Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A soá áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely – Egyik óráról a másikra megváltozott minden, elhurcolták például egy falu egyharmadát – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a holokauszt (soá) áldozataira emlékező tegnapi rendezvényen a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium aulájában.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
– A zsidóság együtt harcolt velünk a háborúkban, békeidőben sport-, gazdasági és kulturális teljesítményével gazdagította a hazát. Feltette a kérdést: hogyan történhetett meg, hogy közülünk többeket megfosztottak jogaiktól, és kegyetlen módon megöltek? „Meghajtjuk fejünket az áldozatok előtt, emlékük legyen áldott" – mondta beszéde végén.

Köves Slomo ortodox rabbi Elie Wieselt idézte: „Egyik könyvében írja, egy 16 éves fiút megkínoztak, majd felakasztottak, aki könnyű súlya miatt sokat szenvedett. Valaki a tömegből megkérdezte, ki lóg ott a fán? Azt válaszolták, az Isten. A holokauszttal Istent ölte meg az ember – ez az ember tragédiája". Hozzáfűzte, akadtak hősök, akik kiálltak lelkiismeretük, az Isten mellett, és sok zsidót megmentettek. A bethlenes diákok műsora, Szigeti János túlélő visszaemlékezése (737 vásárhelyi zsidót hurcoltak el), zsidó ima és koszorúzás szerepelt még a Bethlen-programban.

Szigeti János holokauszt-túlélő is részt vett a gimnázium kegyeleti rendezvényen. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Szigeti János holokauszt-túlélő is részt vett a gimnázium kegyeleti rendezvényen. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A megemlékezés a zsinagóga kertjében folytatódott, ahol Kószó Péter alpolgármester idézte meg a vészkorszakot, megemlítve, az akkori vásárhelyi polgármester-helyettes, Bereczk Pál is szabotálta a gettók kialakítását. Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros kanadai elnöke beszédében kiemelte: a holokauszttagadás veszélyes, ezért kötelezettséget kell vállalnunk, össze kell fognunk azért, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus és hasonló gyűlöletkeltő eszmék ne terjedhessenek el – nehogy megismétlődhessen a soához hasonló tragédia.

Emlékezés és emlékeztetés Vásárhelyen, a zsinagóga kertjében található holokausz-emlékműnél. Fotó: A szerző felvétele
Emlékezés és emlékeztetés Vásárhelyen, a zsinagóga kertjében található holokausz-emlékműnél. Fotó: A szerző felvétele

„Április 16-át, a magyar holokauszt emléknapját inkább a szégyen, a magyar szégyen napjának nevezem. Már 1920-ban, a numerus claususszal kezdődött a történet, amit újabb 22 zsidótörvény és 685 miniszteri rendelet követett. A vidéki zsidóságot 2 hónap alatt gettókba gyűjtötték, és elindították a megsemmisítő táborokba. Ennek nem kellett volna így és ilyen intenzíven történnie; és az akkori zsidóvezetést is bűnösnek érzem a zsidóság elpusztításában, mert megnyugtató üzeneteket küldtek, arra hivatkoztak, Horthy Miklós kormányzó megmenti őket. Tévesen értelmezték a jeleket, a valóságot. Feladatunk ezért az emlékezés mellett az emlékeztetés" – közölte Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke.

A rendezvény végén a résztvevők a megemlékezés kavicsait helyezték el a Holokauszt Múzeumnál.

A tegnapi programban Steven T. Katz professzor tartott rendhagyó történelemórát, és konferenciát rendeztek Embermentés a vészkorszakban címmel az Emlékpont Múzeumban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Minibusz 2013. április 19. 07:46
  „Lehet mondani rám, hogy antiszemita meg érzéketlen meg minden ilyen vagyok!
  http://www.stop.hu/kulfold/eddig-is-tizmilliokba-kerult-a-mav-nak-a-holokauszt-per/909132/
  És ez 1 a sok közül.
  Egész nap mást sem hall meg olvas az ember, hogy így az antiszemitizmus, meg úgy a rasszizmus.
  És én meg nem vagyok toleráns, elfogadó, bűnbánó, megértő, támogató, felzárkoztató meg a fene tudja még mi nem vagyok.
  Elnézést, de hajnaltól estig gályázom, és amikor azt hallom meg látom meg olvasom, hogy most ilyen integrációt támogatnak az általunk befolyt adóból, most olyan kártérítés ilyen-olyan jogcímen, akkor persze, hogy elegem van már az egészből.
  A szüleim sem éltek még az "átkosba" sem, nem hogy előtte, és már nem is élnek.
  És én is szeretnék már egy kis pluszt kapni, mondjuk a "dolgozó ember napja", amikor is minket éltet a többi ember!
  Vagy emlékezzenek meg a 20 évemről, amióta fizetem az adót.
  És a véleményem az, hogy pont ezzel szaporítják azon emberek számát, akik a "kiválasztott" népet nem fogják szeretni, még ennyire sem.
  És akkor most lehet engem szélsőjobbozni!”
 • 26. vajlingroka 2013. április 18. 07:59
  „eddig szerintem még semmiben sem értettem egyet Dongóval, de most aláírom, hogy a kommunista rendszer és a náci rendszer gyilkosságai között nem tehetünk különbséget. Hogy az egyik ne lett volna megtervezett? Dehogynem! Hát máig kerülnek elő a besúgók, tartótisztek, stb. Nem lehet különbséget tenni a két rendszer áldozatai között, és egyik bűnöst sem szabad felmenteni!”
 • 25. Dongó 2013. április 18. 07:28
  „Macs-nak!
  Nem az év egy napján, hanem legalább 40-50 napján, ami talán lehetne túlzás is. Én letettem a virágot de nem a Glatfelder téren, hanem Recsken.
  A vitát, ami részemről nem volt az, lezárom, ha gondolod hát vitázz és keresd az igazad, szíved joga
  Tisztelettel: Dongó”
 • 24. macs 2013. április 17. 18:22
  „22. Dongó,
  tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni?
  Kérlek olvasd el még egyszer mit mondott Eichmann "magyaroknak köszönhetően 1944-ben a gettósítás és a szállítások gépezete olyan olajozottan működött, mint addig sehol másutt a megszállt Európában".
  Nem vagyunk bűnösök, se Te , se Én, de éppen a fentiek miatt, az év egy napján megállhatunk egy percre és fejet hajthatunk.
  Nem tudom, miből vontad le azt a következtetést, hogy a Gulágokban, Recsken elpusztultak halála enyhébb elbírálás alá esne, kevesebb szánalmat érdemelne? Rájuk minden év február 25-én emlékezünk, előttük ezen napon hajtunk fejet és Te is letehetsz egy szál virágot a Recski Emlékműre a Glatfelder téren.”
 • 23. Apátfalvi** 2013. április 17. 18:01
  „2.

  hülyegyerek, hogy harcolt volna mellettünk bármilyen "héber", ha munkaszolgálatos zászlóaljakba sorozva szedtek aknát, csüngtek fákon kikötve vagy éppen fagytak halálra betegen, alultápláltan???

  miért hülyék a szélsőjobbos emberpótlékok???!!!”
 • 22. Dongó 2013. április 17. 16:45
  „Macs-nak!
  Akkor Te is és én is bűnös vagyok? A Gulágon, a Recsken és az összes kommunista haláltáborokban elpusztult, szintén állatként elpusztult EMBEREK halála enyhébb elbírálás alá esik, kevesebb szánalmat érdemelnek?
  Tisztelettel kijelentem: igazságod vagyon de a kettős értékrendet bizonyítod vele.
  Tisztelettel: Dongó”
 • 21. queenmargareth1 2013. április 17. 15:39
  „Bocsánatkérés...ez a legnagyobb marhaság.

  "Ha egy tányért földhöz vágsz, mi történik?
  Darabokra törik...
  Igen, most menj és kérj bocsánatot tőle! Ugyanolyan lett, mielőtt ledobtad?"”
 • 20. mynameis 2013. április 17. 14:43
  „Pont az ellenkezőjét érik el.”
 • 19. acidrain 2013. április 17. 14:37
  „14.: "A társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának"
  - azaz problémák voltak az egyensúllyal.

  A gyárak, boltok igen magas százaléka volt ekkoriban már "amolyan kézen", orvosok, újságírók, professzorok csak közülük kerülhettek ki - mint ahogy hivatali állásokat is nagy százalékban ők vitték - nem beszélve a bankrendszerről.

  Technikailag elfoglalták az országot, és ezért nézte végig nyugodtan a szomszédja, ismerőse elvitelét a magyar, mert más esetben az életben nem szabadult volna tőlük.

  Most ugyanez a helyzet, csak verik a fejekbe folyamatosan, hogy "EZ MOST JÓ", meg "LÁTJÁTOK EZT NEM SZABAD",
  mert újra mindenhol ez látható: bankok, színház, újságírás, boltok, plázák - mind mind fennhatóság alatt.”
 • 18. THK 2013. április 17. 14:32
  „13. acidrain,
  feltűnhetett volna, hogy a cikk többesszámban, "háborúkat" említett, mégis úgy csúsztattad el, mintha kimondottan a II.vh-ról lett volna szó benne, ami elég furcsa gondolkodásmódra utal - különösen pont akkor, ha egyébként "jól informált" vagy”
 • 17. orszagzaszlo936 2013. április 17. 14:30
  „Az itt olvasottak alapján ismét megállapítható az, hogy egy zsidó ember halála magasabbrendű halál másokénál! Miért nem volt a leventékre emlékezve ilyen nagyszabású rendezvény Vásárhelyen? Mitől más egy recski, hortobágyi tábor lakójának halál? Miért más pl a Gulágon leventeként meghalt nagybátyám halála, mint egy korabeli zsidó fiúé? Semmiben, mégis másként emlékeznek a holokausztra és másként a többire! S ha majd mindenkire egyenlő mód emlékezhetünk, akkor nem lesznek sokak által kifogásolt kommentek!”
 • 16. ikszy 2013. április 17. 14:15
  „Akik ilyenekre képesek, mint elődeink és egyes hozzászólók a másik felekezetűvel, bőrszínűvel, gondolkodásúval szemben az egyéb aljasságokra is az volt s lesz a szomszédjával, iskolatársával szemben is. Boldogok a lelki szegények!”
 • 15. macs 2013. április 17. 14:12
  „11. Dongó,
  és egy kiegészítés:
  "Vallomásában Eichmann a magyar hatóságok és a csendőrség készségét a deportálások végrehajtásában mintaszerűnek ítéli meg. A halál örvényében, 1944-45 című, lényegében a magyar vészkorszakról szóló fejezetben Cesarani is elfogadja Eichmann vallomását, amit az az akasztófa árnyékában tett, miszerint a magyaroknak köszönhetően 1944-ben a gettósítás és a szállítások gépezete olyan olajozottan működött, mint addig sehol másutt a megszállt Európában."
  http://www.magyarhirlap.hu/ahogy_tetszik/eichmann_az_egyenruhas_menedzser.html”
 • 14. macs 2013. április 17. 14:00
  „11. Dongó,
  senki sem kezeli a magyarokat kollektív bűnösként, a diákokkal senki nem akar elhitetni ilyesmit. Itt mindössze arról van szó, hogy akkoriban a többség kvázi szó nélkül elnézte, hogy a szomszédját, a kollégáját, falubelijét, családjával egyetemben elhurcolják.
  És csak kérdezem, tudod mikor szavazta meg a magyar parlament az I. zsidótörvényt?
  Segítek, 1938-ban. (1938:XV. törvénycikk "A társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról")”
 • 13. acidrain 2013. április 17. 13:58
  „4.: Elég jól informált vagyok amúgy.

  A cikk azt írja: "együtt harcolt velünk"
  Te: "fegyvertelen munkaszolgálatra"

  Nem tudom, de valahogy nem tudom összemérni azt, hogy a nagyapám a fegyvert a melléhez szorítva várja a tankokat a lövészárokban akik a hazájára támadnak ÖNKÉNT - és azt hogy besorozott fegyvertelenek bögréket gyártanak, különben végük - aztán a hazára támadnak vagy, ahogy írod leléptek!”
 • 12. Zember 2013. április 17. 13:32
  „11. Dongó, én azt hiszem, nem lehet összemérni mindazokat a szörnyűségeket, amelyeket elsoroltál az iparszerű, megtervezett, pontosan kidolgozott technológiai sor kiépítésével megoldott emberirtással. Háborús veszteség, meghurcoltatás, megaláztatás, kifosztás - az embertelenségek sora végtelen - bármily szörnyű és megbocsáthatatlan, mégsem ugyanaz, mint állami emberfeldolgozó üzemet működtetni. Ez az a különbség, ami a holokausztot kiemeli a "mindennapos" (Boston!) borzalmak sorából.”
 • 11. Dongó 2013. április 17. 12:05
  „Üdv!
  Dr Lázár János a magyar nép nevében kért bocsánatot a zsidóktól. Miért, a magyar nép hurcolta el őket? Végtelenül sajnálom a történteket, de az év 365 napjából hányszor emlékezünk, szégyenkezünk és bocsánatot kérünk tőlük és ezt bele is verik a diákság fejébe, mint egy örökkön örökké hordozni kényszerült bűnt.
  NEM VAGYUNK BŰNÖSÖK!! Ha Lázár annak érzi magát, hát bűnhődjön.
  Évente 30-40-szer ki emlékezik meg az orosz fogságban elpusztultakról? Ki kér évente 30-40-szer bocsánatot Gulágért, Recskért, a paraszt elrabolt földjéért, lováért, tehenéért, tanyájáért? Hangsúlyozom, elítélem azt ami a zsidókkal történt, de még egyszer, NEM bűnös a Magyar! Ne szégyelje magát a magyar ember azért, amit nem követett el. Kollektív bűnösként kezelik a magyar nemzetet és ezt szeretnék a diákokkal is elhitetni.
  A hozzászólásommal SENKIT nem akartam megsérteni, csak csupán a figyelmet felhívni a kettős értékrendre, ami ebben az általam szeretett hazában van, és vállalom érte a felelősséget.
  Tisztelettel: Dongó”
 • 10. hős 2013. április 17. 12:02
  „Emlékezzünk!Emlékezzünk!Elmélkedjünk.Elmélkedjünk.Emlékezzünk!Havonta,hetente,naponta,óránként,mindig.Itt vannak,voltak,lesznek.Dicsértessék a Jézus Krisztus!Mindörökkön örökké!Ámen.”
 • 9. Zember 2013. április 17. 11:53
  „Hogy miért kell "negyedévente" emlékezni? Nem negyedévente kell: naponta, kedves barátaim, Mert, amint a véleményformálók többsége ezúttal is bizonyítja, a butaság, érzéketlenség, embertelenség minden nemzedékkel újjászületik. És csak néhány év kell (lásd 1920-´44-ig), hogy a közömbösség talajából sarjadt sárkányfogvetemény kikeljen. Magvetők pedig bőven akadnak itten, naponta. Hát ezért.”
 • 8. THK 2013. április 17. 11:32
  „7. Lacusch69,
  azért ugye megbocsátható, h más nem ismeri egy nicknév előéletét?
  (egyébként ha tudja, az csak még rosszabb fényt vet rá...)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen a Liszt Ferenc egyetem szimfonikusai

Már eddig is számos telt házas, színvonalas produkciónak adhatott otthont a megújult Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Tovább olvasom