Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A parlagfű miatt kiszabott bírság máris használt

Akár 2 millió forintra is büntethetik a földtulajdonost, ha nem irtja a területén a parlagfüvet. A bírság összege attól is függ, hogy milyen nagy az elhanyagolt rész. Idén a megyei növényegészségügyi és talajvédelmi szolgálat tapasztalata szerint, többen irtják a vásárhelyi külterületeken a gyomnövényt, mint tavaly. A városban is hasonló helyzet, csak ott a közterület-felügyelők ügyelnek a gyomtalanításra.
Batidán az ovisok is irtották. Fotó: Tésik Attila
Idén jóval többen igyekeznek megszabadulni a parlagfűtől vásárhely külterületén, mint tavaly – legalábbis ezt tapasztalják a megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi szolgálat munkatársai. Ez nem lehet véletlen, hiszen a törvénymódosítás következtében az előző évekhez képest szigorúbban büntetik azokat, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek. A szolgálat igazgatóhelyettese, Hódi László elmondta: a földmérési és távérzékelési intézet műholdas felvételei, valamint a földhivatal segítségével tájékozódnak a parlagfűvel szennyezett területekről.

A szolgálat munkatársai azonnal bírságot rónak ki a gondatlan gazdára, akinek az elhanyagolt terület nagyságától függően kell fizetnie, de 20 ezer forint alatt semmiképpen nem úszhatja meg. A bírság legmagasabb összege a 2 millió forintot is elérheti. Emellett pluszban felszámolják még az általuk megfogadott, s a parlagfüvet kiirtó vállalkozó munkadíját és a szolgálat további, járulékos költségeit. Konkrét, folyamatban lévő ügyekről azonban nem beszélhet – felelte fölvetésünkre az igazgatóhelyettes.

Vásárhely belterületére a közterület-felügyelők figyelnek. Ők azonban nem kifejezetten a parlagfűre összpontosítják erőiket, hanem a gazos, gyomos területek megtisztítását próbálják elérni. Persze, a parlagfű is gaz. Főként a temetők, valamint az építkezési területek jelentenek gondot, ott szaporodik el leginkább a gyom – tudtuk meg a Kőrösi Zoltántól, a közterület-felügyelet vezetőjétől. Hetente 700-800 felszólítást dobnak be renitens ingatlantulajdonos postaládájába, néhány nap határidőt szabva közterületen, azaz a háza környéki gyomtalanításra. Az idén 45 szabálysértési bírságot szabtak ki, ez legfeljebb 30 ezer forint kifizetését vonhatja maga után. Általában azonban 15-20 ezer forintos bírságot szabnak ki.

Kőrösi szerint egyébként egyre többen irtják a gazt, gyomot, s így a parlagfüvet is Vásárhelyen. Talán Kishomokon és mártélyi üdülőterülettel van némi gond csupán, miután egyértelműen nem kategorizálható bel- vagy külterületként. A kerttulajdonosok általában a saját portájukon gyomtalanítanak, a kerítésen túli területtel nem mindig törődnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaszap utca: csak októberben lesz kész

A tervezettnél három hónappal később, csak szeptember végén adják át Vásárhelyen a 47-es út laktanya… Tovább olvasom