Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A talajvíz fogja a templomajtót

Hódmezővásárhely - Műemléki védettséget kap a vásárhelyi evangélikus templom és a mellette lévő lelkészlak és gyülekezeti ház. A két ingatlan felújításáról azonban csak álmodik a 30–40 fős kis gyülekezet.
Jelenleg nem lehet kinyitni a vásárhelyi evangélikus templom Petőfi utca felőli főbejáratát, a lelkész hiába próbálkozott: a víz felnyomta a padlót. Nem különleges ez telente, hiszen a templomfal alá annak idején nem készült szigetelés. Hiányát az ezredforduló előtt végzett felújítás idején sem pótolták. A szomszédos evangélikus gyülekezeti ház és lelkészlak szigetelése elkészült. Efölött leverték a vakolatot, hogy a fal kiszáradjon. A templom, a gyülekezeti ház, valamint a vele egy épületben lévő lelkészlak egyedi műemléki védetté nyilvánítási eljárását már hónapokkal ezelőtt megindította a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, s a lelkész információja szerint már csak a szakminiszter aláírása szükséges, hogy az befejeződjék.

A templom kívülről alaposan felvizesedett. A szerző felvétele
A templom kívülről alaposan felvizesedett.
A szerző felvétele

– Konkrét felújítási terveink még nincsenek, csak álmaink, hiszen a 30–40-es létszámú gyülekezetünk nem rendelkezik az épületek felújításához szükséges anyagi erővel. Így maximum pályázati, önkormányzati vagy állami forrásokból újulhatna meg a templom és a volt iskolaépület – mondta Nagy Iván evangélikus lelkész. Hozzátette: akkor is csak mindkét ingatlan külső, homlokzat felújítása jöhetne szóba. A templomon belül csak kis részeken jelent meg a felszivárgó víz, a volt iskolaépület pedig csak egy helyen, a paplak felé vezető hajlatnál ázik be. Illetve a templomkerítés egy része mozdult ki a függőlegesből, a Márton utca felőli oldalon.

Olvasóink írták

  • 2. hungagent 2011. február 09. 22:23
    „hát ez elég vicces! Ezt már hónapokkal ezelőtt megírták ,pl a Vásárhelyi Hírekben is. Ennél azért több is van...”
  • 1. almaszósz 2011. február 09. 11:28
    „Sok templom hasonló sorson van. Kérjék az egyházat hogy adjanak pénzt vagy keressenek valami uniós pályázati lehetőséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biciklisre akarták áthárítani a baleset felelősségét

A nyomozás során a rendőrök kiderítették, hogy a baleset nem úgy történt, ahogy azt a helyszínelőknek előadták. Tovább olvasom