Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A ruha is teszi a hivatalnokot

Hódmezővásárhely - Szigorú szabályok írják elő, hogyan kell megjelenniük a vásárhelyi polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselőknek. Még arról is készült útmutatás, hány gyűrűt és nyakláncot tanácsos viselni, a körmök hosszáról és a zokni színéről nem is beszélve.
Szegeden és a megye többi városában csupán íratlan szabályok vannak, a tapasztalatok szerint a köztisztviselők ugyanis tudják, mit és hogyan illik viselni.

Azonnal szemet szúr a vásárhelyi polgármesteri hivatalba lépve, hogy a férfi köztisztviselők mindegyike inget és nyakkendőt visel, a hölgyek is kivétel nélkül elegánsak. Nem véletlen, a városházán dolgozók megjelenését ugyanis részletes és meglehetősen szigorú szabályok kötik. Végh Ibolya aljegyző elküldte lapunknak azt a négy évvel ezelőtt készült, majdnem háromoldalas dokumentumot, amely az előírásokat – olykor tanácsokat – tartalmazza.

Hagyományos (Lázár János)... Fotó: Segesvári Csaba
Hagyományos (Lázár János)... Fotó: Segesvári Csaba

Az természetesen nem meglepő, hogy mindenkitől elvárják az ápoltságot és az alkalomhoz illő ruházatot, de mindkét nem esetében részletesen kidolgozták a hajviselettel, kéz- és körömápolással, arcápolással, ruházattal és kiegészítőkkel kapcsolatos tudnivalókat. A hölgyek figyelmét felhívják például arra, hogy kerüljék a túlzottan szoláriumozott bőrszínt, a körmük ne legyen nagyon hosszú – hiszen ez „mindig a dologtalanság jele volt" –, a szoknyájuk viszont legalább combközépig érjen. Nem tanácsos a vállakat és a kart fedetlenül hagyó nyári felső, és nem való a hivatalba a farmer. Az ékszerekkel kapcsolatban pedig elvárás, hogy a köztisztviselő ne tűnjön „karácsonyfának", ezért vékony láncból legfeljebb kettőt, gyűrűből pedig a jegygyűrűn kívül mindkét kezén maximum egyet hordjon.

...és formabontó (Botka László) munka közben. Fotó: Karnok Csaba
...és formabontó (Botka László) munka közben. Fotó: Karnok Csaba

Legalább ennyi előírás vonatkozik a férfiakra is: a rövid (de nem kopaszra vágott) haj, a rendszeres borotválkozás vagy ápolt szakáll, bajusz, az elegáns, de nem hivalkodó óra, a jó minőségű bőrcipő alapkövetelmény. Ezenfelül az öltöny viselése télen-nyáron kötelező, a nyakkendő pedig csak akkor maradhat el, ha a hidegben a zakó alatt kereknyakú pulóvert visel az illető. A zokni természetesen ne fehér vagy világos, esetleg mintás, hanem az öltönnyel és cipővel harmonizáló legyen. Végh Ibolya kérdésünkre elmondta: előfordult már, hogy fiatalabb kolléganőit megkérte, másnap visszafogottabb öltözékben jelenjenek meg, de komoly következménye nem volt még annak, ha valaki nem tartotta be az előírásokat.

Makó András, a vásárhelyi polgármesteri hivatal irodavezetője a hosszú haját megtarthatta, de a nyakkendő viselete neki is kötelező. Fotó: Tésik Attila
Makó András, a vásárhelyi polgármesteri hivatal irodavezetője a hosszú haját megtarthatta, de a nyakkendő viselete neki is kötelező. Fotó: Tésik Attila

Megkérdeztük Lázár Jánost, miért tartja fontosnak az ilyen részletekbe menő szabályozást. A városvezető lapunknak úgy nyilatkozott: az önkormányzatnak elsődlegesen szolgáltató feladata van. Ahhoz, hogy az ügyfélben kialakuljon a bizalom, elengedhetetlen, hogy a köztisztviselő ne csak gondolataiban legyen rendezett és felkészült, hanem megjelenésében is. Ez Magyarországon sajnos még nem evidencia.

Szeged főhivatalnoka, Mózes Ervin jegyző saját magának is engedélyezi a lazább viseletet. Fotó: Segesvári Csaba
Szeged "főhivatalnoka", Mózes Ervin jegyző saját magának is engedélyezi
a lazább viseletet. Fotó: Segesvári Csaba

Fölöslegesnek tartja viszont az ilyen jellegű előírásokat Botka László, Szeged polgármestere. Kérdésünkre elmondta: alapvető elvárás, hogy a köztisztviselők ápoltak, önmagukra igényesek legyenek – nemcsak a vezető beosztásúak, de az ügyfelekkel foglalkozók is. Mindez azonban hozzátartozik a köztisztviselői mentalitáshoz, magától értetődő, íratlan szabály, tette hozzá Botka, akinek 6 éves városházi munkája során nem fordult még elő, hogy valakit ilyen okból figyelmeztetnie kelljen. Éppen ezért ő túlzónak tartja ezt a mindenre kitérő szabályozást.

Húsz éve hosszú a haja

Nem enged hajának a hosszából Makó András, aki a vásárhelyi polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője. Bár Lázár János polgármester többször, nyilvános rendezvényeken is tett már humoros megjegyzést a köztisztviselő hajviseletére, az irodavezetőtől megtudtuk: ez csupán élcelődés, nem komoly konfliktus. A most negyvenéves Makó András hozzátette, nem fogja levágatni a haját, mert ez hozzá tartozik a személyiségéhez. Körülbelül 18 éves kora óta hosszú haja van egyébként, olyan is volt, hogy hátközépig ért. Felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes körülnézni a parlamentben: Kövér László és Deutsch Tamás frizurája közel sem nevezhető hagyományosnak.

Vidéken nem írják elő

Szentesen nincsenek öltözködési szabályok. Sztantics Csaba jegyző kérdésünkre elmondta: nyilván minden dolgozójuktól elvárják az ápolt megjelenést és az évszaknak megfelelő ruházatot, de ez nem feltétlenül jelent öltönyt és kosztümöt. A jegyző hozzátette, ebből még soha nem származott probléma a hivatalban. Ugyanerről számolt be Bánfi Margit makói jegyző és Szubally Brúnó, Csongrád aljegyzője is. Mindketten azt mondták: köztisztviselőik tisztában vannak azzal, mikor hogyan illik megjelenni, ezért nincs szükség ezzel kapcsolatos szabályozásra.

Nadrágtartó: praktikus. Fotó: DM/DV
Nadrágtartó: praktikus. Fotó: DM/DV

Nadrágtartó: praktikus

Messziről megismerni Szentes polgármesterét, Szirbik Imrét (képünkön, fotó: Tésik Attila), amikor a rá annyira jellemző nadrágtartói egyikét viseli. A városvezető elárulta: mindenki dizájnelemnek hiszi azt, ami egyszerűen csak praktikus. Lazább, kényelmesebb munkavégzést tesz ugyanis lehetővé, mintha övet hordana.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. sajt 2008. augusztus 12. 16:25
  „Az.”
 • 46. Fegor 2008. augusztus 12. 10:04
  „végre egy értelmes, jól strukturált, tisztán érthető hozzászólás!”
 • 45. Kanada 2008. augusztus 12. 05:10
  „Az alkotmanyos parancsra cselekvok,"nyakkendosok" hol vannak?Kernem a forumot,ha tudnak egyet,irjak mar meg.
  A fegyveresek,a jogi szolgalat,az allam,a nyomozok vedik a "koztarsasagot´.Milyen alkotmanyos koztarsasagot vedenek? A bizonyitekot magukra csinaltak maguk ellen.Aki nem cselekszik az alkotmany ellen,azt bun uldozni,ellehetetleniteni,kinozni, jogfosztott allapotban tartani,azt bun kifosztani,bun nem vedeni,vagy barmilyen alkotmanyellenes es ugyellenes jogszabalyra hivatkozva a torvenyesseg latszatat keltve bun terrorizalni.
  Pl.ha az onkormanyzati kepviselok tobbsege nem jogasz,ugy mondom,hogy a jogi labirintusban jaratlan de mondhatom ugy is,,jogi analfabeta.Nem sertoleg teszem,de nincs jogasz vegzettseguk es engedelyuk,de forditva is igaz.Van jogasz engedely de mas tanult vegzettseg vagy hobbi sincs.Szoval mindenben analfabeta,csak az engedelyezett szakmajaban nem.A baj csak ott kezdodik,amikor az egyetlen szakmajat sem erti,vagy nem akarja erteni.Szoval,a nem jogasz kepviselo bizva a jogasz "tudataban"es "segitokeszsegeben" szavaz,mint nem jogasz jogi ugyben.De a helyi rendelet ellentmond az alkotmanyban vedett emberi jogok barmelyikenek.Ebben az esetben a helyi rendelet,hiaba van tobbsegileg megszavaztatva,megis az alkotmany ertelmeben hatalyon kivuli.Az a jogi szakember,aki az alkotmany hatalytalanito erejet nem tartja be,vagyis a nem hatalyos,de megszavazott helyi rendeletet alkalmazza es ezzel barkinek kart okoz jogai gyakorlasaban,a karokozas miatt mint szemelyes egyeni akaratbol onmagara vallalt adossagot,kamataival egyutt koteles a karosultnak visszaadni,akar egeszben,akar reszletekben a teljes ertek erejeig meg torvenyes jogutoda reven is.Mivel munkakori megbizatasa nem terjed ki alkotmanytagado intezkedesere,ezert munkakoreben nem a munkakori utasitast kovette es fizetett munkaidoban sajat ugyeit intezte.Ugyanis barkinek jogaban all onmagara vallani a btk-bol barmely jogkotelezettseget magara vallalni.De ez nem munkakori kotelezettseg.Az a felelos vezeto,aki elturi vagy vedi ezen iranyu magankezdemenyezeseket,bunreszesseget vallal onmagara.Ezt nem kenyszeriti ra senki.
  Ugy erzem,hogy itt az alkotmany ertelme(emberi jogok) IS kotheto a nyakkendohoz.
  Tovabbi kellemes,izleses oltozkodest kivanok minden forumozonak es ne felejtsek el a nyakkendo viseletet.
  Udvozlettel:id.
  IR”
 • 44. mackó 2008. augusztus 11. 09:42
  „Ha rendesen felvannak öltözve (Ehhez mindenkinek kell, hogy esze legyen) akkor mindegy milyen ruha van az emberen. Én inkább viselkedést tanítanék nekik, meg rugalmasabb munkatempót.Mert szerintem túl sokan vannak és jól eltöltik a 8 órát, jó fiziért.”
 • 43. Írástudatlan. 2008. augusztus 09. 08:34
  „Tistelt SAJT! Én nem dúrkálok senki zsebébe! Eszem ágában sincs!Mert én is egy visszatetsző dolognak tartom!Bizonyára nem elég figyelmesen ólvsata el a hozzászólásomat.Kérem ha van rá ideje ezt tegye meg.Eszemágában sem vólt a beosztottakat az osztályvezetőkhöz hasonlítani.A 60.-70.-ezer ruhapénzt sem sajnálom tőllük.Én csak arra utaltam hogy van ahol még munkaruhát sem adnak.Vagy nem hiszi el?Egyépként olyan dólgokról is írt nekem amiről én nem is tettem említést.Pl.hogy hogyan vólt munkalehetőség a múltrendszerben?Stb.Én úgy érzem hogy nem hasonlítottam össze az egyszerű beosztottakat az urakkal ahogy ön azt írta nekem.Sőt!De nem is kell nekem itt mentegetőznöm mert aki figyelmesen elólvassa a hozzászólásomat az biztosan megérti belőlle a lényeget aki pedig nem az vessen magára!”
 • 42. Fegor 2008. augusztus 08. 17:47
  „nem volt mindenkinek munkája az ánti világban. dehogyis volt! mindenkinek volt _munkahelye_. nem mindegy. ugyanúgy volt munkanélküliség akkor is, csak az akkorit ma már rejtett munkanélküliségnek hívják. mi a munkahelyünkön kapunk munkaruhát és védőöltözetet is. egyszer majd kiszámolom, hogy ez évente mennyibe fáj a cégnek. szerintem a vásárhelyi hivatalban kifejezetten szolgálatkészek az ügyintézők. nekem legalábbis ez a tapasztalatom velük. persze az is igaz, hogy én is úgy kezelem őket, hogy ne legyen okuk panaszra, nem fellengzősködöm velük, nem játszom az eszemet, udvarias vagyok. (ellentétben az itteni hozzászólásaimmal.)”
 • 41. sajt 2008. augusztus 08. 14:52
  „Írástudatlan

  Értem, amit ír. Alapvető betegségnek tartom a másik zsebében turkálást. Az emberek nehezen viselik a saját életüket, ha látják, más esetleg jobban él. Persze, van különbség munkahely és munkahely között, de szerintem ez teljesen más tészta. Úgy gondolom nem releváns, ha a fenti témára valaki rávágja, hogy könnyű nekik abból a fizetésből, még ruhapénzt is kapnak, bezzeg máshol...

  Írástudatlan. 2008.08.06 10:03
  "Most ebben a nagy demokráciában meg azon vitatkozunk hogy hogyan őltőzködjenek városunk nagyjai."
  Nem városunk nagyjairól van szó, hanem az önkormányzatnál dolgozókról. Vagy a titkárnőket és az okmányirodán az ügyfeleket fogadó munkatársat is városunk nagyjai közé sorolja?

  Arról meg hogy milyen volt azelőtt, mikor mindenkinek volt "munkája", és milyen a mostani nagy demokráciában külön topicot lehetne nyitni, Dunát lehet rekeszteni azokkal, akik visszasírják azokat az időket... Pedig hát mindannyian tudjuk miből volt mindenkinek "munkája".”
 • 40. másik szolgáltató 2008. augusztus 08. 12:51
  „Mivel az Önkrományzatoknál ügyfelek ügyeit intézik az a véleményem, hogy az ügyintéző és vezető legyen emberi módon öltözködve. Bizalmasabb az ügyféllel kialakuló kapcsolat. Az ügyfél nem az ügyintéző ruhájáért, hanem az intézkedés módjáért, hozzáértésért, segítőkészségért megy be a hivalba. Persze ha ez nincs, lehet elrettentő tiszteletet kivívni az ügyféllel szemben való túlöltözöttséggel is. Valóban ez a HIVATALOS, de közben mit érez az egyszerű ügyfél, ha szerény öltözetben bemegy az URAK-hoz.
  Bár voltak már ilyen előírások a 60-as 70-es években is.”
 • 39. Írástudatlan. 2008. augusztus 08. 10:57
  „Tisztelt fórumozó társaim.A félre értések elkerülése végett nem a beosztottaknak magas a bére ha nem az osztályvezetőké!Aki az írógépet illetve most már a számítógépet veri égész nap illetve lót fut azé természetesen kevés!Az osztály vezetők 500.000.-ft.-os fizetését nem a kis ujjamból szoptam ki ha nem a legutóbbi telefonos fórumon betelefonált egy idős hőlgy hogy valamit nem intéztek el neki a többszöri reklamálására sem.Akkor azt mondta a Lázár János pólgármester úr a város fülehallatára hogy illene az osztály vezető úrnak havi 5000.000.ft.-os fizetésért tennie is valamit!Ez bizony így vólt!Nem tudom hogy valaki más nézte e ezt a telefonos fórumot?Mert ha igen akkor az is alátámaszthatná ezt a tényt.Hangsúlyozom hogy nem én találtam ki ez megtőrtént.Ha a pólgármester úr nem mondott igazat akkor én félre lettem tájékoztatva!A ruha pénzel kapcsolatban pedig len aki kevesli a 60.-70.-ft-os ruhapénzt azt meg kell nyugtatnom hogy nagyon sok munkahelyen nem hogy ruhapénzt nem adnak de még munkaruhát sem!És ennek ellenére is tellik ruhára.Igaz nem csinosra mert a dúrkálóból van mivel csak arra tellik.Ezért azt mondom hogy akát hogy is van aki az önkórmányzatnál dólgozoik legyen az beosztott is biztosan nem havi 45.000.-ft.-ért gályázik és telhet neki ha nem is flancos ruhára de egy valamire valóra igen.Remélem nem sértettem meg olyanokat akik ott dólgznak mert nem bántó szándékkal írtam ezeket.Csak szemléltetni szerettem vólna hogy milyen más munkahahelyek is léteznek.”
 • 38. kanadas 2008. augusztus 07. 21:23
  „JB007
  Szogi Andrea peldamutato korultekintessel megirt cikkenek a cime:A ruha IS teszi a hivatalnokot.
  Az elso mondatban:...Hodmezovasarhely.Szigoru szabalyok irjak elo,hogy hogyan kell megjelenniuk a vasarheyli polgarmesteri hivatalban dolgozo tisztviseloknek....
  Engem a cikk cimebol megragadott az "IS" es ez az "is" a legfontosabb a munkakor teljesiteseben mert ez a ket betu olyan ertelmi azonosito,amely jogkotelezettsegeket von magaval.Itt most teljesen mindegy,hogy a munkakori leiras tartalmazza-e a nyakkendot vagy nem,ugyanis az alkotmany nyiltan kimondja,hogy minden egyes embernek be kell tartani az alkotmanyt.Az itt nem kerdes,hogy miert nem tartjak be,itt ez allitas,hogy mit nem tartanak be,es mekkora kart(adossagot) vallal onmagara ezzel az illeto.
  Kulonben akinek nem nyakkendoje,az ne vegye magara.
  Rozsa Imre”
 • 37. JB007 2008. augusztus 07. 18:22
  „A 33. hsz. és a cikk között van összefüggés? Vagy csak én nem tudok olvasni a sorok között?”
 • 36. kanadas 2008. augusztus 07. 17:12
  „Orbit,
  nem vagyok 100-as,de 100%-an meg vagyok gyozodve,hogy az Alkotmany miertunk van.”
 • 35. orbit 2008. augusztus 07. 15:41
  „Ki ez a kanadas Rozsa Imre? Ez 100-as?”
 • 34. öltözködni is tudni kell 2008. augusztus 06. 23:01
  „Szirbiket csak a legelső ülésen láttam "nadrágtartóban" ülni. Szólhattak neki, hogy a parlamentben ez nem illendő viselet?”
 • 33. kanadas 2008. augusztus 06. 20:33
  „A latszat csal,megteveszto ,elterelo ut a tartalmi valosaggal szemben.A jogelod es jogutod torvenyes kapcsolata a jogfolytonossag.Gondolok itt a nyakkendo jogelodjere.
  A tulajdonjog jogfolytonossagi igazolasa a bizonyitek a torvenyek el nem evulo tulajdonjoganak letere.Ha a tulajdonjog jogfolytonossagaban jogellenesseg altali szakadas talalhato,akkor a torvenyes jogos tulajdonos egyedul a jogellenes beavatkozas elotti,eredeti tulajdonos es annak a tulajdonosnak orokles jogan a jogutoda az eredeti tulajdonos es ez a jog nem evul el.Az elevulest akarok az Alkotmanyt akarjak elevultetni,ami demokracia ellenes.Az olyan torvenyertelmezes,amely az Alkotmanyt hatalyon kivul helyezi,bunugy.Pl. a PTK 679&(1) Az orokos(jogutod) a hagyateki tartozasert a hagyatek targyaival es annak hasznaival felel a hitelezonek.Amennyiben a koveteles es ervenyesiteskor a hagyatek targyai vagy hasznai nincsenek az orokos birtokaban,annyiban az orokos oroksege erejeig egyeni vagyonaval is felel.Ez a torveny 1959-ben keszult,amely elkeszitesekor is hatalyon kivul volt,ugyanis Alkotmanyellenes volt.Az Alkotmany nem engedte,hogy hatalyban legyen,mert ellene ment.Azetrt,mert ellentmond a tulajdonjog elevulhetetlen parancsanak .A tartozas(adossag) a tulajodnjogi ertek resze.Ha a tulajodnjog nem evul el,akkor a tulajdonjogi igeny sem tud elevulni.
  Tehat,azok,akik akarmilyen szepen vannak is feloltozve,de a munkajukkal kart okoznak,mert az Alkotmany ertelmeben nem tartjak be a torvenyt,azok adosokka vallnak.Az adossaguk torlesztese,mivel tulajodjogi ertek resze,nem evul el az Alkotmany ertelmevben,a teljes visszafizetesig.Az ilyen adossagnak reszletekben tobb generacio is reszeve valik.Ennek tudataban es felelossegeben szerintem a karokozo barmilyen nyakkendot vagy kosztumot visel,kotelezheto az okozott kar teritesere. Rozsa Imre”
 • 32. korte 2008. augusztus 06. 19:21
  „sajt!


  Vásárhelyen születtem ezért olvasom a lapot a neten. Tudod érdekel mi történik a városban. Ebben mi a furcsa?”
 • 31. mackó 2008. augusztus 06. 19:13
  „lj. mindig kitalál valami gyerekes dolgot hogy felhívja magára a figyelmet, mert ha nem közöl róla a sajtó valamit akkor meg van a baj.
  Lj egy öntelt, diktátor, annyira összeszedte már magát, (pedig sokáig egy öltönyben járt Valamikor az elején) hogy azt hiszi mindenkinek parancsolhat. Már csak azt kellene az ott dolgozóknak, hogy ha megjelenik az Úr akkor földig hajoljanak.
  Ő ezt szeretné, hogy mindenki a lába alőtt heverne.
  Undorító mint egy kis király úgy uralkodik a város felett, aki nem ért vele egyet azt megfélemlíti, letiporja az egész családjával együtt.”
 • 30. selas 2008. augusztus 06. 17:45
  „Sajt.
  Ezek a cikkek a vilaghalon vannak,igy barki,barhol olvashatja az egesz vilagon,akit erdekel,vagy aki business befektetest keres,meghozza a hozzaszolasokkal egyutt.”
 • 29. sajt 2008. augusztus 06. 15:04
  „korte

  Te, mint az ország másik részén dolgozó köztisztviselő, te el szoktad olvasni a délmagyart? Kötekedés nélkül, őszinte kíváncsisággal kérdezem”
 • 28. nanemaaa 2008. augusztus 06. 14:55
  „Csak azután nehogy túlnapozd magad, mert a lebarnulás a kipihentség és az anyagi jólét jelképe és majd irritálja az ügyfeleket.....azután úgy kirúgnak, hogy csak nyekkensz.
  Egyébként ha valakit eleve ilyen feltételekkel vesznek fel, akkor annak szava sem lehet. Ugyanakkor, ha egy működő munkahelyre szabnak utólag szigorító szabályokat, akkor ott már jogos elvárás lehet, hogy ha változtatnak a munkafeltételeken, akkor teremtsék meg a feltételeit is.
  Ez nekem kicsit olyan, mint ha új rendfőnök érkezik az apácazárdába, majd első intézkedéseként kihirdeti: "Mától bordélyház vagyunk, minden itt lakó köteles naponta 20 menetet lebonyolítani."”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb áruházat épít Vásárhelyen az Aldi

Hódmezővásárhely - Újabb áruházat épít Vásárhelyen, a Szántó Kovács János utca végén az Aldi, az építési engedélyt már megkapta a vállalkozás. Tovább olvasom