Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A román forradalom vásárhelyi mártírjára emlékeznek

Hódmezővásárhely - A román forradalom vásárhelyi mártírjára, Tóth Sándor gépkocsivezetőre emlékeznek október 19-én, pénteken Hódmezővásárhelyen.
A 44 éves, háromgyerekes férfi segélyszállítmányt vitt 1989 decemberében a forradalom lázában égő Romániába, amikor terroristák támadtak rá az aradi Maros-híd közelében és máig tisztázatlan körülmények között agyonlőttek. Mártíromsága azóta is összekötő kapocs Arad és Vásárhely között és a két város vezetői közösen róják le tiszteletüket Tóth Sándor emléke előtt.

Tóth Sándorra, a romániai forradalom magyar mártírja
Tóth Sándorra, a romániai forradalom magyar mártírja
Hódmezővásárhely lakói a temesvári felkelés 1989. december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követték az események alakulását. December 22-én "Romániáért, Erdélyért" címmel tartottak adománygyűjtést a felkelés megsegítése céljából a vásárhelyi Kossuth téren. A helyben összegyűlt adományokból még aznap este egy segély-konvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. Huszonharmadikán hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál - máig tisztázatlan körülmények között - halálos lövés érte Tóth Sándor gépkocsivezetőt. A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza; temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát. Tóth Sándor emléke azóta összeköti Aradot és Hódmezővásárhelyt.

Mészáros Tamás, az Emlékpont történésze feldolgozta a tragikus történetet. A kutatás fényt derített arra a tényre is, miszerint a háromgyermekes Tóth Sándorra véletlenül, sorsszerűen esett a választás: eredetileg egy másik sofőr vállalta volna a temesvári fuvart, ő azonban otthon felejtette az útlevelét. Mészáros Tamás a tanulmányában idézi a konvojt kísérő Ágoston Lajost, aki az aradi kórházban azonosította Tóth Sándor holttestét: "Megtaláltam Tóth Sándornak az autóját, ami szabályosan állt a hídfeljáróban, behúzott kézifékkel, és nem lefulladt, hanem leállított motorral, tehát nem menetközben lőtték ki, az biztos. Egy, mintha derékból leadott géppisztolysorozat szemből találta volna el, hiszen három találat érte az autót: egy lent az irányító karon, egy valahol a hűtőmaszk környékén, egy pedig fenn a szélvédőn, és ez volt az a bizonyos halálos lövés, amely Sándor életébe került, és ott vérzett el az autóban. Most is borzasztó élmény arra gondolni, hogy Tóth Sándornak a vérébe kellett bele ülni ahhoz, hogy az autót haza hozhassam, illetve a hídról levezessem. A rakomány érintetlenül rajta volt az autón."


A megemlékezés pénteken 16 órakor a Római Katolikus temetőben, Tóth Sándor sírjánál kezdődik, majd délután 5 órától az Emlékpontban folytatódik, ahol Valentin Voicila, az 1989-es aradi forradalmi tanács vezetője emlékszik vissza a történtekre. A Nemzeti Emlékezet Hete nyitórendezvényén köszöntőt mond Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere és Bognár Levente, Arad alpolgármestere, a rendezvénysorozatot Blazovich Péter, az Emlékpont vezetője nyitja meg. Közreműködik Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója. Az emléknapot mécsesgyújtás zárja az 1956-os emlékműnél, a Nagy Imre sétánynál.

Olvasóink írták

  • 1. tams073 2012. október 20. 03:42
    „Én magam is ismertem édesapám ismeröse volt megdöbentett akor is és most is felkavar jó ember volt és sokat dolgozott nagyon fiatalon ment el megrendülve emlékszem rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásra talált Zséda és Bársony Bálint

Hódmezővásárhelyen lép fel a különleges jazz és swing formáció. Tovább olvasom