár helyszínén. Az eseménynek a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. 47-es út mellett található kiállítási centruma ad otthont.

A megnyitóra a főszereplők fogatokkal érkeztek. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a magyar állattenyésztők igazi ünnepe a vásárhelyi kiállítás.

Az ágazat fejlődik, állja a versenyt az EU-tagállamokkal, ezt a számok is bizonyítják: a 3,5 milliárd eurós export – az osztrák és a német piacon növekedett a magyar beszállítók részesedése – mellett az import csak 2,5 milliárdot tett ki. – Az téved el, aki nem tudja merre, hová akar menni, nekünk viszont határozottak a céljaink – jelentette ki a miniszter, majd hozzátette: – Magyarország agrárország, és jó állattenyésztés nélkül nem lehetünk sikeresek. Fontos számunkra az Európai Unión kívüli piac, vagyis például Horvátország, Szerbia, Ukrajna és Oroszország is. A tizenhat éven keresztül állattenyésztéssel foglalkozó Danilo Golubovic, az idei díszvendég, Szerbia mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztériumának államtitkára arról beszélt, náluk az állattenyésztés most kezd talpra állni, és egy ilyen kiállításon, vásáron sok, a munkájukat segítő hasznos dolgot láthatnak, tapasztalhatnak.

Megyei díjazottak

A szakkiállításon és vásáron két megyei cég kapott elismerést, mindkettő technika-technológia kategóriában. A szegedi Szegána Kft. képviseletében Nagy László kereskedelmi igazgató nagydíjat vehetett át, mint a McCormick univerzális traktor forgalmazója, míg a vásárhelyi Metripond–M93 Mérleggyártó Kft. innovációs díjat kapott – az ügyvezető, Háj József vette át – az M-típusú kamionmérleg család kifejlesztéséért.

A vendéglátó város polgármestere, Lázár János is köszöntötte a kiállítókat, a látogatókat, és kifejezte abbeli reményét, hogy a mezőgazdaság fejlesztésére, modernizálására fordítandó pénzből százmilliók, vagy akár milliárdok is Vásárhelyre „vándorolhatnak". Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pedig meginvitálta a jelenlévőket a főiskolai kar által rendezett XXIII. Szent György-napi juhászversenyre.

A kiállításon a bemutatott jószágok mellett nagy sikere volt a Guinness-rekorder Marton Jánosnak, aki kézzel nyírta a birkákat. Aki elpilledt a melegben, és nem a sört választotta, frissen fejt és pasztőrözött tejet fogyaszthatott, de az igazi sláger – és egyben újdonság – a disznóvágás volt. Kilenc jószág esik áldozatul a három nap alatt.

A rendezvényre Németország, Ausztria, Olaszország, Románia, Szlovákia, Lengyelország és persze Magyarország 252 kiállítója jött el, Vásárhelyt tíz, míg a tavalyi díszvendég Szlovákiát hat cég képviseli. A tej- és a húsfeldolgozó-ipar is jobban, erőteljesebben jelenik meg a vásáron, és a legmodernebb, világszínvonalú gépeket is megtekinthették, megtekinthetik az érdeklődők. Az első napot a Szent István téri vadászkürtös fesztivál és a Szent István-templomban tartott Szent Hubertus-mise zárta. A részletes programot a Szieszta mellékletünkben közöljük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely, a virágos város

Vásárhely tavaszra kivirágzik: a parkokban üdítően zöld a fű, színesek a virágágyások. És még csak… Tovább olvasom