Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A Szent Korona-tan nyomában Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A Szent Korona-tan évezredes históriájáról tart előadást dr. Varga Tibor jogtörténész a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban február 29-én, pénteken délután 18 órától.
A Szent Korona-tan egy sokak számára misztikus világlátást vázol fel. A tan hívei szerint az Szent Korona-eszme „ősi, demokratikus alapokon nyugszik, amely korát meghaladó módon biztosította az emberek egyenlőségét, kötelezte a főhatalmat az alkotmány betartására, a főhatalmat választhatóvá és leválthatóvá tette."

A tan szerint a Korona évszázadokon át biztosította a kisebbségek védelmét, a vendégek tiszteletben tartását, védte az ország függetlenségét, az államnak pedig jogi személyiséget adott.

Dr. Varga Tibor a Szent Korona-tan egyik legismertebb kutatója a mai Magyarországon. A jogtörténész vallja: „Úgy születik a magyar ember a Szent Korona jegyében, mint más halandó az ég csillagképei alá. Minden koronázás alkalmával Isten és a magyarság szövetsége így erősödött. A Szent Korona birodalma hitből épült ország volt".

A Korona tiszteletéről hatályos magyar törvény rendelkezik napjainkban is, de a nemzeti ereklyének manapság már csak kevesen tulajdonítanak közvetlen közjogi jelentőséget. Az előadás e kéréskört járja körül a jogtörténész-kutató szemszögéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Bálint Vásárhelyen a jövő iskolájáról

Hódmezővásárhely - Magolás helyett gondolkodásra kell, hogy neveljen a jövő iskolája, mely már egy… Tovább olvasom