Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A skype-oló nyugdíjas már haladó

Hódmezővásárhely - Számítástechnikai ismereteket oktatnak önkéntes diákok nyugdíjasoknak Vásárhelyen, ahol szerdán a HISZK Gregus Máté Tagintézményben startolt a karitatív program. A 16. évüket betöltött fiatalok összesen 64 tevékenység közül választhatnak. Ebédet hordhatnak időseknek, kutyát sétáltathatnak, vagy akár reklámfilmet készíthetnek – önkéntesként.
– Először be kell írni a jelszót – magyarázták szerda délután a vásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézmény önkéntes diákjai a nyugdíjasoknak az iskola számítógéptermében. – Még a gép bekapcsolása sem igazán megy – árulta el Délszegi Sándorné. A 66 éves Margit néni a karitatív program tanulója. – Az egyik lányom Németországban él, szeretném megtanulni, hogy kell skype-olni, így beszélgethetnénk – hallottuk a célt. – Én már haladó vagyok – vágta rá érdeklődésünkre a 76 éves Dürwanger Károlyné. – Kaptam az unokáimtól egy számítógépet. Skype-olni is tudok, de azért van mit tanulnom – ismerte el. Mindketten egyetértettek abban, jó kezdeményezés, hogy önkéntes diákok avatják be őket a számítógép világába. Pláne, hogy nem kerül egy fillérjükbe sem – tették hozzá nevetve.

A hódmezővásárhelyi nyugdíjasszövetség tagjainak lelkesen magyarázták a számítástechnika rejtelmeit a gregusos tanulók. Fotó: DM/DV
A hódmezővásárhelyi nyugdíjasszövetség tagjainak lelkesen magyarázták a számítástechnika rejtelmeit a gregusos tanulók. Fotó: DM/DV

Hetente hétfőtől csütörtökig (csoportokban) összesen 40 nyugdíjas tanulót oktat 12 önkéntes fiatal. A 11. évfolyamos Imre Edwin azt mondta, szívesen jelentkezett a karitatív programra. Nagyon szereti a számítástechnikát, örömmel osztja meg a tudását.

Vásárhelyen csütörtökön a Gregus Máté szakközépiskolában startolt az önkéntes diák segítői munka. A számítógépes oktatás csak egy a választható karitatív tevékenységek közül. Megírtuk: még tavaly októberben döntött a közgyűlés arról, hogy a 16. életévüket betöltött diákoknak a tanítás után, napi két órában vagy az oktatási szünetekben, háromhetes periódusokban lehetőségük lesz önkéntes segítői munkára. Kórházban, óvodákban, bölcsődékben, halmozottan sérült diákokat fejlesztő, hajléktalanokat ellátó, hátrányos helyzetű családokat segítő intézményekben, idősek otthonában vagy önkormányzati cégek ügyfélszolgálatain végzett feladatokba kapcsolódhatnak be.

A tanulókkal és az oktatási intézményekkel is egyeztetett a város, és ennek eredményeként összesen 64 karitatív tevékenység közül választhatnak a fiatalok. Ebédet hordhatnak időseknek, havat takaríthatnak, kutyát sétáltathatnak, iskolásokat korrepetálhatnak, vagy akár intézményt népszerűsítő plakátokat, reklámfilmet készíthetnek. A diákok a listából hármat választhatnak, az önkénteskedés előtt felkészítő kurzuson vesznek részt, illetve a szülők hozzájárulására is szükség van.
Az önkéntes társadalmi karitatív programhoz a város honlapján is lehet csatlakozni.

Olvasóink írták

 • 11. mókus51 2012. február 06. 18:05
  „No-no! ott az elején! Majd felettetek is eljár egyszer az idő!”
 • 10. Krampampuli 2012. február 03. 18:08
  „9. 9349779 2012.02.03. 17:33

  - jó volt ezt olvasni :)”
 • 9. csakugyirok 2012. február 03. 18:04
  „Nem akartam hozzászólni, a lényeget elmondták már előttem. Queenmargareth mégis szólásra késztet !
  Meg szeretném Tőle tudni (más utat nem tudok erre), hogy miért mérges ennyire ? Talán fején lett találva a szög egy másik cikkben ?
  Elnézést a többi hozzászólótól ezért a kis kitérőért”
 • 8. vajlingroka 2012. február 03. 14:53
  „balihoho: telejsen egyetértek! és gratulálok ahhoz, hogy így megtanulta ezt a műfajt is. még csak elütés sincs a hozzászólásban :) :)”
 • 7. balihoho 2012. február 03. 14:07
  „Azt viszont sajnálatosnak tartom, hogy a magyar közvélemény, a számítógép kezelést, az informatikát, a fiatalsággal köti össze. tanulni soha nem késő, és ha sok emberben nem élne annyi ellenszenv, a technikai dolgok, és tudás követelményekkel szemben, akkor talán életszínvonalunk és boldogulási lehetőségeink is jobbak lennének.”
 • 6. balihoho 2012. február 03. 14:00
  „Nekem sajnos, / 60 ) éves vagyok, nem adatott meg ilyen lehetőség. pár éve, azaz harmadik éve van számítógépem, és sajnos önerőből kellett megtanulnom, de a kezdeti nehézségek ellenére, ma azt mondom, megérte! Igaz hogy jövedelmemhez mérten, egy kicsit drága az internet, de sokoldalúsága miatt, már nem igen tudnám nélkülözni. Arról nem is szólva, hogy korábban írógéppel írtam leveleimet, ma pedig számítógép programja segítségével, ami, vissza emlékezve korábbi írógépes korszakomra, nagy fegyvertény, és nagy különbség. Csak meg kell írnom a levelet, kinyomtatni, és már mehet is. Nem beszélve, a közvetlenül küldhető elektronikus levelekről. Azóta hogy van gépem, a fotóimat is számítógépes fotóprogramokkal kezelem, és tárolom.”
 • 5. Queenmargareth 2012. február 03. 13:45
  „persze, hogy lehet, de nem szeretik az emberek a nyugdíjasokat, az öregségi nyugdíjasokat sem!!Sajnos”
 • 4. deszkás 2012. február 03. 12:05
  „Mi ebben az új és ördögi? Mentálisan is lehet jobb állapotban van mint egy mai fiatal. Ne adj isten még esetleg lepedőakrobata is lehet.”
 • 3. Queenmargareth 2012. február 03. 11:00
  „gondolom egy hsz-om sem ment át a fagyott levegőn.”
 • 2. Queenmargareth 2012. február 03. 10:44
  „Jogot és lehetőséget adni egy nyugdíjasnak?Felháborító, hiszen az ne utazzon, ne is netezzen, mert gazdagnak kiáltják ki”
 • 1. spiler 2012. február 03. 10:20
  „kényteken vagyok mert a gyerek már ritkán jön haza,mivel dolgozik nem keveset,sokba kerül az utazás,márciustól én is elvesztem a kedvezményt....KÍVÁNCSI VAGYOK MIKOR ADÓZTATJÁK EZT IS MEG?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészek a gyerekekért

Hódmezővásárhely - Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola hétvégére jótékonysági előadást szervez. Tovább olvasom