Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

A szikáncsi és a mártélyi hivatal visszakerült a Magyar Posta Zrt.-hez

Mártély - A mártélyi és a szikáncsi posta üzemeltetését a vásárhelyi önkormányzat két éve átvette, a közelmúltban pedig mindkettő visszakerült állami kezelésbe. Makó környékén Óföldeák szeretné újra megnyitni kispostáját, a rezsiköltséget állná a falu.
A Vásárhelyhez tartozó tanyaközpont, Szikáncs, valamint Mártély postájának üzemeltetését a vásárhelyi önkormányzat – a Postapartner-programban – 2009 áprilisában átvette a Magyar Posta Zrt.-től – tudtuk meg Ádók Jánostól, a vagyonkezelő igazgatóságának elnökétől. Amennyiben nem tették volna, valószínűleg veszélybe kerül a működésük. Az első évet a támogatásnak köszönhetően nyereséggel zárták, a második esztendő egyértelműen veszteséges volt. – Április 1-jétől mindkét hivatal visszakerült a Magyar Posta Zrt.-hez, vagyis az államhoz – közölte Ádók. A hírt sajtótájékoztatón Benkő Zsolt települési képviselő is bejelentette.

A makói kistérségben is bezártak kispostákat, például a kövegyit és az óföldeákit, s a szolgáltatást mobil postáskocsival vagy a postapartneri programban oldják, oldották meg. Óföldeák polgármestere, Hajnal Gábor azért küzd, hogy a most közösségi házként funkcionáló egykori iskolaépületben újranyithassák postájukat, amelyet 6 éve, 2005-ben zártak be. – Úgy tudom, a többi érintett településsel, faluval is folynak egyeztetések – mondta Hajnal Gábor. – Szerintünk nem volna drágább, mint a mobil szolgáltatás. Már azt is „kitaláltuk", hogy Óföldeákon állnánk a rezsit, illetve a gyesről visszatérő postai alkalmazott 4-4 órában a hivatalban fogadná az ügyfeleket, hordaná ki a küldeményeket. Felvettük a kapcsolatot a regionális igazgatósággal, kérvényt kellett írni a kisposta esetleges újranyitásáról és arról, hogy az önkormányzat mivel tud ehhez hozzájárulni.

A mobil posta nem mindenütt megoldás. Illusztráció: DM/DV
A mobil posta nem mindenütt megoldás.
Illusztráció: DM/DV

Mitykó Mátyás, Ambrózfalva polgármestere elmondta: mobil postájuk közös Köveggyel, illetve kispostájuk is van – betételhelyezésre és távirat feladására nincs mód –, amelyet szeretnének áthelyeztetni a biztonságosabb községházába. Fekete József, Klárafalva első embere közölte: szeretnék, ha a Magyar Posta Zrt. újra megnyitná hivatalát a településen, mert most csak mobil szolgáltatást vehetnek igénybe a lakosok. Csanád- albertin is szorgalmaznák a teljes körű postai ellátás visszaállítását – mondta el Csjernyik Zoltán polgármester –, de a 4 órás, a Magyar Posta Zrt.-vel közösen működtetett, úgynevezett fixpont és a mobil szolgáltatás kielégíti a pillanatnyi igényeket. Kövegyen jelenleg csak a „mobil verzió" létezik, Galgóczkiné Krobák Mária Anna polgármester szerint az lenne az ideális megoldás, ha fixpont létesülne, akkor megmaradhatna a mobil szolgáltatás is.

A megyei kispostákkal kapcsolatban Hüse Marianna, a Magyar Posta Zrt. szóvivője közölte: Csongrád megyében az elmúlt években 4 kispostát zártak be, ebből Kövegyen (2006), Óföldeákon (2005) és Nagytőkén (2004) a mobilposta-program, Ópusztaszeren (2007, a nemzeti történeti emlékparkban a fiók) hálózatracionalizálás miatt. A mobil postai szolgáltatásban az ambrózfalvi és a csanádalberti került önkormányzati kezelésbe, ezeket meg sem hirdették a postapartneri programban, valamint Szeged az okmányirodán működtet szolgáltatóhelyet. Tavaly január 31-étől Klárafalván szűnt meg a postapartneri szolgáltatás, azóta ez a település is a mobil rendszerhez tartozik, Óföldeák párja.

A partneri programnak köszönhetően – tudtuk meg Hüse Mariannától – 12 kisposta üzemelhetett tovább, ebből 2 volt önkormányzati, a már említett szikáncsi és mártélyi. A Magyar Posta Zrt.-hez az elmúlt időszakban 9 került vissza, szerződés felmondása miatt 7, valamint a szikáncsi és mártélyi.

Olvasóink írták

 • 5. halom 2011. június 08. 13:51
  „Igen 1 hónap alatt annyit mint máshol egy nap alatt.Csakhogy van olyan akol egy ember végez mindent és nincs ám légkondi,meg stb.
  Ha már nagyon meleged van jöhet a huzat .
  És senkit nem érdekel,hogy az egyik kezeddel a Lottós terminált a másikkal a csekket számolod ja és írod a kötvényeket,meg fizeted a családit 7-9-ig akkor bezársz,válogatod a leveleket.Fogod a táskát kikézbesítesz,majd 13-kor nyitsz pontosan 16-ig ,amikor is elmegy a járatod és ha még van rá erőd hazamész.Ez a jól bevált Postapartner program.”
 • 4. macs 2011. június 08. 10:30
  „Tudja valaki, hogy ezeken a kispostákon mekkora forgalmat bonyolítanak le?”
 • 3. halom 2011. június 08. 00:02
  „A Postapartneri program úgy volt rossz ahogy azt a nagy okosok kitalálták.De jött egy vállalkozó megmentette a Magyar postát ezektől a kis falusi veszteséges hivataloktól,majd Ő is rájött,hogy neki sem megy jobban és visszaadta.Mire volt ez jó?Nagyon sok mindenre, tapasztalataimat el tudnám mondani, hogy kell még veszteségesebben csinálni mindent.Ne akarjon senki egy ilyen kényszervállalkozást amilyen a Postapartnereké volt..............................”
 • 2. queenmargareth 2011. június 07. 15:47
  „vásárhely és lázár mire nem tette még a kezét. Most jön Székkutas?”
 • 1. eljensokaszeged 2011. június 07. 15:44
  „dobják össze a pénzt és nyílhat, de a napi 1-2 levélért ne költsenek már havonta 3-400 ezer állami forintot piri nénire”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyalábasok és etióp lovasok az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Népművészeti tárgyak kiállítása, népi játékok, történelemverseny… Tovább olvasom