Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A mindszenti polgármester bírálja a csatorna szervezőit

Mindszent, Szegvár - A szegvári és mindszenti szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózatról Zsótér István polgármester kijelentette: a mindszentieket „szinte" kényszerítették arra, aláírják a szerződéseket, és a társulatot szervező ellenzéke megvezette az embereket. Hevesi István, a szervezőbizottság elnöke cáfolta az állításokat.
A mindszenti szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat históriája újabb fejezethez érkezett. Zsótér István polgármester azt állítja, tisztességtelen, törvénytelen eszközökkel bírták rá a lakosokat a csatlakozásra, a szerződéskötésre.

– Az első fórumot szándékosan akkor tartották, amikor külföldön tartózkodtam a családommal – közölte Zsótér. – Majd felpörgetett kampány következett, házról házra jártak a szervezőbizottság tagjai, győzködték az embereket, a módszer, a stílus a téeszesítést idézte. Fenyegetőztek, zsaroltak, azt mondták, annak is muszáj csatlakozni, akinek már csatornázott az ingatlanja, legutóbb már jelzálogot is emlegettek.

A függetlenként indult polgármester és a fideszes többségű képviselő-testület között a tavalyi helyhatósági választások óta tart a harc. A város első embere, állítja, elszigetelik, ellehetetlenítik, akkor is letagadják – például telefonban –, ha a polgármesteri hivatalban tartózkodik, mindenről nélküle, fölötte átnyúlva határoznak. Ilyennek tartja a – szerinte – visszaélésektől hemzsegő csatornázási ügyet is.

Együtt pályáznak, építenek

Gémes László, Szegvár polgármestere, kollégájának arra a megállapítására, hogy még nincs társulási szerződés, a következőket mondta: – Képviselő-testületünk jóváhagyta azt a szándéknyilatkozatot, miszerint a szomszéd várossal közösen pályázunk a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítésére. Az anyag benyújtásával már megbíztuk azt a szegedi céget, amely a mindszenti rendszert tervezte. Társulási szerződés még valóban nincs, most kezdődnek az egyeztetések, a tárgyalások. Egyébként az lenne az ideális, ha a mindszenti polgármester és a képviselő-testület közös álláspontot alakítana ki és képviselne ebben az ügyben.

– A szórólapokon már szeptember 11-én közölték, elérték a 67,5 százalékot. Ez megtévesztés: az adatok tanúsága szerint még másnap sem volt meg a szükséges mennyiség. Az interneten szeptember 12-én 2070 csatlakozóról számoltak be, a kétharmadhoz pedig közel 2150 kellett volna. A pályázathoz elég a szándéknyilatkozat, nem kell lakáskassza-szerződés – melyet úgy hallottam, többen fel akarnak bontani –, és ha nyernek, csak akkor fizetnek. Az embereket a lakáskasszába kényszeríteni nem hiba volt, hanem bűn. Arról nem is beszélve, hogy még társulási megállapodást sem kötöttünk Szegvárral.

Az elégedetlenek Zsótér tudomása szerint aláírásgyűjtésbe kezdtek, olyan is akadt, aki a Miniszterelnöki Hivatalhoz írt levelet a tapasztaltakról. Így tett a Petőfi utcán lakó Horváth János rokkantnyugdíjas – ő nem szerződött –, aki elmondta: azért ragadott tollat, mert tűrhetetlen, hogy a jelzáloggal ráijesztettek az idős emberekre.

A Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezet mindszenti kirendeltségének a vezetője, Horváth Jánosné viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy szerződésmódosítással kapcsolatban már megkeresték őket, de felbontásra még nem akadt példa. Utóbbit a Fundamentához írott kérelemmel is megtehetik, arról neki nem lehet tudomása.

– Nem akarom megsérteni Zsótér Istvánt – mondta Hevesi István a szervezőbizottság elnöke. – De neki az a legnagyobb problémája a csatornázással, hogy kimaradt belőle. Mi dolgoztunk ezen, ő szabadságon volt, mikor a munka elindult. Tizenhárom lakossági fórumot tartottunk, lakógyűléseken tájékoztattuk az embereket, tévéadások, cikkek, szórólapok tucatjai szóltak a tervekről, a tudnivalókról. Jelzálog csak a legvégső esetben kerül az ingatlanra, akkor, ha a törlesztést és a vízdíjat sem fizetik, de a tartozás a munkabérből is letiltható. A szándéknyilatkozat öt évvel ezelőtt volt elég, amikor Szegvár gyűjtötte az aláírásokat. Sajnálom, hogy a polgármester szembemegy Mindszent 74 százalékának óhajával, akaratával. Megcsináltuk, ezt már nem veheti el tőlünk, és pénteken megalakul a víziközmű-társulat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a multik árnyékában

Hódmezővásárhely - Három élelmiszer- és egy húsbolt is található a vásárhelyi hódtói városrészben, a… Tovább olvasom