Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A rendőrkapitányságot akarta kirabolni - már bánja

Hódmezővásárhely - Nem jogerősen 8 év börtönnel sújtotta tegnap a Szegedi Törvényszék azt a 20 éves férfit, aki január végén egy airsoft pisztollyal akarta kirabolni a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságot.
Kétrendbeli, fegyveresen elkövetett rablás kísérlete miatt halmazati büntetésül nem jogerősen 8 év börtönre ítélték B. Ádámot. A 20 éves férfi – ahogy megírtuk – egy airsoft pisztollyal (engedély nélkül tartható légfegyver) akarta kirabolni januárban a vásárhelyi rendőrkapitányság dolgozóit.

A férfi vécére kéredzkedett be, majd a mellékhelyiségben élesre állította fegyverét, és a folyosón vele szemben álló két rendőrre fogta „Uraim, adják át az értékeiket!" felszólítással. A férfi végül a rendőrök rábeszélésére másfél perc múlva letette a fegyvert. B. Ádám első kihallgatásán még azt mondta, hogy a kapitánysággal szemközti lottózót akarta kirabolni, de mivel ott sokan voltak, végül a rendőrség mellett döntött. Októberi első tárgyalásán már más történetet adott elő: állítása szerint esze ágában sem volt kirabolni senkit, célzottan a rendőrségre ment fegyverével, hogy ott gyorsan elfogják, és védelem alá kerüljön. Vallomása szerint a bűncselekmény előtt két ismerőse kért tőle 200 ezer forintot egy autósüzlethez. B. Ádám a pénzt átadta, de – állítása szerint – az ismerősei újabb 200 ezer forintot követeltek, és megfenyegették: ha nem fizet, neki és anyjának is baja lesz.

B. Ádám mostani tárgyalásán a bíróság azt a körzeti megbízottat hallgatta meg, aki B. Ádámra felügyelt közvetlenül elfogása után. Mivel a rabláskísérlet után a rendőr csak érintőlegesen hívta fel a fecsegő fiatalember figyelmét a hallgatáshoz való jogra, a bíró is csak érintőlegesen kérdezhetett az őrizetbe vétel utáni órákról. Kiderült: B. Ádám már ekkor említette a zsarolásos történetet, de más indítékot is megjelölt. Szanka Ferenc ügyész szerint B. Ádám egymásnak ellentmondó vallomásainak egyetlen célja volt: a felelősség alól való kibújás, a büntetés mértékének csökkentése. – Egy szolgálatban lévő rendőrt és munkatársát értékei átadására szólított fel. Airsoft pisztolya fel volt húzva, amelyet többszöri felszólításra sem tett le. Ha félelemből akart bekerülni a fogdába, már az első felszólítás után leteszi a fegyvert. Hogy nem ezt tette, azzal megdőlt a védekezése – mondta az ügyész. Mivel többszörösen minősített esetről volt szó, aminek büntetési tétele 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, a középmértékhez közeli fegyházbüntetés kiszabását kérte. Az ügyvéd szigorúnak tartotta a fegyházbüntetést és a 15 évet: szerinte bebizonyosodott, hogy védencét zsarolták, félelemből tette meggondolatlan lépését. A középmértéktől jelentősen enyhébb büntetésért folyamodott.

A törvényszék végül 8 év börtön kiszabását látta indokoltnak. Joó Attila bíró közölte: a fenyegetés csak akkor bűnösséget kizáró ok, ha komoly félelmet vált ki az áldozatból. Mivel a feltételezett szóbeli inzultusok 2 hétig tartottak, és ez idő alatt semmi fizikai atrocitás nem történt, az nem tekinthető olyan mérvűnek, hogy büntethetőséget kizáró ok álljon fent. B. Ádámot egyenes rablási szándék vezette, és hivatalos személyek ellen emelt fegyvert. Mivel azonban az enyhítő körülmények túlsúlyban voltak, és a vádlott értelmi színvonala is nagyon alacsony, a bíróság élt a törvény adta enyhítő szakasz alkalmazásával. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért nyújtott be fellebbezést, az ítélet így nem jogerős.

Olvasóink írták

 • 6. +36 2013. április 12. 19:44
  „Senki ne mondja, h ez a töklámpa akkorát hibázott, h 8 évre sittre kell vágni és tönkretenni egy életre!!!
  Hány g...i kapott már kevesebbet ettől aki tényleg megérdemelt volna akár 15 évet is!
  Behányok ettől a forró nyomon felgöngyölített kétrendbeli fegyveres rablás megfogalmazástól is!”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. december 21. 06:52
  „Nem, hogy adtak volna neki 2-3 nyaklevest, a vízipisztolyt a se*gébenyomni, oszt húzzál haza hülyegyerek.
  Perzse amikor egy csáládi banzájra kivonul a jard, a zsír cigány késsel (mármint amivel tényleg ölni is lehet) fenyegeti a sünit azt meg szemlesütve elnézik.
  Tanulság: akikkel nem megy a fölényeskedés azt nem bántjuk, hanem majd akivel szembe meg megy majd jól vérig szo*atjuk”
 • 4. qrumpli 2012. december 20. 08:05
  „De kár ,hogy nincs halálos itélet!
  Most lógna ezért.
  Milyen dolog ez hogy befosatja ijesztgeti a sünöket?
  Csunya nézésért még mindig 5 év jár?”
 • 3. nyomdasz63 2012. december 19. 21:41
  „Ez a cikk a második napon a harmadik formában/címmel van fent. Eleget "aszaltunk rajta" az év elején...most miért is kell napokig ébren tartani ezt az irományt? Nincs téma,ötlet? Ingerszegény a környezet?”
 • 2. benq 2012. december 19. 19:03
  „vazze, aki a családját kiirtotta az nem kap ennyit.
  biztosan beszámítható volt a bíró?”
 • 1. lukrecia 2012. december 19. 13:10
  „Magyar gazsagszolgaltatas. No komment.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították az üzemcsarnokot Hódmezővásárhelyen

10,5 millió forint támogatást nyert a Dél-alföldi Operatív Programban telephelyfejlesztésre a vásárhelyi PRO+FÉM Gyártó és Szolgáltató Kft. Tovább olvasom