Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A népkerti liba rendszeres célpontja a vandáloknak

Hódmezővásárhely - Mozog a vásárhelyi népkertben 1966 óta látható Libás lány szoborcsoport egyik szárnyasa. A nyikorgó hangot hallató alumíniumlúd kedvelt ülő- és fényképezkedőhelye gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A szoborcsoport nőalakja viszont a firkálók kedvelt célpontja.
Felháborodva hívta fel szerkesztőségünket egyik olvasónk, miszerint valaki megrongálta a vásárhelyi népkert egyetlen köztéri műalkotását, Kisfaludi Strobl Zsigmond Libás lány című szoborcsoportját. Tóth Imre elmondta: attól tart, hogy valaki előbb-utóbb letöri a helyéről az egyik alumíniumszárnyast.

A helyszínen mi is meggyőződtünk arról, hogy az egyik, a gyerekek által igencsak kedvelt lúd, amelynek hátára generációk csücsültek már fel a műalkotás felállítása óta, bizony erőteljesen nyikorog. Ha valaki megmozgatja a szárnyast, jól érezhetőn billeg, míg a másik két lúd stabilan áll a helyén.

Mozog a Libás lány szoborcsoport egyik szárnyasa. Fotó: Tésik Attila
Mozog a Libás lány szoborcsoport egyik szárnyasa.
Fotó: Tésik Attila

A műalkotás egyébként nem csupán a gyerekek kedvelt ülő- és fényképezkedőhelye, többször láttuk, hogy a szülők is szívesen rátelepednek az alumíniumszárnyasra egy-egy fotó erejéig.

Természetes törés

Kivételesen nem rongálás áldozata lett az Andrássy utcában elhelyezett egyik óriáscserép a hétvégén. Mint azt a szakemberek hétfői helyszíni szemléjükön megállapították: a törést valószínűleg anyaghiba és az időjárás együttes hatása és/vagy a benne lévő eperfa gyökerének feszítése okozta.

A népkert bejáratánál lévő szoborcsoport kedvenc célpontnak számít a vandálok körében, azt gyakran kidíszítik különféle firkálásokkal. Legutóbb az állatok és gazdájuk szemét színezték feketére, de korábban arra is volt példa, hogy a telt idomú parasztlány arcára horogkeresztet festett valaki.

A Vásárhelyen 42 évvel ezelőtt felállított Libás lány nem egyedüli célpontja a rongálóknak. A 2006 áprilisában a városközpontban, főleg az addig fátlan Andrássy utcában elhelyezett 51 óriás virágcserépből már többet is összetörtek. Az eperfáknak és borostyánnak otthont adó, a város címerével díszített cserepekről elsőként éppen a városi címereket feszítették le ismeretlen tettesek, majd fel is borogatták azokat. Mint Göbl Vilmostól, a polgármesteri hivatal sajtóreferensétől megtudtuk: két év alatt nyolc cserepet törtek össze, s a városháza minden esetben feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Hozzátette, egy cserép a benne lévő eperfával, borostyánnal, virágfölddel együtt 60 ezer forintba kerül, gondozása – beleértve a locsolását és a kertészeti munkákat – évente további 40 ezerbe.

Megrongált alkotások

Vásárhelyen a köztéri műalkotások közül több is rendszeres célpontja a rongálóknak, tolvajoknak: Plohn József fényképészmester emléktábláját például nyár elején csonkította meg valaki, s ekkoriban feszítették le a Szent István utca bronz névtábláját a helyéről. Néhány évvel ezelőtt egy gyerekkorú döntötte le a népkerti új játszótér kerámia ivókútját, Pannonhalmi Zsuzsa alkotását. De nem kerülte el sorsát a Hősök tere gyér forgalmú részén 2005 októberében felavatott József Attila-szobor sem, melyet a különböző rongálások miatt többször is javítania kellett Kligl Sándor szobrászművésznek. A kilencvenes évek elején pedig a Bethlen-gimnázium előtti tudóssétányon felállított Grezsa-szobrot döntötte le többször is a helyéről valaki, míg a rendőrök el nem fogták. Az utóbbi évtizedek legnagyobb felháborodását pedig az okozta, amikor 1996-ban – nem sokkal felavatása után – egy hajléktalan felmászott Szent István lovas szobrára, s kitörte első királyunk kezéből a keresztet, majd azt egy közeli bokor alá dobta.

Olvasóink írták

 • 7. Írástudatlan. 2008. augusztus 31. 09:04
  „ORBIT! A térfigyelő persze hogy drága lenne! Mivel vannak nekünk éber rendőreink és lelkes pólgár őreink is! De csak papíron! Itt van rá az élő példa.Igen ki kellene venni a rendőrök és a pólgár őrök segge alol az autót és gyalogosan ha kell többször is megnézni a Libás lányt! De a leg hatásosabb az lenne ha bekerítenék.Vólna egy kiskapu ami nyitva lenne nappal és éjszakára meg belehetne zárni.Tudom hogy viccesen hangzik de úgy lehet hogy hatásosabb lenne a szobor védelme.Mert az örökös javítgatás nagyon sokba kerül a városnak.Szerintem!”
 • 6. mackó 2008. augusztus 26. 19:07
  „Vandál nagyon igazad van ,nagy szégyen ha egy újságíró nem tudja a helyesírást. Az már bűn akkor ne írjon, menjen el rendőrnek.”
 • 5. minimál 2008. augusztus 26. 14:02
  „Szerintem többet kellene járőrözni az újságnál is a cikkírók helyesírása körül. Ami a rongálást illeti: a rendszerváltás előtt szinte minimális volt az ilyen esetek száma. Ugyan miért? Erre varrjatok gombot!”
 • 4. vandál 2008. augusztus 26. 13:02
  „Egy kis helyesírási tanácsadás: mióta világ a világ, a vásárhelyi Népkertet nagy n-nel kell írni, mert az a neve és nem általában népkert. A rongálás nem a hétvégén (víkendkor), hanem a hét végén valamikor, lehet hogy vasárnap történt. Azután: a Bethlen gimnázium nem írandó kötőjellel, a fényképeszkedőhelye szó nem írandó egybe és így tovább. Az ilyen hibáktól hemzsegó írás legalább akkora vandalizmus a köz ellen, mint a szobrok rongálása.”
 • 3. mackó 2008. augusztus 26. 11:44
  „Szerintem meg többet kellene járőrözni a rendórségnek és a polg. őröknek, de nem autóba.”
 • 2. orbit 2008. augusztus 26. 10:04
  „Egy esetleges térfigyelő rendszer többe kerülne az okozott károknál? Csak kérdezem.”
 • 1. egyszeru polgar 2008. augusztus 26. 08:22
  „Ezeknek az embereknek egy rezervatumot kene biztositani, ahol semmi nincs korulottuk. Ott ussek, verjek , fujjak festekkel egymast , torjek le egy -egy testreszuket, mint ahogy ok a szobrokkal teszik.
  Ezek a lenyek karositjak az ossz tarsadalmat, ugyanakkor azt varjak, hogy az tamogassa oket. Valami nagyon nincs rendjen!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házfirkálókat fogtak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két 14 éves hódmezővásárhelyi fiút gyanúsít a vásárhelyi rendőrség azzal, hogy… Tovább olvasom