Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

A szikáncsiak most is gondozzák az egykori vasúti megállót

Szikáncs - Öt éve zárta be a MÁV a szikáncsi megállót, de a személyvonat azért felvesz utasokat a falunál. A kiürített épület környékét a helyiek a mai napig rendben tartják.
A szomszédos szolgálati lakásban lakik családjával az egykori vasutas, Rostás Zsuzsanna. Az asszony is gondját viseli az 1900 körül épült, s a hetvenes években átalakított megállónak.

– Többször kérdezik tőlem a szikáncsiak, elment-e már a makói személy. Olyan régen lakom a vasúti sín mellett, hogy néha észre sem veszem, mikor a szerelvény elgurul a kertemtől néhány méterre – árulta el Rostás Zsuzsanna, aki családjával együtt él a MÁV-os szolgálati lakásban.

A vasúttársaság vezetősége 2003-ban ürítette ki és szüntette meg a szikáncsi megállót. Az épület, de leginkább a közvetlen környezet mind a mai napig rendben van: a szikáncsiak magukénak érzik az egykoron szebb napokat látott létesítményt. A bejárat előtt álló két padon látszik, hogy nemrég festették le. A nagy beton virágtartókban gondozott, öntözött muskátlik piroslanak. A gazt kihúzták, a füvet pedig szépen lekaszálták. Esténként a padokon helyi fiatalok ülnek, s beszélgetnek. Szemét nincs eldobálva, csikkeket se látni sehol.

Rostás Zsuzsanna nyugdíjasként is gyakran tesz rendet az egykori állomás körül. Fotó: Tésik Attila
Rostás Zsuzsanna nyugdíjasként is gyakran tesz rendet az egykori állomás körül. Fotó: Tésik Attila

– Húsz évig dolgoztam a vasútnál, s pénztárosként mentem nyugdíjba. Országszerte sok szolgálati helyen laktam már, most tíz éve Szikáncson élek – folytatta az idős asszony.

A tipikus vasúti betonkerítéssel körbekerített, aprócska porta lakója elárulta, hogy régebben meg akarta venni a régi állomásépületet. Mivel a szolgálati lakáshoz nincs melléképület, a pici bódé jó lett volna neki raktárnak. Igényét be is adta, de válaszra se méltatták.

A szárnyvonallal egyidős

A Makó és Vásárhely közötti vasútvonalat 1900 körül adták át, s akkor állomás is létesült Szikáncsnál. Mindig is egyfős volt a létesítmény: az állomáskezelő látott el minden feladatot, a jegyeladástól kezdve a takarításig. Egykoron igen forgalmas vasúti helyszín volt Szikáncs, mivel régebben a pesti vonallal is összeköttetésben állt, illetve a gorzsai állami gazdaság is virágzott, jelentős teherszállítmány indult innen, illetve érkezett ide.

Annak ellenére, hogy az állomás már nem üzemel, a Makó és Vásárhely között közlekedő személyvonat megáll Szikáncsnál. Jegyet az utas csak a szerelvényen vehet magának. Úgy kétóránként jön a vonat, de nagyon kevés a le- és felszálló. Az állomás iránt nosztalgiát érző szikáncsiak azért racionálisak: a sokkal sűrűbben járó buszokat részesítik előnyben.

Az egykori vasutastól azt is megtudjuk, hogy sokáig nyitva állt az üres váró, de be kellett zárni, mert hajléktalanok vertek benne tanyát. A kihalt háznak viszont szinte minden eleme megvan. Ennek az az oka, hogy nemcsak Zsuzsi néni, hanem az út másik oldalán lakók is azonnal felfigyelnek az éjszakai gyanús zajokra. Már nem egy esetben sikerült így elijeszteni a fémben utazó tolvajokat, akik le akarták vágni az alumínium ereszcsatornát vagy a vasrácsot az ablakokról.

Olvasóink írták

  • 2. egyszeru polgar 2008. augusztus 01. 10:30
    „Nagyon szep gesztus a helybeli lakoktol amit tesznek. Jo lenne, ha mashol is peldat kovetnenek egyeb esetekben is, s nem tehetetlenul varnanak a "nem az en dolgom" cim alatt. Sajnos az egyre szukosebb kozponti keretek mellett nagyobb odafigyelest kellene mindnyajunknak tanusitani. Az uj segelyezesi forma lehetoseget adna kornyezetunk rendben- es karbantartasara.”
  • 1. Mike3 2008. július 31. 11:35
    „a fémben utazó tolvajokat, akik le akarták vágni az alumínium ereszcsatornát vagy a vasrácsot az ablakokról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horthy és Charlie a falvédőn

Hódmezővásárhely - Száz évvel ezelőtti és mai falvédők láthatók a Tornyai-múzeum kiállításán,… Tovább olvasom