Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A szabadság hősei

A Szabadság Hőse Emlékérmet hárman vehették át Hódmezővásárhelyen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából átadott kitüntetést a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László adományozta.
A Szabadság Hőse Emlékérmet hárman vehették át Hódmezővásárhelyen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából átadott kitüntetést a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László adományozta. Az egyik kitüntetett, Arany-Tóth Ferenc 1951 és 1955 között a Magyar Ellenállási Mozgalom tagjaként tevékenykedett. Jelszavuk révén – „Sír a magyar róna, ruszki csizma nyomja" – országos hírnévre tett szert a szerveződés. Szintén emlékérmet kapott Kopornyik Ferenc, aki 1956-ban Baján volt katona.

Október 24-én civilek akartak fegyvereket szerezni a laktanyából, tűzparancsot kapott, de nem volt hajlandó lőni, s átállt a forradalmárok oldalára. Lencse József is a Szabadság Hőse lett. Őt 1950-ben tartóztatta le az ÁVH, és Recskre internálták, '53-ban szabadult. 1956. október 27-én részt vett a forradalmi bizottság megalakításában – a mérleggyárban –, és megszervezték a helyi vállalatok munkástanácsait. A vásárhelyi Pro Urbe cím mellett Szabadság Hőse Emlékérmet kapott Kovács Lajos mezőgazdász is, aki 1956-ban főagronómusként a forradalom leveréséig többször szállított élelmiszert Budapestre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés ötvenhatos hősöknek a díszközgyűlésen

Ötvenhatos hősök helytállását ismerték el a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója… Tovább olvasom