Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A tanárnő védte meg a közönséget – kiküldték

Hódmezővásárhely - Kétszer is ajtót mutattak egy árubemutatón a vásárhelyi Kocsis Mátyásnénak, ahová egyébként névre szóló meghívót kapott.
A nyugdíjas tanítónő ugyanis szóvá tette, hogy szerinte az előadók ízléstelen célzásokat tesznek a jelenlévők szegénységére. Az iwiwen nyomozva megtaláltuk az egyik előadót, ám ő tagadta, hogy Vásárhelyen járt volna. Azt mondta, társa majd visszahív bennünket. Természetesen ezt is hiába várjuk napok óta.

Névre szóló levélben hívta meg egy cég a vásárhelyi Kocsis Mátyásnét, a kertvárosi általános iskola nyugalmazott tanítónőjét a közelmúltban a Fekete Sas Szállóba, egy vásárlási kötelezettség nélküli árubemutatóra. A pedagógus több ízben is részt vett hasonló rendezvényen, így erre is elfogadta a meghívást, barátnői társaságában. Csakhogy ott egy Katalinként bemutatkozó fiatal lány várta őket azzal, hogy a bemutató mégsem itt, hanem egy közeli vendéglőben lesz, majd át is kísérte oda a közel harminc nyugdíjasból álló közönséget.

– Csak azért mentem el, mert azt ígérték, hogy olyan mosószer-koncentrátumról lesz szó, amely 30 kilónyi jó minőségű mosóport képes helyettesíteni – mutatta a pedagógus a meghívóban rejlő szórólapot, illetve a levelet.

Az előadást egy németül beszélő középkorú férfi, illetve egy tolmácsként szereplő székesfehérvári, magát Péterként bemutató férfi tartotta. Egy szó sem esett a mosószer-koncentrátumról, ellenben az előadók arra akarták rábírni az érdeklődő nyugdíjasokat, hogy mágneses takarókat, párnákat és ágyneműket vásároljanak. A takarót előbb 240 ezer forintra tartották, majd az árát a felére engedték, végül – miután senki sem kapkodott érte – még nagyobb kedvezményt ajánlottak.

Kocsis Mátyásné nyugalmazott tanárnő a meghívóval. Korábban egy előadáson sem sértették meg. Fotó: Tésik Attila
Kocsis Mátyásné nyugalmazott tanárnő a meghívóval. Korábban egy előadáson sem sértették meg. Fotó: Tésik Attila

– Senki sem akart venni ilyen drága holmikat, és ezen az előadók láthatóan bedühödtek – mondta Kocsisné. – Azt mondták, beszéljünk őszintén: maguk csak a rántott hús miatt vannak itt! Ugyanis a meghívóban azt ígérték, hogy ingyen vendégül látnak bennünket. Egy gyászruhás asszony azzal mentegetőzött, hogy neki nemrégiben halt meg a férje, ezért nincs pénze ilyen drága dolgokra. Azzal vágtak vissza, hogy akkor adja el a nyakában lévő arany ékszereket, abból majd telik.

A pedagógus – megelégelve, hogy az előadók megalázzák a közönséget – szóvá is tette ezt, mire azt kapta válaszként, hogy akinek nem tetszik, az elmehet, s kétszer is ajtót mutattak neki.

– Megdöbbentem, mert a többi jelenlévő csak hallgatott, nem mert szólni. Azt mondták, hogy félnek. Volt rá okuk, mert az egyik férfi odajött hozzám, s széttépte a kezemben lévő kupont, amit előadás közben osztott ki. Akkor felálltunk a barátnőimmel, s elhagytuk a termet.

Beszéltünk a vendéglő tulajdonosával is, de ő csak annyit tudott a történtekről, hogy vita után csendben folyt az előadás, a helyben maradt közönség vásárolgatott egy kicsit, majd elfogyasztotta az ingyenes vacsorát. Ennek a számláját az előadók készpénzzel rendezték.

Péter valójában Brúnó, és nem hív vissza

Megpróbáltuk megkeresni az előadókat is, és ez az iwiw segítségével sikerült. Kiderült, nem székesfehérváriak, és nem is a saját keresztnevükön mutatkoztak be, végül sikerrel jártunk. A tanárnő felismerte az interneten mutatott fotóról a magát Katalinnak nevező Adriennt, és a Péterként bemutatkozó Brúnót is. Adriennt telefonon értük el. Három egymást követő napon is azt ígérte: Brúnó visszahív bennünket. Mivel nem tette, végül Adriennek tettük fel kérdéseinket, aki tagadta, hogy Vásárhelyen járt volna, annak ellenére, hogy közöltük: felismerték a fotójáról.

Olvasóink írták

 • 9. jajjaj 2008. április 01. 16:07
  „Joy:
  "1. hozzászólás joy 2008.03.27 06:15

  Miért van az, hogy az ilyen csalóxabadon, büntetlenül garázdálkod6nak?"


  Már bocsánat, de semmiféle csalást nem követtek el, csupán hazudtak, ami két külön dolgo. Javaslom, hogy jogi pályára sose lépjen.

  Az eset egyébként engem is felháborít.”
 • 8. Vica 2008. március 30. 11:55
  „Az biztos hogy én még nagyobb cirkuszt csináltam volna!!!!Nem hagytam volna hogy idegenek akik pénzcsalók így megalázzák főleg a nyugdíjasokat.”
 • 7. Cc 2008. március 28. 17:48
  „Amíg lósz@r van addig veréb is van.”
 • 6. mani mani 2008. március 27. 20:57
  „Joy ,tudod azért van ez mert a felügyeleti szervektől még senki nem vett részt hivatalos státusban.Már induláskor lebuknának mind,mert az utiköltségről számlát nem adnak.Nem állitom de kétségbe sem vonom,hogy utaslista is csak addig van még vége nincs a napnak.A kikelet akciósok ide nem járnak úgy látszik.A sofőr megbizza az egyik utast,hogy ugyan szedje már össze az utiköltséget és mi dalolva átadjuk.SZÁMLA NÉLKÜL.De a csemegében hisztizünk a blokkért és a visszajáró két forintért.”
 • 5. Minibusz 2008. március 27. 17:09
  „Az éttermek vezetőit (is) a pénz hajtja. Őket ezért nem lehet okolni. Végül is nem lehet tudni most osztálytalálkozóra vagy egy ilyen rendezvényre foglalják le a helyiséget.
  Megjegyzem néhány ilyen "meghívó" nem is ebbe a megyébe viszi a vendégeit. Én majd´ minden második héten kapok egy ilyet, igaz nem névre szóló, és a busz "költségeit" nekem (kellene) fizetnem.
  Gondolkoztam már rajta, hogy elmegyek egy ilyen rendezvényre csak azért, hogy ott mindenkit lebeszéljek a vásárlásról, de itthon is lenne mit csinálni......”
 • 4. marynagy 2008. március 27. 07:32
  „A baj csak az, hogy ezek a nyugdíjasok nagyrészt egyedül vannak és senki sem foglalkozik velük. Én elhiszem, hogy unalomból, társaságvágyból elmennek ilyen rendezvényekre, mert legalább történik valami. És az ingyen vacsora is nagy csáberő ám, amikor nagyon pici összegből kell megélni, mert valljuk be a nyugdíj inkább nyögdíj.
  Viszont sokan tehetnének ez ellen, pl fel kéne szólítani a vendéglősöket, hogy ilyen rendezvényekre ne adják ki a helyet (ok nekik ez anyagi bukta, de legalább az erkölcs megmarad). Szóval a város írhatna mondjuk egy jó kis körlevelet, meg végigkereshetné a kibérelhető termeket, hogy legyenek szívesek ne adják ki ilyen remek zsebelős és is embereket megkopasztó gátlástalan embereknek a helyiségeiket, mert azzal csak tovább rontják a kicsiny város színvonalát.
  Ilyen esetekben nem nagyon lehet semmit tenni az adott céggel, amely belerondít mások életébe, de annyi szóróanyagot szétosztanak, tudomást lehet szerezni az ilyen remek "rendezvényekről", akkor meg tessék szépen a hatóságnak vagy bárkinek oda fáradni és megvédeni ezeket az embereket. Hol vannak ilyenkor a fogyasztóvédők?”
 • 3. N.P. 2008. március 27. 06:43
  „Nem kell elmenni ezekre a rendezvényekre. Nem kell megvenni 200 ezerért a 16 ezres edénykészletet. Nem kell megenni az ingyenkaját. Saját döntéseinkért vállaljuk már a felelősséget.”
 • 2. Minibusz 2008. március 27. 06:33
  „Ha nem is pont ilyen, de valami hasonló már volt egyszer (legalább) a TV ügyvédjében.
  Ezek a cégek direkt a nyugdíjasokra utaznak, és vetetnek meg velük 200 ezerért edénykészletet.
  A gond az, hogy ezek a tevékenységek törvényesek, igaz a normális embernek az ilyenektől felfordul a gyomra.
  Mármint a módszertől.”
 • 1. joy 2008. március 27. 06:15
  „Miért van az, hogy az ilyen csalóxabadon, büntetlenül garázdálkod6nak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen megvalósult a szegregáció mentes oktat

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen sikeresen megoldották a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók együttnevelését a többi diákkal. Tovább olvasom