Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A szoborbotrány miatt beperelték Kotormánt és Prokait

Kártérítést és bocsánatkérést vár a vásárhelyi önkormányzat Kotormán Norbert szobrászművésztől, valamint Prokai Gábortól, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus osztályvezetőjétől, mert azt állította: viaszból készült az először felavatott József Attila-szobor. Emiatt polgári per indult ellenük. Prokai azt mondja: áll a per elé, mert tudja, hogy igaza van.
Polgári pert indított a vásárhelyi önkormányzat Kotormán Norbert szobrászművész és Prokai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus osztályvezetője ellen a József Attila-szobor körül kialakult botránnyal kapcsolatban. Kligl Sándor alkotását még október elején avatták fel a Hősök terén, majd másnap eltávolították, mondván: talajmechanikai okok miatt megsüllyedt a talapzat. Időközben azonban olyan híresztelések láttak napvilágot, amelyek szerint valószínűleg nem bronzból, hanem viaszból készült József Attila, valamint a mama és a két gyermek alakja.

Ezen véleményének adott hangot Kotormán Norbert és Prokai Gábor is. Lázár János polgármester viszont azt hangsúlyozta: az alkotás bronzból van. Ennek bizonyítására még egy nap elteltével a városvezetők meg is kopogtatták József Attilát. Kotormánt és Prokait pedig végül beperelték.

A közgyűlés felhatalmazásával kezdeményezte az eljárást, mondta el lapunknak Lázár János. Hozzátette: Kotormán Norbert és Prokai Gábor is valótlant állított azzal, hogy viaszból készült a szobor. Bocsánatkérést és kártérítést követelnek, hiszen Vásárhely becsületét csorbították e kijelentéssel, tette hozzá a polgármester.

Már megkapta az értesítést a perről Prokai Gábor. Még sohasem perelték be, ezért nem is tudja, hogy ilyenkor mit illik mondani, állapította meg. Úgy fogalmazott: sem a várost, sem pedig a polgármestert nem sértette meg, csak a véleményét, a tapasztalatát mondta el a szoborról. Áll a per elé, hangsúlyozta, mert tudja: igaza van. Bízik benne, hogy ezt bizonyítani is tudja, s a bíróság nem kötelezi kártérítésre, bocsánatkérésre.

Szerettük volna megkérdezni Kotormán Norbert véleményét is az ügyről, őt azonban nem sikerült elérnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól bánni lóval, pókkal, tehénnel

Madárpókok, leguánok, óriáskígyók, vakvezető kutyák vagy terápiás lovak tenyésztéséről, tartásukhoz… Tovább olvasom