Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A rekordárvíz óriási károkat okozott a mártélyi üdülőkben

A mártélyi üdülőterületen nem találni olyan nyaralót, amelyben ne okozott volna kárt a közel egy hónapig tartó magas vízállás. Kovács Károly üdülőjének felső szintjén 108 centi magasan állt a Tisza. A közeli Papp-nyaralóban pedig az összes bútort ki kellett dobni, mert szétázott. A tulajdonosoknak az idei nyár a pihenés helyett a takarításról szól.
Kovács Károly már az ablakkeretek festésénél tart. Fotó: Tésik Attila
Csak elvétve látni nyugágyon olvasgató vagy a büfé teraszán hideg sört iszogató embert a mártélyi üdülőterületen, ugyanis a nyaralótulajdonosok napjai árvíz utáni takarítással telnek. Még a legidősebbek sem emlékeznek olyan magas vízállásra, mint az idei.

A Csuka utcában Kovács Károly nyaralója három méter magas lábakra épült. Ennek ellenére közel egy hónapon keresztül 108 centi magas volt a vízszint az emeleti szobában.
– Ezt a faházat még 1986-ban építettük. Magasabb lábazatot akartam, de nem lehetett, mert az utca elején lévő néhány épülettel kellett szintbe hozni a többit, így a miénket is – mondta.

A középkorú férfi többször is kijárt a holtágra csónakkal, hogy mentse a menthetőt. Ahogy apadt a víz, úgy mosta le a falakról a szürke iszapot. Szerinte képtelenség lett volna levakarni az iszapot a falakról, ha rászárad.
– A földszinten lévő helyiségekben pedig seprűvel többször is felkavartam a leülepedett iszapot, hogy a levonuló víz minél nagyobb mennyiségben vigye magával. Ennek a rohadó masszának olyan bűze volt, mint a dögtelepen – folytatta Kovács Károly.

Kinyitott a mindszenti strand

Kinyitott tegnap a mindszenti szabad strand. A bérlő, Tisza Zoltán hetek óta azon dolgozott, hogy minél rendezettebb környezetben fogadja a vendégeket. A Tisza jelentős károkat okozott a strand területén. A kemping tusolóinak egy része tönkrement, a part pedig meglehetősen meredek lett. Az üzemeltető eddig mintegy százezer forintot költött a helyreállítási munkálatokra. A bérlő a kései és rövid szezon miatt nem is számít arra, hogy befektetése megtérül.

A közeli Keszeg utcában Papp István és felesége dolgozott. A szegedi házaspár már ki is költözött Mártélyra. Az idei nyaruk azonban nem a nyaralásról, hanem a helyreállításról és a takarításról szól.
– Szerencsére a villanyóránk az emeleten van, de a földszinten lévő konnektorokból még pár napja is a Tisza vize folyt. Az ingóságaink kilencven százalékát el kell dobni. Most selejtezünk. A szekrényt, a feleségem nagymamájától örökölt asztalt, székeket, valamint több polcot, a hűtőt és tévét biztosan reptetni kell, vagyis lehajigáljuk az emeletről, aztán mehet a kukába – közölte a férfi.

A mártélyi üdülőterület a vásárhelyi önkormányzathoz tartozik. Csorba Mihály alpolgármestertől megtudtuk, hogy a napokban felmérték a károkat. A város 12 millió forintnyi támogatást kért az államtól a helyreállításra. A pénz még nem jött meg, de ennek ellenére már elkezdték a munkát. Az utakról lemosták az iszapot, a játszóteret is most takarítják. A strandot is minél hamarabb rendbe akarják tenni, hogy fogadhassák a vendégeket. A jövő hét közepére pedig vízre kerül az a nyolc móló, ahová a csónakjaikat köthetik a horgászok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitott a vásárhelyi főposta

Többen még az Alföldi Galériában akarták elintézni tegnap reggel postai ügyeiket Vásárhelyen. Pedig… Tovább olvasom