Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A mezőgazdaság színe-java Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárrhely - Zömmel kisgyermekes családok, óvodások, kisiskolások voltak az első látogatói a tegnap megnyílt Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napoknak Vásárhelyen. Az ezer jószág kedvéért érkező többezres közönségre már a vendéglátóhelyek is készültek, ám ottjártunkkor még nem kellett sorban állni. A rendezvényt megnyitó Gráf József miniszter azt mondta, a magyar gazdák a nehézségek ellenére talpon maradnak.
Már a tegnap délelőtti 9 órai megnyitóra is több százan igyekeztek a házigazda, Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumába Vásárhelyre. Mégis meglepően hamar kiérhettek a városból az ünnepségre azok az autósok, akik a kezdés előtt legalább fél órával hamarabb indultak. A rendőri irányítás segítségével még araszolni sem kellett a gépjárművezetőknek a 47-es számú főúton. A kora délelőtt ellenére többen kerékpárral, sőt gyalogosan igyekeztek a bemutatóra.

Sokan gyűltek össze a kiállítási centrum „főterén" is, hogy meghallgassák Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, aki örült annak, hogy már negyedik alkalommal nyithatja meg az állattenyésztési napokat, melynek – mint mondta – évről évre bővül a palettája. Hangsúlyozta: korábban a sertéstartók és a baromfitenyésztők küszködtek, most a tejágazat van gondban, még az önköltségi ár kigazdálkodása is probléma. A pénzhiány orvoslására újabb hitelkonstrukciókat dolgoztak ki, így 20 százalékos önrészt kaphatnak a gazdák.

Gráf pozitívumként említette, hogy a gazdasági válság ellenére 57 milliárd euró értékben exportáltak magyar mezőgazdasági termékeket, az import ehhez képest csak 2–3 milliárd euró volt. A szaktárca vezetője biztatásképpen kiemelte: a magyar gazdák a nehézségek ellenére talpon maradtak, ennivalóra mindig szükség lesz.

XVI. állattenyésztési napok Hódmezővásárhelyen. Fotók: Tésik Attila
Az állattenyésztési napok díszvendégországának, Ukrajnának képviseletében Leonid Kozachenko, az ukrán agrárkonföderáció elnöke a két ország közötti kapcsolat erősítését szorgalmazta a megnyitón. Lázár János vásárhelyi polgármester arról beszélt, hogy fontos a kiszámítható agrárpolitika, amelyet kiemelt jelentőséggel kell képviselni Brüsszelben is, és minden talpalatnyi föld, ami még magyar, továbbra is hazai tulajdonban maradjon.

A késő délelőtti órákban is már-már a megszokott nagy tömeg tolongott a lovak boxai, a sertések kutricái vagy a szarvasmarhák karámjai előtt. Családok, óvodások és kisiskolások vették szemügyre a jószágokat. Készültek a rohamra az ételt-italt kínáló vendéglátóhelyek is. A péklángosért, kürtőskalácsért, sörét, üdítőért délelőtt még nem kellett sorba állni.

Ezer állat, s négyszáz kiállító mutatkozik be az idei állattenyésztési napokon, ma és még holnap is számos érdekes program várja a vendégeket. A kiállítás részletes programja mai lapszámunkban, a Szieszta mellékletben olvasható.

Nagydíj

A Hód-Mezőgazda a rendezvényhez kötődően az idén is meghirdette a Magyar Állattenyésztési Termék Nagydíj pályázatát. Kilenc induló közül az Agro–Legato Kft. kapta meg az elismerést fejéstechnológiájáért.

Védik a magyar sertéshúst

Ezentúl védjegyet kap az a magyar sertéshús, amelynek „útja" a szigorú előírásoknak megfelelően nyomon követhető a takarmányozástól a feldolgozásig – jelentett be tegnap sajtótájékoztatón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Olvasóink írták

 • 15. Norman_Bates 2009. április 27. 07:22
  „9. hozzászólás hm... 2009.04.26. 15:34
  gondoltam, hogy rosszul írtam, de siettem, amúgy poénnak szántam, úgyhogy tessék nevetni rajta:DD angolból meg sose voltam jó, bár az megnyugtató, hogy a google szerint van rajtam kívül 17000 aki szintén kifelejti a "to"-t”
 • 14. CID 2009. április 26. 18:13
  „Én most jöttem haza, tutti volt, bár most voltam először, legközelebb lehet nem lessz ennyire érdekes :) Viszont a vendéglátó egységek, súrolják a büntetőjogi gategóriát, rablás tárgykörben. Az egy dolog, hogy drágák, de ilyen szar kajához, még egy lepukkant menzán sem lehet hozzájutni......”
 • 13. Mignon 2009. április 26. 16:31
  „Bocs, 8-nak irtam, de ha mar itt vagyok, a Te Normann mondat helyesen:
  I don`t want to work, just cry lenne. (Nem akarok dolgozni, csak sirni.)

  Erröl ennyit ma.
  Szia”
 • 12. Mignon 2009. április 26. 16:08
  „9-nek
  "i don`t want work, just cry", igy nem helyes. A "want" segedige (akarok) felesleges.
  (A "do" = teszek eleg ide.)
  Tehat: I don`t work, just cry. ( Kb.: En, nem dolgozok, csak sirok.)

  Bocs, hogy közbeszoltam.”
 • 11. Mignon 2009. április 26. 15:57
  „8. es 9.-nek
  helyesen: John Deere.”
 • 10. efje 2009. április 26. 15:48
  „Elvira nem tudja mi történt egy éve, a szája viszont jár. Tessék többet olvasni, nem én loptam el a traktort.”
 • 9. hm... 2009. április 26. 15:34
  „Kedves Norman_Bates!
  Van egy régi mondás: Ha a paraszt nem sz@rik, az úr nem eszik.
  A másik észrevételem, ha valamiről véleményt akar az ember írni, akkor legalább nézzen utánna, hogy azt hogy írják helyese: JOHN DEER. :)”
 • 8. Norman_Bates 2009. április 26. 14:13
  „2. hozzászólás JB007 2009.04.25. 19:32 : HAHA!!!!!!!!!!!!! :DDDDX
  3. hozzászólás efje 2009.04.25. 22:18 : egyszer ellophatná már valaki az összes tetves traktort, főleg nyáron amikor azt a rohadt szalmabálákat hurcolásszák.
  a John Dare meg kifejleszthetne már egy olyan traktorral ami gombnyomásra a fedélzeti GPS rendszerrel összehangolva megkeresi a legközelebbi félpályás útlezárást, beáll, este pedig automatikusan visszamegy a tanyára.
  Ez az úgynevezett: IDWWJC system (i dont want work, just cry)
  Tutira nagy sikere lenne, főleg magyarországon”
 • 7. trixi11 2009. április 26. 11:49
  „A fanyalgóknak!:
  Tegnap 16 óra után látogattam ki családommal a kiállításra, és jól éreztük magunkat, főleg, hogy ekkor már se belépőt, se parkoló díjat nem szedtek! A gyerekek kipróbálták ingyen! a falmászást, és még a műbikát is! Sok-sok állatot megsimogattunk, és ritkaságokat is láthattunk!”
 • 6. totya66 2009. április 26. 10:09
  „Hát igen Jani bácsi havi 80-ért hajlandó még beszédet is mondani ez igen. Gratulálok hogy sikerült neki egy népszerű rendezvényt leamortizálni, és itt szeretném megköszönni hogy a Mártélyi napokat is úgy támogatja hogy bérleti díjat kér a területért (az hogy támogatná eszébe sem jut hisz a rabszolgái ne szórakozzanak).”
 • 5. Elvira 2009. április 26. 09:47
  „3. hozzászólás efje 2009.04.25. 22:18

  De egy sötét vagy!
  Gondolom magadból indulsz ki amikor a traktorlopást említed!!!!!!
  2dl tejért meg nem nem fizet az ember parkolás és belépődíjat!!!!!!”
 • 4. FotoB&BHeliosArad 2009. április 26. 08:24
  „"mit kereshetett ott ez a jóember? És megtalálta?"

  csak fújja,fújja, hogy kiegyenesedjen a "boci" szarva ...
  (humorpályázat kategória)”
 • 3. efje 2009. április 25. 22:18
  „Tessek, itt a vasarhelyi vadaspark. Minden evben nyitva 3 napon at. Ugyse kivancsi tobbet a nagy atlag ilyenekre. Csaladi hetvege kipipalva.
  Sokan csak az ismeros arcokat keresik, meg ingyentejert mennek oda. Meg van aki traktort lopni, meg kitudja meg miert.”
 • 2. JB007 2009. április 25. 19:32
  „Először nem értettem, hogy miért néz bánatosan szegény jószág. De később belegondoltam, hogy ha az én hátsó felembe dugná be valaki a fejét, még csúnyákat is mondanék. Ez meg csak itt tűri...

  Mondjuk arra kíváncsi vagyok, mit kereshetett ott ez a jóember? És megtalálta?”
 • 1. madártej 2009. április 25. 08:15
  „Kedves T.Anita! Jobban tessék figyelni! 57 milliárd euro mezg. export lehetetlen...5,7 milliárd az még talán, az egész államadósságunk ott lehet 80-100 milliárd euro körül, de szép is lenne, ha ez az export kirántaná a sárból az országot 1-2 esztendő alatt!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi tücskökkel zenél együtt a YouTube-on

Hódmezővásárhely - Otthoni zongorájánál, kiskamerával készített zenei felvételeket Hegedűs Endre, és feltette a YouTube-ra.Míg a Liszt- és Steinway Artist-díjas zongoraművész az Este a székelyeknél című darabot játssza, a háttérben hallani a kerti tücskök ciripelését. Tovább olvasom