Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A rendszerváltás időszakáról nyílt kiállítás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Korabeli felvételek, fotók, plakátok és számos újszerű installáció segítségével idézi fel az 1988 és 1990 közötti időszak, a rendszerváltás korának történéseit az az időszaki kiállítás, amely pénteken nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumban.
A Kádár-rendszer a társadalom számára is érzékelhető válsága és a nemzetközi körülmények változásai fontos előzményei voltak a rendszerváltás folyamatának - fogalmazott Pozsgay Imre egyetemi tanár, egykori államminiszter a tárlat megnyitóján.

Hozzátette: ezekhez a folyamatokhoz kellett igazítani taktikáját azoknak, aki az állampárton belül próbáltak a rendszer ellen tenni, és azoknak is, akik elszánt ellenzékiként készültek ugyanerre a feladatra.

A hanyatló rendszer már önmagában sem hitt, a legcinikusabb a vezető apparátus volt, amely csupán a hatalmat szerette volna megtartani - jegyezte meg Pozsgay, aki szerint ezért volt szükség a fellépésre a párt legitimációs alapját jelentő hazugság, vagyis 1956 ellenforradalommá nyilvánítása ellen.

A tárlat látogatói nemcsak az 1956 átértékelésére vonatkozó Pozsgay-rádiónyilatkozat tartalmát ismerhetik meg, hanem meghallgathatják az egykori államminiszter azon beszédét is, amelyet néhány nappal később Hódmezővásárhelyen tartott. Láthatnak felvételeket az 1989. március 15-i ünnepségekről, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetéséről, és számos korabeli fotót a három esztendő sorsfordító hódmezővásárhelyi eseményeiről.

A kor egyik meghatározó történése volt Hódmezővásárhelyen, amikor 1989 szeptemberében a Sherpa Gmk tagjai jelképes, egy-egy forintos munkabér fejében alpin-technikával eltávolították a városháza tornyából azt a négy vörös csillagot, amelyek a magasból hirdették a szocialista berendezkedés mindenhatóságát. A nem mindennapi műveletet Mágori Sándor fényképész örökítette meg, fotói hangsúlyos részét adják az időszaki tárlatának.

Az október 10-ig látható kiállítás megidézi az 1990-es választásokat is; a látogatók egy hirdetőoszlopon találkozhatnak a korabeli kampány plakátjaival, egy albumból megismerhetik a pártok olykor még kezdetleges technikával készült hirdetéseit, egy szavazófülkében pedig azt is megtudhatják, milyen szabályok vonatkoztak a voksolásra.

Olvasóink írták

 • 3. JB007 2010. május 04. 21:25
  „Háát...megnéztük.
  Gyermekem ma volt először az emlékpontban, neki élmény volt. Bár nem érti, ha olyan borzalmas volt az élet, akkor hogy lehetett élni ´90 előtt.
  A jegy sorszáma egyébként 2010/519. Ez ugye nem azt jelenti, hogy ennyi látogatója volt az idén? (Bár a kevesebben sem lepődnék meg...)”
 • 2. ALBERT 2010. május 03. 11:29
  „Propi az egész, Kádár renszerben nem volt azért olyan rossz, aki benne élt és nem köpönyegforgató, annak van össze hasonlítási alapja, az elmult 20-év hez képest.”
 • 1. aranka2 2010. május 02. 18:17
  „Aki teheti: nézze meg!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dörölye fesztivált rendeznek Hódmezővásárhelyen

A lekvárral, mákkal vagy túróval töltött kis tasakokból álló főtt tészta, a derelye a magyar konyha… Tovább olvasom