Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

A nyílt napon megtelt a vásárhelyi rendőrkapitányság fogdája

A rabosítás volt a legnépszerűbb a hét végén Hódmezővásárhelyen megrendezett rendőrségi nyílt napon. De az érdeklődők láthattak kutyás bemutatót, megnézhették a fogdákat, ismeretterjesztő filmeket tekinthettek meg, és megismerkedhettek a rend őreinek mindennapi életével is.
Szombaton bőven akadt munkájuk a vásárhelyi „zsaruknak", de ezúttal nem bűnözőkkel kellett bajlódniuk. A rendőrség napja alkalmából nyílt napot tartottak, melyre gazdag programmal csábították a helybelieket.
– Érdekes élmény volt beülni az autóba, felülni a motorra – mondta kicsit megilletődötten a hatesztendős Magony Zolika, majd hozzátette: – Rendőr leszek.

Lehet, hogy ez a véleménye idővel megváltozik, de akadt olyan tizenéves, aki már komolyan érdeklődött: miként lehetne a testület tagja, milyen iskolákat kell ehhez elvégeznie. Közben az autókban és a motorokon egymást váltottak a gyerkőcök – a szülők fényképezték őket –, a szirénát sem kímélték, és a hangszórót is „szóra bírták": „Vettük a bejelentést, mindjárt megyünk a helyszínre" – hallatszott a komoly ígéret.

A kapitányság előtti placcon az aszfaltrajzverseny résztvevői is szorgalmasan ügyködtek (bűn- és baleset-megelőzési témában), zajlott a kerékpáros ügyességi vetélkedő, a kapitányság épületét és technikai eszközeit is megtekinthették az érdeklődők, de a legnagyobb sikert az önkéntes rabosítás aratta. Tolongtak a fiatalok – osztályok, iskolai közösségek szervezetten is ellátogattak a nyílt napra – a folyóson, a kis szobában. Ennek keretében a krimikből jól ismert módon három fotó (bal és jobb profil szemből, azonosítási számmal) készült a delikvensekről, majd az okmányt az ujjlenyomat „hitelesítette". A fényképezőgépet kezelő Nagy Sándor nyomozó nem sokat pihenhetett.

– Érdekes és egy kicsit furcsa érzés volt ez a rabosítás – mondta el Aszalai Edina, a Klauzál Gábor Általános Iskola 14 éves tanulója. – Most jártam először a rendőrkapitányságon, szép, felelősségteljes munkájuk van az itt dolgozóknak. Vigyáznak ránk.

Edina társaival a „Rendőri activityben" is résztvett, de akadtak sokan, akik megtekintették a bűnmegelőzési tárgyú filmeket, vagy a kutyák imponáló produkcióját tapsolták meg.

– Már többször tartottunk nyílt napot – nyilatkozta Dezső József rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető –, ami abból állt, hogy kinyitottuk a kapukat és vártuk az embereket. Most először szerveztünk programokat, meghívókat is küldtünk intézményeknek, iskoláknak. Nagy volt az érdeklődés, és remélem mindenki pozitívabb képet alakíthatott ki rólunk, a tevékenységünkről. Fontos, hogy a mindennapokon is azt tapasztalják, tudunk mosolyogni, segíteni, és ne csak a legitim erőszak kötődjön hozzánk és a szervezethez, amit képviselünk. A szolgáltatói, az emberi, és nem a hatalmi oldalt akarjuk hangsúlyozni, erősíteni.

A búcsúzáskor bevillant egy korábban hallott megállapítás: „Régen voltak ilyen sokan a fogdán." És valószínűleg mindkét fél abban bízik, ez évente csak egyszer ismétlődik meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszázezer forintot nyert a vásárhelyi biológus

Hegyi Terézia 800 ezer forintot nyert a Legyen ön is milliomos! csütörtök esti adásában. A 25 éves… Tovább olvasom