Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A polgárőröknek adtak igazat első fokon

A megítélt támogatási összeg, vagyis 300 ezer forint kifizetésére kötelezte egy bírósági határozat a vásárhelyi önkormányzatot. A mártélyi polgárőr egyesülettel még 2003-ban együttműködési szerződést kötött a város, amit felmondott, s nem utalta át a fenti összeget. A polgárőrök emiatt pert indítottak, az ítélet nem jogerős, mert az önkormányzat fellebbezett.
Rózsa János Fotó: Tésik Attila
Még tavaly októberben a vásárhelyi önkormányzat egyoldalúan, indoklás nélkül felmondta a mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesülettel 2003-ban kötött együttműködési megállapodást. A szerződés értelmében a polgárőrök rendszeresen járőröztek a városhoz tartozó mártélyi üdülőterületen, valamint biztosították az itt megrendezett vásárhelyi programokat.

– A városi önkormányzat évente különböző összegekkel támogatott minket. Tavaly 300 ezer forintot határoztak meg erre a célra, de a pénzt azóta sem kaptuk meg. Az átutalásra 2005. december 31-éig vártunk, aztán pert indítottunk – tudtuk meg Rózsa Jánostól, az egyesület elnökétől.

Az idén ez már a harmadik tárgyalás az ügyben. Az elsőn az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, semmisítse meg a polgárőrök kérelmét. Az egyesület azonban továbbra is fenntartotta az igényét. A második tárgyaláson az önkormányzat arra hivatkozott, hogy 2005-ben a polgárőrök nem végeztek semmilyen munkát az üdülőterületen.

A harmadikon, amelyet a napokban tárgyaltak a vásárhelyi városi bíróságon, az egyesület több tanút is hozott, aki egyhangúan azt állította, a kérdéses időben dolgoztak a polgárőrök. Ezt követően a bíróság határozatot hozott, amely szerint helyt adott az egyesület kérelmének és arra kötelezte az önkormányzatot, hogy 15 napon belül fizesse ki a 300 ezer forintot.

– Fellebbeztünk, mert jogszabályba ütközik a támogatási összeg kifizetése. Helyi rendeletünk kimondja, hogy csak azon szervezetek, egyesületek jogosultak az önkormányzati támogatásra, melyek csatolják éves beszámolójukhoz a költségvetésüket is. A mártélyiak ezt nem tették meg – nyilatkozta lapunknak Korsós Ágnes.

Vásárhely jegyzője hozzátette, azért is jogosulatlan a polgárőrök követelése, mert 2005-ben semmiféle városi rendezvény sem volt a üdülőterületen, így nem is kellett dolgozniuk. Mivel az önkormányzat fellebbezett, így a vásárhelyi bíróság ítélete nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félreértett számlák

Továbbra is érvényes az a helyi rendelet, mely a hatvanöt évesnél idősebb vásárhelyi polgárok… Tovább olvasom