Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A szerencse a népkertiek pártján

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi népkerti vasútállomás megmentéséért, mielőbbi renoválásáért lapunk cikke nyomán aláírásgyűjtés indult. Új fejlemény az ügyben, hogy megtalálták a majolikaoszlopok gipszmintáit, és a MÁV központi levéltárából dokumentációkat kaptak a felújítást szorgalmazó civilek.
A civileken nem múlik a népkerti vasútállomás megújulása. Nagy Rébék Ferenc – segítőivel – 1400, az ügyet támogató aláírást gyűjtött össze, és a szignókat tartalmazó íveket már leadta a polgármesteri hivatalban. A nyugdíjas pedagógus a MÁV központi levéltárába is ellátogatott, ahol az állomás homlokzati rajzát és a népies bútorokat megörökítő, azok leírását tartalmazó dokumentációkat kapott. Ezek sokat segíthetnek a rekonstrukciónál.

Akik segítettek

Nagy Rébék Ferenc egyedül biztos nem boldogult volna az aláírásgyűjtéssel, de akadtak segítői. A vasútállomáson lévő ajándékbolt tulajdonosa, Nagy Ferenc és felesége, Manyika, az Ipoly utcai ABC dolgozói, a Klauzál Gábor Általános Iskola Nádor utcai tagintézményének két hetedikes tanulója, Búzás Dániel és Mezei Gyula, a kertvárosi Nagy András János utcai Kandó-bolt dolgozói, valamint a vásárhelyi nyugdíjasszövetségtől Juhász Nagy Mihályné is szorgalmasan gyűjtötte a támogató szignókat.

– Két olyan állomás található az országban, amely helyi jellegzetességeket, népi motívumokat használ díszítésként – mondta Nagy Rébék Ferenc. – Az egyik a kalocsai, a másik a vásárhelyi népkerti. Az előbbit, szintén lakossági összefogás eredményeként már felújították, ezért bízunk mi is a sikerben. És eddig senki sem állt szkeptikusan vagy negatívan az ügyhöz, sőt. Két év múlva lesz az állomás hetvenéves, remélem, a születésnapra már felmutathatunk valamit.

A felújításnak megnyerték Tuza László keramikust is, aki a majolikaoszlopok újraalkotásában venne részt. És mint mondta, ez szakmailag nagy kihívást jelentene számára. A vártnál könnyebb dolga lesz neki és a majolikarekonstrukcióban résztvevőknek, a Wartha Vince Közalapítvány munkatársai ugyanis megtalálták az oszlopok „negatívjait", gipszmintáit a majolikagyár területén.

– A rendelkezésre álló anyagok felmérése közben leltük meg – mondta Pannonhalmi Zsuzsa, a Magyar Keramikusok Társaságának vezetője. – Elég jellegzetes, nem lehetett eltéveszteni. A népkerti állomás valóban kuriózum, rendkívül különleges, mindent meg kell tenni a megmentéséért, azért, hogy ismét olyan szép legyen, mint hatvan esztendővel ezelőtt.

A 76 éves Almási Andornak a keresztapja, Almási István volt akkor az állomásfőnök – az ő nyakában ülve nézte a vonattal Vásárhelyre érkezett Szent Jobbot –, amikor a népkerti vasútállomást 1939-ben építették, bővítették. Többek között ezért is, azt találta ki, emléktáblán kellene megörökíteni az összes állomásfőnök nevét. Szép gondolat, sajnos még nem tartunk ott.

A népkerti vasútállomás műszaki felmérése még nem kezdődött el – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a városfejlesztési iroda megbízott vezetőjétől. Erre akkor kerülhet sor, ha megkapják az egykori dokumentációt, ez alapján mérhetik fel, hogy mit kell, illetve mit lehet kijavítani, felújítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik a mindszenti temető parkolóját

Mindszent - Kétszázezer forintot fordít a mindszenti önkormányzat a mártélyi úti temető parkolójának… Tovább olvasom