Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A Napi szerint Vásárhely tőzsdézett a kötvénypénzzel

A Napi Gazdaság szerint Hódmezővásárhely „tőzsdézett" a kötvénypénzzel. A külföldi bankok az egész önkormányzati szektor ellen összehangolt akciót indítanak – mondta ezzel szemben Lázár János a Magyar Hírlapnak.
Hódmezővásárhely csütörtöki testületi ülésén foglalkozik az Erste Bank válaszával – erről hamarosan tudósítást olvashatnak portálunkon –, amelyet Lázár János december végi levelére adott; a polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény)veszteségén - írja a Napi gazdaság csütörtöki számában.

Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga Lázár János "büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - írja a lap.

Erste-fiók Vásárhelyen. Fotó: Korom András
Erste-fiók Vásárhelyen. Fotó: Korom András


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.

Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben - 2008 őszén - azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.

Lázár János idén nyáron sajtónyilatkozatában maga jelezte, hogy a városnak sikerült átütemezésben megállapodnia a hitelt nyújtó bankkal, s ekkor még maga is arról beszélt, hogy a Magyar Bankszövetség - és a települési szövetségek - álláspontjához hasonlóan erre - átütemezésre - ösztökélné a többi települési önkormányzatot is - írja a Napi Gazdaság. A Napi Gazdaság szerette volna a polgármester véleményét is közreadni, ám nem érte el.

A Magyar Hírlapnak sikerült megszólaltatnia: a külföldi bankok az egész önkormányzati szektor ellen összehangolt akciót indítanak, megpróbálják a helyhatóságokat lehetetlen helyzetbe hozni, céljuk, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt - mondta arról, hogy az Erste Bank elzárkózott a település hitelkockázatának megosztásától.

"Ugyanazt akarják elérni, mint a megyei önkormányzatok esetében. A kormány ott átvállalta az adósságokat, a bankok most valamennyi önkormányzatnál ezt akarják kikényszeríteni. Az viszont nem járható út, hogy minden kockázatot az emberekre, az önkormányzatokra és a kormányra akarnak hárítani" - idézi a Magyar Hírlap.

Lázár János elmondta továbbá, hogy a peres eljáráson kívül azt javasolja majd a város képviselő testületének, hogy mérlegelje a kormánytól vagy a törvényhozástól való segítségkérés lehetőségét is.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. énkérekelnézést 2012. február 04. 14:33
  „Szegény Lázár mindenki csak támadja pedig ő csak SAJÁTMAGÁNAK akkar jót”
 • 36. kristóf65 2012. február 03. 10:03
  „Lázár miatt adósodott el Hódmezővásárhely.

  Lázár fizesse is vissza!”
 • 35. nobody 2012. február 02. 19:58
  „á,ilyen nincs”
 • 34. 267222 2012. február 02. 19:07
  „Merre vagy Budai ??????”
 • 33. újratöltve 2012. február 02. 18:30
  „Tehát: A Manyup (magánnyudíjpénztár) eltőzsdézte a pénzt! Selmeczi szerint! Kifizettek egy rakás reálhozamot! Szerintem! Lézer eltőzsdézte a pénzt! A bankokon kéri számon! Szerintem! Lézernek be kellene vonulni 100 évre a dutyiba! Balogh vizsgálóbiztos szerint! Oszt jó napot!(véleményem szerint!)”
 • 32. booo 2012. február 02. 17:43
  „Attól függetlenül hogy vásárhelyi vagyok, a banknak adok igazat! És ezt azért teszem mert amikor én vettem fel hitelt, tisztában voltam a következményekkel, meghoztam egy felelősségteljes döntés. Ha belebuktam volna, csak magamat okolhattam volna. De én forint alapút vettem fel, sokan ki is röhögtek akkor és próbáltak meggyőzni hogy a CHF alapúval mennyit fogok nyerni! Elgondolkodtam hogy és HUF alapú fizetést kapok, ami fix és az árfolyamkockázatot ezzel kikerülöm. Járhattam volna én is rosszul ha nem bukik be a CHF- HUF árfolyam. Most én is hőbörögjek hogy 100eFt helyett miért 130-at kell visszafizetnem? Szerződést kötöttünk és felelősségteljes döntéssel elfogadtam.

  (Most lehetne hőbörögni azon is pl, hogy Magyarországon lényegesen drágább az ivóvíz mint a SZAHARÁBAN! Pedig nálunk van víz rendesen, bőven, a sivatagban viszont jóval kevesebb. Szerződtem a szolgáltatóval, tudom mennyiért adja és elfogadtam. Ugyanúgy mint a csatornázást! Ez utóbbiban önerő is van, meg rákötési díj és mégis horribilis összegbe kerül ! Ezen is érdemes elgondolkodni! Hogy is van ez???? )

  Ezek szerint a polgármester és a testület nem hozott egy felelősségteljes döntést? Nem tudták hogy a bank milyen feltételek mellett ad hitelt? Magyarul felelőtlenek voltak? -Nem tudom, de ha igen akkor feleljenek ők és ne az emberek igyák meg a levét! Pedig tudom az lesz.... Az meg hogy tőzsdéztek, vagy eltőzsdézték a pénzt, vagy a nyereséget mire használták szerintem le van papírozva.

  És ez szerintem csak a jéghegy csúcsa! Annak "örülök" hogy a PM maga ellen borította ki a bilit és sejtem hogy az, teljesen ki fog löttyenni. Vagy egyszerűen hoznak egy törvényt a bankok ellen? Az emberek magánnyugdíját már államosították és egy demokráciában ilyeneket meg lehet tenni?

  Várom nagyon az ügy fejleményeit és remélem megoldódik a feszült helyzet!”
 • 31. szunyi 2012. február 02. 17:28
  „29. maci53

  Többek között OV, aki hajdanán lelkesen ifjonti hévvel egy híres ember űjratemetésén hitet tett, hogy nekünk nem kell kommunizmus, nem kell szocializmus, az oroszok menjenek haza, mert mi mindig is a nyugathoz tartoztunk.”
 • 30. Queenmargareth 2012. február 02. 16:36
  „25. hú emlékszem, én 1998-ban vettem 55 cm színes tv-t 3!!!évi hitelre, mert akkor majdnem 60000 ft volt. ténylegesen 85000 ft-ért vettem meg:)és működik!”
 • 29. DMagóg 2012. február 02. 16:22
  „Tényleg nem tudták, hogy ezen akár ekkorát is veszíthetnek? Nos akkor, ennyit is érnek!”
 • 28. maci53 2012. február 02. 15:46
  „Ki engedte be a külföldi bankokat,ki adta el az energia szolgáltatókat,ki adta el a távközlést,a TV-t ,?
  Soroljam:TMobil,Telenor,Vodafon,Invitel,GDF SUEZ,EDF DEMÁSZ,VÍzmű és még sokan mások.Csak a magyar bérekről felejtkeztek meg.”
 • 27. Jozsoci 2012. február 02. 15:20
  „Kazikázmér! Most bezzeg hallgatsz, mint Szerafin a fűben.”
 • 26. Ebgondolat 2012. február 02. 15:15
  „25. balihoho 2012.02.02. 14:58
  Ha nem vagyok indiszkrét: az a bizonyos 55cm-es TV még a régi CRT-s vagy a modernebb HDTV? Mert CRT-nek elég nagy, HDTV-nek meg elég kicsi.”
 • 25. info 2012. február 02. 15:10
  „23. deszkás 2012.02.02. 14:46 ---most egyik sem mer megszólalni, mert félnek, hogy ´kiderül, hogy ki mondta.De máskor nagy volt a pofa!!!!!!!!!”
 • 24. balihoho 2012. február 02. 14:58
  „2003-as évben hitelre vettem televíziót, egy akkor még, mai áron számítva drága 55 cm s 56 000 ezer forintért. A hitelt a bank, tíz hónap futamidőre adta. mindent átgondoltam, és mindent megértettem. A hitelrészleteket pontosan, a megállapodásnak megfelelően fizettem vissza. Semmilyen vita köztünk nem volt. tisztában voltam azzal, hogy a bank diktálja azokat a feltételeket, amit vagy elfogadok, és kérem a hitelt, vagy nem és nem kérem a hitelt. Tisztában voltam azzal is, hogy a hitel nem ajándék, azt vissza kell fizetni, és e szerint döntöttem. A pontos, korrekt törlesztésnek köszönhetően, a bank még évek múlva is küldte hitel ajánlatait. Természetesen azóta, szerencsémre önerőmre támaszkodva, bár nem vagyok gazdag, de nem élek hitel lehetőséggel. Megtanultam, csak addig nyújtózkodok, amíg ér a takarom. Igaz hogy így sok vágyamról le kellett mondanom, de nyugodtan adósság terhe nélkül élek. Autó nincs, nem is kell. Kacsalábú palota nincs, de nem is kel. jó nekem az öreg parasztház, aminek a vastag falai miatt, fele akkora a fűtés költsége, mint egy vékonyfalú téglaházé. A hitel ügyről egy klasszikus szólás jut eszembe: Az egyszeri szarka, nagyot akart volna, de nem bírta a farka!”
 • 23. manstein 2012. február 02. 14:55
  „Ökölbe szorul a kezem az ilyenek olvastán, és ilyenkor erősen remélem, hogy lesz egy igazi elszámoltatás, és akkor az elmúlt 20 év fideszes és ballib országrombolói végre megkapják a méltó jussukat. És remélem, hogy ez nem sok év múlva lesz.”
 • 22. deszkás 2012. február 02. 14:46
  „A hümmögésen kivül tudtok e mást is Fideszesek.??”
 • 21. info 2012. február 02. 14:27
  „kár, hogy nincs a DM-ben tetszik gomb”
 • 20. wolfbogi 2012. február 02. 14:10
  „....a város pénzét eltőzsdézte, de a sajátját biztosan nem, mert hatalmas villát épít Vásárhelyen...van miből...”
 • 19. klj-54 2012. február 02. 14:08
  „Janikánál megülne a sikkasztás gyanúja vagy a hűtlen kezelés, ha nem lenne párt katona az ügyészség vezetője!”
 • 18. Ebgondolat 2012. február 02. 14:04
  „12. Horthyszobor 2012.02.02. 11:55
  Alig szembetűnő az a kettős mérce, amivel az ország és a világ dolgait méricskéled:
  Ha ez a cikk Botkáról szólna, akkor mindjárt menne a tolvaj, hazaáruló, bolsolibcsi komment, de amikor a fülkeforradalmár lázárról van szó, akkor ez nálad csak "nem semmi". Persze ez is csak akkor, ha "így van".
  Nehéz az ilyen felfogással élőkkel mit kezdeni.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár a komp Mindszentnél

Mindszent - Szerdától nem közlekedik a mindszenti komp jégzajlás miatt. Tovább olvasom