Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A szántó kovácsos diákok összetartanak

Hátrányos megkülönböztetés éri a roma diákokat a Szántó Kovács János Általános Iskolában – hangzott el a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat legutóbbi közmeghallgatásán. Utánajártunk, és mi mást tapasztaltunk. A roma és nem roma diákok közösen tanulnak és játszanak, együtt járnak a szakkörökre.
Közös játék a szünetben. Fotó: Tésik Attila
A Szántó Kovács János Általános Iskolába 214 diák jár. Hetven százalékuk hátrányos helyzetű, a tanulók több mint harminc százaléka pedig halmozottan hátrányos helyzetű, s köztük kiemelkedően magas a romák aránya. A cigány kisebbségi önkormányzat legutóbbi közmeghallgatásán néhány szülő felvetette, hogy a Szél utcai intézményben másképp foglalkoznak a roma tanulókkal, mint a magyarokkal. Ezt azonnal cáfolta az intézmény igazgatója, Bagi Lászlóné. Annak jártunk utána, hogyan folyik az iskolában a tanítás, illetve hogyan töltik a tanulók mindennapjaikat.

Az iskolában integrációs pedagógiai rendszert vezettek be. Így elsősorban az egyéni fejlesztésre fektetik a hangsúlyt. Negyedévente szöveges értékelést kapnak a gyerekek, melynek elkészítése előtt konzultálnak a szülőkkel és különféle szakemberekkel.

Több sikeres pályázatot is benyújtott a Szántó Kovács-iskola. Ennek köszönhetően jelentős informatikai fejlesztést hajtottak végre. A diákokon kívül szüleik is ingyenesen elsajátíthatják a számítógép kezelését. Ezen kívül az Összetartó társadalom megteremtése című program segítségével igyekeznek minél többet tenni a hátrányos megkülönböztetés ellen. Délutánonként színjátszó-, életmód, sport és kézműves szakkörök várják a gyermekeket.
– Ricsi volt a férjem, amikor különféle népek életét mutattuk be. Mi a németeket húztuk, így bajor népviseletbe öltöztünk, és sváb verseket is előadtunk – árulta el Ajtai Bianka, a vásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskola ötödikese.

Biankát leginkább a színjátszás vonzza. Színésznő szeretne lenni. Ha ez az álma nem válna valóra, akkor se keseredne el, mert él-hal a táncért, így akár táncos is válhat belőle. Ezért mindent megtesz, mert has- és társastánc órákra jár, mellette furulyázik, énekel és kézilabdázik is.

A már említett Ricsit, vagyis Kiss Richárdot a számítógép és a foci is érdekli. Az ötödikes fiú elmesélte, hogy nem csupán az iskolában és a különféle szakkörökön találkoznak, hanem számos közös programot is szerveznek a sulin kívül a többiekkel. Voltak már együtt táborozni, legutóbb pedig a Kossuth téren korcsolyáztak egy jót.

A végzős Daraki Henriettnek még fogalma sincs, mi lesz, ha nagy lesz. Tíz testvéréből ketten a vendéglátásban dolgoznak, az egyik szakács, a másik pedig eladó. A nyolcadikos lányt is az ilyesmi érdekli, ezért a Corvinban szeretne tovább tanulni. A sportban is kiváló eredményt ért el, mivel a kézilabdacsapattal városi bajnoki címet szerzett.
– Az életmódklubban legutóbb húst sütöttünk, melyhez párolt rizst és gyümölcssalátát szolgáltunk fel. Ugyanis nem csupán sütni-főzni, hanem tálalni, teríteni is tanulunk – mesélte.

A hatodikos Mezei Vidornak is alig marad szabadideje, mert annyi mindent csinál délutánonként. Csapata kapuját védi, de a színjátszóknak is lelkes tagja. Kedvenc tantárgya és egyben szakköre az informatika, így később a Kossuth Zsuzsában szeretné folytatni a tanulmányait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörik az új aszfaltot Vásárhelyen

Tavaly október elsején adták át hivatalosan a forgalomnak a vásárhelyi Kaszap utca új szakaszát.… Tovább olvasom