Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

A ribizlis pálinkás az idei sláger a forralt borok között

A karácsonyi vásárban jártunk Hódmezővásárhelyen, hogy feltérképezzük a tél szeretett italának, a forralt bornak kínálatát. A helyiek szeretik, a vásárban bőségesen kapni a forró nedűből.
Érdeklődve sétálunk körbe Hódmezővásárhelyen a karácsonyi vásárban, amelynek idén is a sétáló utca ad helyet. Szinte minden második embernél látunk forralt borral teli poharat, így joggal gondolhatjuk, hogy népszerű az ital ilyenkor.

- Természetesen szeretik az emberek, amikor szezonja van, nálunk bőséges a választék- árulja el az egyik árus. Ezt a bódét a Szürkebarát borozó tulaja üzemelteti, már jó néhány éve részt vesznek a vásárban.

Van itt minden: forralt meggy, fahéjas almás alkoholmentes különlegesség, viszont az idei sláger a ribizlis pálinkás puncs, amit ott jártunkkor is majdnem tucatnyian választottak.

A ribizlis pálinkás az idei sláger a forralt borok között.
Bőséges a választék a forralt borok között.

- Ez a legjobb, egyszer kaptunk egy kis kóstolót, beleszerettünk, azóta csak ilyet iszunk- esküszik a ribizlis specialitásra egy hölgy. Nevetgélő párok kortyolgatják a meleg, fűszeres italt az asztaloknál, a gyerekek teát, vagy forró csokoládét fogyasztanak.

Körbejárunk a vásárban és sokfajta bort találunk; roséból készült fűszeresebb száz forintért decijét, vagy hagyományos vörös vagy fehér legalább öt faházikónál, változó árkínálattal.

Kiss Orsolya párjával sétál, éppen az adventi koszorút csodálják, kezükben gőzölög a tél kedvenc itala.

- Ez forralt meggybor ott vettük a színpaddal szemben, isteni finom- vallja Orsi, és elmeséli, hogy ő általában nem túl nagy borrajongó. Inkább baráti társaságban fogyasztja kólával, a forralt bort viszont kifejezetten szereti.
- Tetszik a fűszerezése, erős, de mégis nagyon finom- magyarázza, majd amikor elfogy a lőre, kidobja a poharat. Kérdésünkre elmondja, hogy sok helyen kóstolt már bort, viszont nem mindenhol volt elégedett sem az itallal, sem a kiszolgálással.

- Mosolygós típus vagyok, olyan, aki mindig udvarias, ezt én is elvárom másoktól főleg az eladóktól. Van egy árus, akitől vettem, szinte csak odahajította elém, jó, hogy el nem zavart és a pia se volt olyan finom- panaszkodik, – a meggybor viszont bevált, a ribizlis puncs is nagyon finom, készülök az almásat is megkóstolni.

A színpaddal szemben már többen is támasztják az asztalokat, és beszélgetnek a jóleső, forró italokkal a kezükben. Nem látni részegeket; ide az ember az íz élményért jár inni, és nem a bódulat miatt.

- Délután négy és hat óra között a legnagyobb a forgalom, habár utána is jönnek a különböző programok miatt – árulja el a Szürkebarát bódé pultosa. – Valóban a ribizli a legközkedveltebb. Érdeklődésünkre elárulja, hogy az italkülönlegességeket, mint például a krampampulit, ami egy aszalt gyümölcsökkel ízesített bor vagy a grogot, amit viszont égetett cukorral bolondítanak meg, mind a főnökei készítik el, egyedi recept alapján.
A forralt bor alapvető fűszerei a fahéj, a szegfűszeg és a bors, de minden készítőnek van egy titkos receptje, ami alapján elkészíti a télen méltán népszerű italt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felezhetik a segélyt, ha nincs együttműködés

Felére csökkenthetik januártól a rendszeres szociális segély összegét azoknál, akik nem működnek együtt a családsegítővel – döntötte el a legutóbbi közgyűlés Vásárhelyen. Tovább olvasom