Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A pápuák földjén leste a madarakat

Legutóbbi expedícióján egyedül merészkedett a pápuák földjére a Vásárhelyről elszármazott madárbiológus. Péczely Péternek szembe kellett néznie egy macsétét, azaz bozótvágó kést szorongató őslakossal is Új-Guineában. A professzor elmondta, hogy már hozzászokott a kalandokhoz. A biológus édesapja Péczely Attila népdalgyűjtő volt, róla kapta a nevét a város alapfokú művészeti iskolája.
Péczely Péter (jobbról) kezet fog Dömötör Jánossal az elszármazottak találkozóján. Ritkán jár Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Botswanában oroszlánok közelében éjszakázott, Indiában pedig a lába alatti növényzetet kellett pásztáznia, nehogy rátaposson egy mérges kígyóra. A kalandokra egy cél érdekében vállalkozott a Vásárhelyről elszármazott Péczely Péter: a madarakért.

– Már végigmadarásztam az öt kontinenst. A trópusokkal kezdetem, a hideg vidéket, az Antarktiszt hagytam a végére – magyarázta a biológus professzor. Szerinte a globalizált világunkban addig kell ismerkedni a természettel, amíg lehet. Legutóbb, tavaly nyáron Új-Guineában járt. Csoportos expedíció helyett egyedül vállalta a kihívást. Pedig nem egyszer hallotta már, hogy a magányos utazónak életveszélyes a pápuák földjére lépni. Kínosan ügyelnek ugyanis a tulajdonukra, így az őserdőre is. Csakis az engedélyükkel és fegyveres kísérettel lehet biztonságosan felfedezni a tájat.

– Az őserdőt járva egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy hatalmas bozótvágóval, macsétével kúszik utánam egy fickó. Ilyenkor nincs idő gondolkodni. Azonnal mutogattam az ösvény felé, hogy ott vannak a társaim, hátha így el tudom ijeszteni. Majd erőltetett nyugalommal és magabiztossággal elmentem mellette a nem létező kíséretem irányába – mesélte a madárbiológus.

Péczely Péter a népzenegyűjtő Péczely Attila fia. Édesapjáról nevezték el a vásárhelyi alapfokú művészetoktatási iskolát. A professzor viszont csupán aktív zenehallgatónak tartja magát, mondván: mindenféle népi muzsikát kedvel, de szívesen hallgatja Bach zenéjét is. Mint elárulta: a szülei zongorázni és hegedülni is tanítatták, de kegyetlen lusta volt gyakorolni, pedig jó hallás a van.

– Édesapámnak viszont abszolút hallása volt. Egyik nótafája a Zrínyi utcában lakott. A néni egyszer finom mákos és káposztás rétest küldött. Annyira ízlett, hogy legközelebb én is elmentem apámmal hozzá népdalgyűjtésre, hátha újra megkóstolhatom a rétesét – mesélte mosolyogva

Péczely Péter. A professzor nyári expedíciói miatt ritkán jut el Vásárhelyre, viszont ha sikerül leutaznia, akkor soha nem mulaszt el virágot vinni a művészeti iskolához, édesapja emléktáblájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bence és Máté Vajháton jött a világra

Vásárhelyen ritkán fordul elő, hogy a kismama nem ér be időben a kórházba, otthon születik meg a… Tovább olvasom