Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A szomszéd áll a villamosítás útjában

Az erzsébeti Vad család tanyáján sajnos karácsonykor sem gyulladhat fel a lámpa, hiába ígérték nekik. Az egyik szomszéd nem engedte a földjén keresztülvezetni a villanyt. Szerencsére ritka az ilyen eset: a hat éve indult vásárhelyi tanyavillamosítási akció keretében folyamatosan kötik be a külterületi ingatlanokhoz az áramot. A lakott tanyák közel húsz százalékában még petróleumlámpával világítanak.
Az erzsébeti Vad Józseféknél akkumulátorról működő autóizzó adja a fényt. Fotó: Tésik Attila
Vásárhely külterületén a legutóbbi felmérés szerint 687 lakott tanya van. Az ingatlanok túlnyomó többségében már van vezetékes víz, illetve áram is. Az önkormányzat 2000-ben tanyavillamosítási akciót hirdetett, melynek célja, hogy lehetőleg az összes külterületi ingatlanra jusson el a villany.

– Folyamatosan érkeznek hozzánk az árambevezetési kérelmek. Eddig összesen 164-et kaptunk. Ötvenhárom esetben már meg is kötöttük a szerződést, sőt harminckettőben már be is kötötték a szakemberek az áramot – tudtuk meg Alácsi Máriától, az önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési irodájának munkatársától.

Mivel az áramszolgáltató magára vállalta a transzformátorállomás felszerelésének költségét, megnőtt a jelentkezők száma, hiszen így jóval kisebb összegért juthatnak elektromos áramhoz a tanyákon élők. A város az idén 28 millió forintot költött tanyavillamosításra, pedig ez nem is önkormányzati feladat. Az összeg azért ilyen magas, mert minden egyes fogyasztónak csak a bekötési költség felét kell állnia, a többit a város fizeti.

Ennek ellenére több olyan tanya is van, ahol később sem lesz áram. Főleg azokon az ingatlanokon, ahol idősek laknak, s nem bírják előteremteni a költségek felét sem. Ezenkívül olyan tanyák is akadnak, ahol azért marad a petróleumlámpa, mert túl kicsi az ingatlan értéke, így nem éri meg ennyit rákölteni.

Nyár végén jártunk az erzsébeti Vad Józseféknél. A háromtagú család 1991 óta lakik tanyán, s azóta se áramuk, se vezetékes vizük. A vízszükségletük egy részét az udvaron fúrt nortonkútból nyerik, de József naponta elkerékpározik Erzsébet központjába, hogy honnan hozzon vizet, mert a „lányok" nem isszák az otthonit. Áram hiányában az ezermester családfő különféle praktikákat eszelt ki életük megkönnyítésére. Így például akkumulátorról táplált autóizzó világít a konyhában, valamint kerékpáralkatrészek segítségével maga hajtja a mosógépet, lábbal.

– Karácsonyra ígérték az áramot, de sajnos jó, ha tavaszra meglesz. Ugyanis az egyik telekszomszéd nem engedte meg, hogy a földjén állítsák fel a villanykarókat. Így bonyolultabb, s költségesebb is lesz a bekötés. A tervezett 756 ezer forint helyett több mint kétmillióba kerül – panaszolta a férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiegészült a szikáncsi részönkormányzat

Közel egy év után végre baloldali tagja is van a szikáncsi részönkormányzatnak. A… Tovább olvasom