Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A rutinból vezetők miatt mindenki óvatosabb lett

Hódmezővásárhely - Még mindig nem vették tudomásul a sofőrök, hogy tavaly óta a jobbkéz-szabály érvényes Vásárhely belvárosában. A 30-as korlátozás bevezetésekor leszerelték az elsőbbségadás kötelező táblákat – azóta a rutinból vezetők miatt a szabályosan közlekedők ott is megállnak, ahol nem kellene.
Tavaly óta nincs elsőbbségadás kötelező tábla a vásárhelyi belvárosban, a Petőfi, Andrássy, Kaszap, Tóalj, Szőnyi utca és a Kossuth tér közé eső területen, akkor helyezték ki ugyanis a 30-as sebességkorlátozó táblákat. A közlekedők számára azóta a jobbkéz-szabály érvényes. Azaz – többek tapasztalata szerint – csak lenne, a vezetők többsége ugyanis a régi beidegződés szerint közlekedik. A belvárosban egyébként csak óvatosan érdemes araszolni, főleg a gyakorlatilag összevissza, járdán, forgalommal szemközt, körültekintés nélkül cikázó kerékpárosok miatt. De a parkolókból körültekintés nélkül kitolató kocsik is erre intik az embert, haladjon bármilyen közlekedési eszközzel.

A jobbkéz-szabály értelmében a Szőnyi utca felől az Oldalkosárra behajtó járműveknek el kellene engedniük az Árpád utcáról, azaz jobbról érkezőket. Kipróbáltuk: kigurultunk a bal oldali sarkon álló ház takarásából a kereszteződésbe – s ha nem fékezünk erőteljesen, most minimum a kórházban feküdnénk. A nekünk balról érkező teherautós dudált, villogott, s élénk gesztusokkal mutatta, mi a véleménye rólunk. Nem vette észre, hogy őt narancssárga táblán figyelmeztette a felirat, miszerint a forgalmi rend megváltozott. – Nem szokott itt baleset lenni. Azaz mégiscsak: nyáron egy figyelmetlen autós a kollégium előtti parkolóból tolatott ki épp egy autóbusz elé – mondta a kereszteződés közelében lakó Kovács Ferenc. Elárulta: maga óvatosan autózik, lassít ott, ahol régen is lassítani kellett.

Csak megszokásból állt meg a fehér autós az Oldalkosár utca 11. szám melletti kereszteződésben. Fotó: Tésik Attila
Csak megszokásból állt meg a fehér autós az Oldalkosár utca 11. szám melletti kereszteződésben.
Fotó: Tésik Attila

Az Oldalkosáron cammogtunk tovább az előírt 30-cal, s közben bennünket vagy ötvennel kerülgettek a fénykürtölő, dudáló autósok. Egyikük befordult az üzletsor felé, s miután leparkolt, szóba is állt velünk. – Gyakran járok erre, s fizettem is már büntetést gyorshajtásért, akkor a negyvenet léptem túl vagy hússzal – mondta a névtelenséget kérő mazdás, aki szerint a forgalmat elsősorban a közeli iskolába tartó gyerekek miatt kell lelassítani.

A parkolóból a Csengettyű köz felé kanyarodva nagy meglepetésben volt részünk. Az egyirányú utcából úgy tolatott ki egy ezüstszínű Ford személygépkocsi, hogy vezetője különösen nem is zavartatta magát amiatt, hogy szabálytalanságával négy másik járművet is feltart. A következő meglepetés közvetlen a szalag-tízemeletes utáni kanyar melletti parkolónál ért bennünket. Itt ugyanis a megmaradt elsőbbségadás kötelező táblát figyelemre sem méltatva egy skodás vágódott ki elénk – balról, azaz duplán is szabálytalankodva.

Legfeljebb koccantak

Mindezek ellenére kifejezetten a jobbkéz-szabály megszegése miatt az utóbbi időben nem történt baleset a vásárhelyi belvárosban. Figyelmetlenségből azonban már több koccanás is történt, általában az Andrássy úti kirakatsornál – tudtuk meg a városi rendőrkapitányságtól.

Olvasóink írták

 • 14. varadipal 2009. február 10. 08:52
  „Nem tudta a jobbkéz/szabály/, mit csinál a bal.
  A jobbkéz-szabály egyébként is rossz, sokan nem tudják melyik a jobb és melyik a bal kezük.Az egyszerűség kedvéért: a többség a jobb kezével eszik, a ballal töröl.”
 • 13. walaki 2009. január 23. 10:55
  „Az Andrássy utca mindenféleképpen egy elcseszett tervezés, mégpedig a parkolók kialakítása miatt és a papírbolt melletti utca kereszteződése miatt. Aki már parkolt az üzletsorok előtt, az tudja, hogy milyen nehéz onnan kiállni, mivel az autóval félig ki kell tolatni az útra a forgalom elé, hogy az ember egyáltalán lássa a forgalmat. Jobb lett volna -szerintem- a parkolókat "halszálkára" felfesteni (ferde beállással), hogy legalább hátra könnyebben ki lehessen látni (úgyis egyirányú az út), na meg nem kellene a nagyobb autóknak egészen a bicikliútig kitolatni (veszélyeztetve a bicikliseket is), hogy ki tudjon fordulni.... A másik a papírbolt melletti kereszteződés, ami összeköti a Petőfi utcát az Andrássyval. Aki onnan jön, mindenféleképpen meg kell állnia, mert a bicikliseket el kell várni, hogy ki tudjon kanyarodni, tehát aki az Andrássyn közlekedik, annak meg kell várnia, míg az az autós elengedi a bicikliseket, és csak utána tud továbbmenni, ezáltal az Emlékpont előtti kereszteződésnél (ami szintén egy nem túl szerencsés része az úthálózatnak) is feltorlódik a forgalom...”
 • 12. Norman_Bates 2009. január 23. 08:00
  „Ejfe: Hát ja! Valszeg, most is nézegeti a térképet, és töri az agyát, hogy hovA lehetne bepaszírozni egy körforgalmat, vagy szétszórni néhány megállni tilos táblát, a lényeg, hogy meg legyen a látszat, mintha dolgoznának, így elmondhatja magáról, hogy nem a semmiért veszi fel a nagy lóvét. Kíváncsi vagyok mi lesz az új project?! Ledlámpákkal bevilágítot körforgalom közepén elhelyezett 3 sávos kerékpárút?!! ......"Wááááááá.... apámmm Ilyen seholsincs".
  Lehet, jobban járnánk, ha ezek a csávók csak símán felvennék a fizetésüket és semmit nem csinálnának, ezt most komolyan mondom - Léci! ne csináljatok már semmit! NAAA... LÉCILÉCI!”
 • 11. Ladisz 2009. január 22. 11:15
  „Én is azt mondom ,hogy Vásárhely közlekedését igencsak tönkretették ! Ami működött azt megszüntették! De miért? A jól közlekedhető utcákat leszűkítették a kerékpáruttal,most meg a belváros közlekedése a jobbkézszabállyal.... Ezt nem lehet érteni mi folyik itt!”
 • 10. nemtom 2009. január 21. 20:14
  „hááát a morél enyhén szolva hááát ganyé ha aki kitalákta az az iroasztal mellöl sikerült létrehozni nem szivesen mondok ilyet de ött tüvel kötött ha tudja egyáltalán mi az ??????”
 • 9. efje 2009. január 21. 18:21
  „Miért kell hozzányúlni olyan dolgokhoz amikkel nincs baj? Ez is Ékes úr agyából pattant ki? Az emberek nyilvánvalóan nem szeretik és nem is szükségeltetik. Ettől nem lesznek illedelmesebbek az autósok.”
 • 8. Én2 2009. január 21. 17:25
  „Mondom én, hogy vásárhelyen szar a közlekedés, olyan emberek találják ki ezeket , jobbkézszabály stb. akiknek finngjuk sincs a közlekedéshez.Nem nehezíteni kellene hanem könnyíteni a kozlekedést.Sajnos vásárhelyen nincs hozzáértő ember vagyis nem engedik közelükbe csak fajankók vannak.”
 • 7. aranka2 2009. január 21. 12:01
  „Nagyon szemléletes, jó írás. Kitűnően mutatja, mennyire züllött egész közlekedésünk - vagy a morál ebben az országban?”
 • 6. horgy 2009. január 21. 09:26
  „Én még nem láttam soha, hogy egy busz elsőbbséget adott volna valakinek az oldalkosáron. Valaki okos volt nagyon aki kitalálta az egészet.”
 • 5. Norman_Bates 2009. január 21. 07:38
  „JB007: az valszeg nem az oldalkosár útcán volt.
  A jobbkézszabálynak az lenne a lényege, hogy ha pl. egy pöcs utcába végig elsőőbsége lenne, akkor végigszáguldana 60-70-el és akinek elssőbséget kellene adnia az nem biztos, hogy észre venné a szűk utcába.
  Itt mondjuzk annyira nem indokolt, nem is értem miért tértek rá, sok baleset volt? kötve hiszem. na mindegy. Majd lesz.
  Lehet, azt kéne, hogy projektorral a tizes falára vetíteni: "WAZE! TARTSD BE A JOBBKÉZSZABÁLYT" úgy talán észrevennék.”
 • 4. JB007 2009. január 20. 20:40
  „"Itt ugyanis a megmaradt elsőbbségadás kötelező táblát figyelemre sem méltatva egy skodás vágódott ki elénk - balról, azaz duplán is szabálytalankodva."
  Miért is duplán? Ha tábla van nincs jobbkéz-szabály, ha a jobbkéz-szabály van érvényben, akkor nincs tábla. Vagy egyszerre lehet érvényes mindkettő? Vagy a Skodán van a lényeg?

  A kertváros egy része (Ady Endrétől keletre a tehermentesítőig) is jobbkezes, érdekes szituációkkal. Totál figyelmetlen, értetlen kerékpárosok, autósok vadászterülete, mindennapos fék- és fogcsikorgatásokkal.”
 • 3. trixi11 2009. január 20. 19:31
  „És igazából én sem értem, hogy a belvárosban miért így kell közlekedni...”
 • 2. trixi11 2009. január 20. 19:29
  „Sajnos a kishomoki közlekedőkre is ugyanez a jellemző, arról nem beszélve, hogy versenypályának tekintik ezeket a szűk utcákat. Én úgy látom, hogy sokan nem is ismerik a KRESZ erre vonatkozó részét!!”
 • 1. nemtom 2009. január 20. 18:53
  „ezt az agyatlanságot aki kitalálta áljon ott minden keresztezödésbe én vigyázok mert nem akarom össze törni a verdát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Yamahát vett a vásárhelyi zeneiskola

Hódmezővásárhely - Új hangversenyzongorát vásárolt a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú… Tovább olvasom