Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A négysávosítás előtt közművesítenek Kishomokon

Hódmezővásárhely - A 47-es főút hiányzó szakaszának júliusban induló négysávosítási munkálatai előtt közművesítenek Kishomokon. A főút mentén jelenleg is dolgoznak: ivóvíz- és gázvezetéket fektetnek. Így március végére az egész településrész rácsatlakozhat a hálózatra.
Munkagépek dolgoznak egészen március végéig a 47-es főút mentén a vásárhelyi krosszpályától egészen a kishomoki katasztrófavédelmi bázisig. Ezen a szakaszon ugyanis közművesítenek: ivóvíz- és gázvezeték épül azoknak az öreg-kishomokiaknak, akik közvetlenül a főút mentén laknak, s eddig nem csatlakoztak rá a hálózatra.

A munkálatokat azért most kezdték, hogy még jóval a júliusban induló négysávosítás előtt végezzenek. Így a két beruházás nem akadályozza egymást, valamint nem kell feltörni a frissen lerakott aszfaltot a vezetékek miatt.

– Öreg-Kishomokon még 2003– 2004-ben közművesítettünk. Ebből azonban kimaradt az a mintegy negyven ingatlan, amely közvetlenül a főút mellett található. Ez akkor azért nem valósult meg, mert csak 2006 végére sikerült mindenkivel megállapodni a kisajátításról. Ugyanis a törvény szerint magánterületen nem szabad közművesíteni – tudtuk meg Alácsi Máriától, a vásárhelyi polgármesteri hivatal városfejlesztési csoportjának munkatársától.

A négysávosítással egyszerre szervizút is épül majd a porták előtt. Az önkormányzati kezelésbe kerülő utat azzal a céllal építik, hogy a kishomokiaknak ne kelljen a forgalmas főútról megközelíteniük lakhelyüket. A tervezett szervizút és a telkek között dolgoznak most a munkások: ide kerülnek a földbe a vezetékek.

A mostani beruházásnak köszönhetően az ivóvíz esetében úgynevezett körvezeték épül. Ez annyit jelent, hogy a korábban elkészült részt összekötik az újjal. Ezáltal egy rendszeren lesz az egész kishomoki vízhálózat.

Olvasóink írták

 • 3. Nagy Imre 2008. március 10. 19:21
  „Közvetlen érintett vagyok! A közmüvesítésről semmi értesítést nem kaptam,ugy vettük észre,hogy az árokásás miatt a kertet nem lehetett megközelíteni. most lefektetik a csöveket, de mkor lehet rákötni? Ezt nem tudom! És ezt mind értem teszik?”
 • 2. FossiL 2008. március 10. 10:41
  „Mindenesetre meglepő az előrelátás, miszerint "...nem kell feltörni a frissen lerakott aszfaltot a vezetékek miatt." :)
  Nem akarok rosszmájú lenni, de tényleg meglepett ez az észérv... :)”
 • 1. NTK 2008. március 08. 14:27
  „A körvezetéknek egészen pontosan azt nevezik amikor egy területet "körbekerítenek" a vezetékkel. Ennek az a jelentősége, hogy ha valahol meghibásodás van akkor egy egészen kicsi részt kell a vízcsőben kiszakaszolni és a vezeték kör jellegéből adódóan a másik irányból jön a víz. Az ágas rendszerű vezetékeknél viszont ha az egyik ág elejét lezárják akkor az ág többi részén sincs víz, mert a másik irányból nem tud jönni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi kisbuszt kaphat Vásárhely

Hódmezőváshely - Tizenkét ülő- és huszonöt állóhely, alacsony padló, háromezer köbcentis,… Tovább olvasom