Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A szegedi Dóm térihez hasonló panteont álmodnak Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Nem mellszobrokat, hanem domborműveket szeretnének állítani azok tiszteletére, akik a városnak országos vagy nemzetközi elismerést szereztek.
Egyelőre nem tűzte napirendre a vásárhelyi közgyűlés a nemzeti panteon felállításának kérdését, mondván, a tervet alaposan elő kell készíteni a tárgyalás előtt. Az ötlet kidolgozói, azaz a MIÉP-es önkormányzati képviselők ugyanis azzal a javaslattal álltak elő, hogy a szegedi Dóm térihez hasonló emlékhely készüljön azoknak, akikre Vásárhely büszke lehet. Az előterjesztést jegyző Kovács Lászlótól tudjuk, hogy olyan helyi születésű, vagy élete jelentős részét itt töltő politikai, közéleti, egyházi személyiségeknek, tudósoknak, orvosoknak, művészeknek, pedagógusoknak, sportolóknak szeretnének emléket állítani, akik a város hírnevét országos vagy nemzetközi szinten öregbítették.

A vásárhelyi születésű színész egyik itthoni fellépésén. Bessenyei Ferencre nemcsak a fényképek és a filmek, de a dombormű is emlékeztet majd. Fotó: Miskolczi Róbert
A vásárhelyi születésű színész egyik itthoni fellépésén. Bessenyei Ferencre nemcsak a fényképek és a filmek, de a dombormű is emlékeztet majd. Fotó: Miskolczi Róbert

A képviselők egy listát is összeállítottak, amely persze szűkíthető vagy akár bővíthető is – a nevek közt találjuk Tornyai János festőművészt, Németh László írót, Soós István egykori polgármestert, vagy a közelmúltban elhunyt Bessenyei Ferenc színművészt – hogy csak néhányat említsünk. Kovács hozzátette: nem mellszobrokban, hanem domborművekben gondolkodnak – egyrészt anyagi okokból, másrészt a hely adottságai folytán. A panteont ugyanis az ógimnázium, azaz az Alföldi Galéria udvarára álmodták. Elképzeléseik szerint ez a kis park idegenforgalmi látványosság lehetne, amely ugyanakkor a múzeum nyitvatartási idejében – tehát nem éjjel-nappal – lenne látható. Így megóvhatnák a domborműveket az esetleges falfirkáktól és egyéb rongálásoktól.

Mindez most még csak terv – egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a közgyűlés ősszel napirendre tűzi a panteon felállításának ügyét. Az viszont, hogy mikor és miből készülhet el, csak akkor derül ki, ha a képviselők megszavazzák a javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Alakuljon újjá a Leader-csoport

Hódmezővásárhely - A párt azt nyilatkozta szerdán, hogy a térségbe érkező, 1,2 milliárd forintos… Tovább olvasom