Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A mindszenti könyvtáros Érmindszentről

Mindszent - Érmindszentről, Ady Endre szülőfalujáról írt könyvet Benák Katalin mindszenti könyvtáros. A szerzőt régóta érdekelte a falu, ahová a költő mindig visszavágyott. Azért is volt számára ez fontos munka, mert nagyanyja arról a vidékről származik.
A napokban mutatták be Mindszenten és Vásárhelyen Benák Katalin Érmindszent, Ady Endre szülőfaluja című könyvét, melyben a szerző meglelte az elveszett falut, melyet néhány évvel ezelőtt a postások sem találtak meg. Legalábbis az oda címzett levelek sorra azzal a megjegyzéssel mentek vissza feladójukhoz, hogy ilyen nevű település nincs Romániában. Persze a ma híres szülöttéről Ady Endrének nevezett Érmindszent létezik, ma is ott található a Meszes alján.

– Középiskolás koromban sok mindent nem értettem a költővel kapcsolatban, így azt sem, miért vágyott mindig vissza szülőföldjére, s miért vágyott el onnan állandóan. Rájöttem, a tananyaghoz képest másként kellett volna megközelítenem verseit. 1993-ban a mindszentiek elhatározták, összefogják azokat a Kárpát-medencei településeket, melyek nevében elő- vagy utótagként szerepel a „Mindszent" szócska, így kerültünk kapcsolatba Érmindszenttel – mesélte a könyvtáros szerző. Akit a költő tisztelete és szeretete mellett az is motivált a kistelepülés megismerésében, hogy anyai nagymamája is arról a környékről, a Meszes aljáról származik. Mint hozzátette, könnyű dolga volt, az érmindszentiek mindent tudtak, és elmondtak a költőről és családjáról, neki csak jegyeznie kellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Korzó lehet Vásárhely Music Hallja

Hódmezővásárhely - Évek óta üresen áll a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában álló Korzó mozi, melyet a nézőszám drasztikus csökkenése miatt kellett bezárni. Helyette a jóval kisebb Mozaik kamaraterem várja a filmek szerelmeseit. Tovább olvasom